8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Αφγανιστάν: Έκκληση των Ταλιμπάν για περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια

Αφγανιστάν: Έκκληση των Ταλιμπάν για περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια
AP Newsroom

Ιατρικές προμήθειες έφτασαν στα νοσοκομεία της απομακρυσμένης περιοχής του Αφγανιστάν το Σάββατο, που επλήγη από σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν της χώρας απηύθυνε έκκληση για περισσότερη διεθνή βοήθεια.

Οι αρχές διέκοψαν την αναζήτηση επιζώντων στην ορεινή νοτιοανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν μετά τον σεισμό 6,1 βαθμών της Τετάρτης, από τον οποίο τραυματίστηκαν περίπου 2.000 ανθρώποι και κατέστράφηκαν 10.000 σπίτια.

Οι μετασεισμοί την Παρασκευή σκότωσαν τουλάχιστον πέντε άλλους ανθρώπους στην περιοχή περίπου 160 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ και το ιατρικό προσωπικό είπε ότι οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης εμποδίζουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους τραυματίες.

«Όσοι τραυματίες ήταν σε κακή κατάσταση και χρειάζονταν χειρουργικές επεμβάσεις, (τις οποίες) δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ, στάλθηκαν στην Καμπούλ», είπε ο διευθυντής ενός νοσοκομείου στην Πάκτικα.

Το Αφγανιστάν έχει αποκοπεί από τη διεθνή βοήθεια λόγω των δυτικών κυρώσεων, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές της χώρας ακόμη και πριν από τον σεισμό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές άλλες χώρες έσπευσαν για βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ενώ περισσότερες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες, και οι Ταλιμπάν απηύθυναν έκκληση το Σάββατο για περαιτέρω αποστολές βοήθειας για τα θύματα του σεισμού.

«Καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμέν Χοζίφα, εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης της Πάκτικα.

Πηγή: Reuters