Αποκλεισμένη η χώρα - Αναστολή πτήσεων, ακτοπλοϊκών συνδέσεων
Ιταλία

Αποκλεισμένη η χώρα - Αναστολή πτήσεων, ακτοπλοϊκών συνδέσεων

Σε διεθνή απομόνωση βρίσκεται η Ιταλία μετά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων, που έφτασαν τους 631και τα 10.149, αντίστοιχα, από τον κορονοϊό, αναγκάζοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό να θέσει σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα. Ξένες κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα και θέτουν περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες διακόπτουν τα δρομολόγιά τους με την ιταλική χερσόνησο. 

Πριν ανακοινώσει την καραντίνα σε όλη την χώρα ο Κόντε, οι αριθμοί των θυμάτων στην Ιταλία, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Κατά 168 αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ιταλία, μέσα σε μια μέρα, με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν τους 631 από 463 που είχαν καταγραφεί πριν 24ώρες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 10.149 από 9.172, αφού καταγράφηκαν 977 νέα, ενώ περίπου 877 άτομα βρίσκονται στην εντατική, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος.

Οι Ιταλοί, εμφανώς ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, που θέτει σε απαγόρευση όλες τις άσκοπες μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησε πολλούς εξ αυτών να πραγματοποιήσουν επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης αγοράζοντας είδη πρώτης ανάγκης αλλά και υλικά καθαριότητας, όπως αντισηπτικά.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε ότι η Ιταλία μετατρέπεται σε μια «προστατευμένη ζώνη», οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για να προλάβουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που γνωστοποίησε ότι λαμβάνονται σειρά μέτρων για τον κορονοϊό με τον καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει ότι μεταξύ αυτών είναι και η απαγόρευση εισόδου Ιταλών στη χώρα. 

Η Βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία εκτός από περιπτώσεις που είναι έκτακτη ανάγκη. Η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέβαλε όλες τις σημερινές πτήσεις της προς την Ιταλία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο σύνολο της χώρας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Το ίδιο ανακοίνωσε και η αεροπορική εταιρεία Ryanair, η οποία σταματάει τις πτήσεις της μέχρι τις 8 Απριλίου, τόσο εντός της χώρας, όσο και τις διεθνείς πτήσεις προς και από την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην αναστολή όλων των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο έως και τις 23 Μαρτίου από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊου την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.

Η Μάλτα διέκοψε τις συνδέσεις με την Ιταλία, τόσο αεροπορικά όσο και ακτοπλοϊκά. Στη Μάλτα κατοικούν πάνω από 9.000 Ιταλοί, στους οποίους πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλες 15.000 οι οποίοι εργάζονται, σπουδάζουν ή ταξιδεύουν για ψυχαγωγία.

Έκλεισε επίσης τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κορονοϊού, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας και η Σερβία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. 

Τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης από τις «κόκκινες» περιοχές της Ιταλία προς τη Δανία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας. Η προσωρινή απαγόρευση αφορά όποιον φθάνει «από την Ιταλία, ορισμένες επαρχίες της Κίνας, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ελβετία», ανέφερε. Η κυβέρνηση δεν είπε πότε θα αρθεί η απαγόρευση.

Επίσης, Μαρόκο και Τυνησία αναστέλλουν επίσης όλα τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ταξίδια προς και από την Ιταλία και το Καζακστάν απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες από την Ιταλία.

AP Photo/Andrew Medichini