Βίαιη καταστολή στο Ιράκ

Βίαιη καταστολή στο Ιράκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Αναταραχή επικρατεί και πάλι στο Ιράκ αφού οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έβαλαν φωτιά σε σκηνές διαδηλωτών, ενώ στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. 

Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως επίκεντρο τη Βασόρα και άλλες πόλεις στο Νότιο Ιράκ. Στην Νατζαφ, η αστυνομία έκαψε σκηνές των διαδηλωτων, ενώ στη Βαγδάτη κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού διέλυσε τους συγκεντρωμένους οι οποίοι είχαν καταλάβει μια γέφυρα, δύο πλατείες και μια λεωφόρο.  

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε αφότου ο ισχυρός σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ απέσυρε τη στήριξή του από τους διαδηλωτές, κατηγορώντας τους ότι είναι όργανα ξένων δυνάμεων. Ο σιίτης κληρικός με tweet που έκανε την Παρασκευή, εξέφρασε την «απογοήτευσή του» έναντι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αλλά και την θλίψη του «για όσους εξ αυτών τον αμφισβήτησαν στην πλατεία Ταχρίρ». Όπως είπε είναι «πληρωμένα όργανα ξένων δυνάμεων».

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα, η ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρώπινων.

Το κίνημα που ξεκίνησε από τη Βαγδάτη με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την παραίτηση των «διεφθαρμένων» πολιτικών, έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Αμαρα την Νατζαφ και την Νασιριγια, λαμβάνοντας διαστάσεις οργής εναντίον του Ιράν αλλά και της παρέμβασης των ΗΠΑ.

Η χώρα είναι τέταρτη στον κόσμο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, όμως το 22,5% του πληθυσμού των 40 εκατομμυρίων ζει με 2 δολάρια την ημέρα. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 8% αλλά στους νέους κάτω των 25% πλησιάζει το 18%.