Βία εναντίον των διαδηλωτών στο Ιράν

Βία εναντίον των διαδηλωτών στο Ιράν

Η παραδοχή της Τεχεράνης το Σάββατο ότι κατέρριψε με πύραυλο το αεροσκάφος «από λάθος» έχει προκαλέσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα, οι οποίες συνοδεύονται από βίαιη αστυνομική καταστολή, ενώ όπως έγινε γνωστό, συνελήφθησαν περίπου 30 διαδηλωτές.

«Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις… Έχουμε ανοχή ως προς τις νόμιμες διαδηλώσεις», δήλωσε ο Γκολαμχοσέιν Εσμαϊλ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην Τεχεράνη αρνήθηκαν ότι έκαναν χρήση πραγματικών πυρών εναντίων των διαδηλωτών μετά τη δημοσίευση οπτικού υλικού το οποίο δείχνει τραυματίες να μεταφέρονται, αίμα στους δρόμους και ήχο από πυρά. κοντά στην πλατεία Αζάντι τη νύχτα της 12ης Ιανουαρίου. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ότι η σοβαρότητα της κατάστασης είναι δύσκολο να διακριβωθεί εξαιτίας των περιορισμών επί της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

«Η αστυνομία στην Τεχεράνη δεν πυροβόλησε εναντίον των διαδηλωτών, καθώς τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν εντολές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε ο διοικητής της αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας», Χοσεΐν Ραχιμί, σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε χθες στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

Οι διαδηλώσεις αυτές ακολούθησαν αυτές κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων οι οποίες πήραν πολιτικές προεκτάσεις πέρσι τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα την πιο αιματηρή καταστολή στην 40ετή ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Reuters, αν και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ήταν πολύ λιγότεροι.

(φωτογραφία αρχείου AP)