Άγκυρα: Πιθανή καθυστέρηση στην παραλαβή της δεύτερης παρτίδας S-400

Άγκυρα: Πιθανή καθυστέρηση στην παραλαβή της δεύτερης παρτίδας S-400

Οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Τουρκίας για ανταλλαγή τεχνολογίας και συμπαραγωγής αμυντικού υλικού ενδέχεται να καθυστερήσει την έλευση στην Τουρκία της δεύτερης παρτίδας του ρωσικού βαλλιστικού συστήματος αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Τον περασμένο Ιούλιο η Άγκυρα και παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, παρέλαβε τελικά την πρώτη παραγγελία των ρωσικών βαλλιστικών συστημάτων S-400. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι εξακολουθούν να έχουν ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία για πιθανή ακύρωση του προγράμματος αγοράς των ρωσικών συστημάτων, ενώ παράλληλα απειλούν την τουρκική κυβέρνηση με ενδεχόμενες κυρώσεις, καθώς η Ουάσινγκτον κρίνει πως το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα θέτει σε απειλή τα δικά της stealth (μη ανιχνεύσιμα) μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ προ μηνών ανέστειλαν την παράδοση της πρώτης παρτίδας F-35, «παγώνοντας» και την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα υπερσύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενεάς. 

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και τις απειλές για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, η Τουρκία άρχισε την παραλαβή της πρώτης παρτίδας ρωσικών S-400 τον περασμένο Ιούλιο. Τα πρώτα αμερικανικά αντίποινα ήταν η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο η Άγκυρα λειτουργούσε και ως κατασκευαστής και ως αγοραστής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ισμαήλ Ντεμίρ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία πρότεινε να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά της αεροσκάφη Su-35 και ότι η Άγκυρα αξιολογεί την προσφορά.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος «Υπάρχει μια προσφορά και εμείς την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι όπως το ''αγοράζουμε αύριο'' σε τέτοια ζητήματα. Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει μια άμεση απάντηση. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από ''συνολική ανάλυση'' της προσφοράς», προσθέτοντας παράλληλα όμως πως «Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ''τελείωσε η εποχή των F-35, αρχίζει η εποχή των Su-35, αλλά εξακολουθούμε να αξιολογούμε την προσφορά».

Τέλος, ο Ντεμίρ αφήνοντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε προσφορές από την Ουάσιγκτον για να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στους όρους της Άγκυρας.