Brexit: Ο Τζόνσον θα ζητήσει παράταση αν δεν υπάρξει συμφωνία

Brexit: Ο Τζόνσον θα ζητήσει παράταση αν δεν υπάρξει συμφωνία

Το ενδεχόμενο ο Μπόρις Τζόνσον να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας παράταση του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Στίβεν Μπέρκλεϊ.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Στ. Μπέρκλεϊ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο αφήνοντας, να εννοηθεί ότι θα αιτηθεί παράταση από τα Ευρωπαϊκά όργανα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο» τόνισε ο Μπέρκλεϊ αναφερόμενος στον «Νόμο Χίλαρι Μπεν» που ψηφίστηκε για να μπλοκάρει την άτακτη έξοδο της χώρας και να αναγκάσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση ως το τέλος του Ιανουαρίου 2020. 

Ο Υπουργός αρμόδιος για το Brexit διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Τζόνσον θα αποστείλει δυο επιστολές στις Βρυξέλλες, όπου με τη μία θα αιτείται την παράταση βάση του νόμου και με την άλλη θα αναφέρει ότι «δεν συμφωνεί αλλά αναγκάζεται να συμβιβαστεί». 

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην "Επιτροπή 1922" του κόμματός του. Την ίδια ώρα ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους για την πρόοδο των συνομιλιών και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για συμφωνία σήμερα, προβλέποντας παράλληλα μία ακόμη έκτακτη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα.

«Μίλησα σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και είμαι σε επαφή με την Κομισιόν. Έχουμε ακόμη μερικές εβδομάδες έως τις 31 Οκτωβρίου και μία δεύτερη σύνοδος είναι πιθανή», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο πηγές στην ΕΕ έκανε λόγο για «εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις που οφείλεται στη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο».

Κρίσιμος εκτιμάται ότι θα είναι ο ρόλος του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας στο ενδεχόμενο συμφωνίας. Η ψήφος του DUP, θετική ή αρνητική, αναμένεται να συμπαρασύρει την ψήφο των πιο σκληροπυρηνικών Τόρις, της ομάδας ERG. Μέλη του κόμματος συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, αφότου πληροφορίες ήθελαν τον Τζόνσον να έχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με τις Βρυξέλλες, αν και ο ίδιος αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.