Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού - Εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες εκτός Βρετανίας

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού - Εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες εκτός Βρετανίας

Έντονες ανησυχίες προκαλεί το νέο στελέχους του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Βρετανία και το οποίο εκτιμάται ότι μεταδίδεται έως και 70% ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, με τον ΠΟΥ να ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε επίσης στις Κάτω Χώρες, στη Δανία αλλά και την Αυστραλία.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους.

FT: Τι λένε οι Βρετανοί επιστήμονες για το νέο στέλεχος

Παρότι οι προκαταρκτικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων του Covid-19, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

«Οι αναφορές σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης της νέας μετάλλαξης του ιού είναι πιο ανησυχητικές από ό, τι περίμενα», δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia.

«Μια αύξηση στο Rt κατά 0,4 ή μεγαλύτερη είναι εξαιρετικά άσχημα νέα», πρόσθεσε ο καθηγητής αναφερόμενος στο νέο στέλεχος του κορονοϊου.

Ο Ντάνιελ Αλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London, δήλωσε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «ενισχύει την ανάγκη για όλους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, ο Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, δήλωσε πως «θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη, αν το νέο στέλεχος οδηγήσει σε όξυνση των συμπτωμάτων του κορονοϊου», εκτιμώντας σε κάθε περίπτωση ότι «τα τρέχοντα εμβόλια αναμένεται να προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι αυτού του στελέχους».

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», λέει ο βρετανός υπουργός Υγείας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», κάτι που καθιστούσε άμεση ανάγκη την επιβολή νέου lockdown στο Λονδίνο και άλλες περιοχές της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καραντίνα ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», ανέφερε ο Μ. Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας ότι «έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό».

Όπως ενημέρωσε, τα στοιχεία που είχε η βρετανική κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Βάσει των νέων μέτρων σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία, οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν τη νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Ποιες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Ήδη η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στη χώρα κρούσματος της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και το Βέλγιο που αναστέλλει τις πτήσεις αλλά και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ ο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ώρες.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εξετάζει και αυτή «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την εμφάνιση μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, όπως ανέφερε σήμερα στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP μια κυβερνητική πηγή.

«Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γαλλία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, όπως μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.

Ακολούθως και η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».