Ξεκινούν έλεγχοι στους servicers - «Γρίφος» η ανανέωση αδειών
Shutterstock
Shutterstock

Ξεκινούν έλεγχοι στους servicers - «Γρίφος» η ανανέωση αδειών

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έλεγχοι στους servicers, διαχειριστές των κόκκινων δανείων, βάσει των προθεσμιών που δίνει ο νέος νόμος, στα κελεύσματα του οποίου θα πρέπει να ανταποκριθούν για να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους, μέχρι τον Ιούνιο. 

Με τα ακριβά επιτόκια να έχουν δυσκολέψει τη λειτουργία τους, οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα διεθνώς, αν και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είχαν σημαντική συνδρομή ειδικά από το νέο νόμο του ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη, με την αγορά να εκτιμά ότι το υπουργός προχώρησε σε ικανοποιητικές ρυθμίσεις και κούρεμα που θα έπρεπε να κυνηγούν οι ίδιοι οι servicers, για να επιτύχουν εισπράξεις.

Δεν είναι τυχαία η κακή βαθμολογία που εισέπραξαν οι εταιρείες διαχείρισης από το ΔΝΤ, ούτε οι πιέσεις που δέχεται η ΤτΕ και υποχρέωσαν τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να τους στριμώχνει και να είναι τελικά δυσαρεστημένος από τις επιδόσεις τους, για να αποφευχθεί «ατύχημα» με το ελληνικό χρέος, από τις εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων.

Τώρα, μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για να ανανεώσουν τις άδειές τους και αυτό προϋποθέτει σειρά αναβαθμίσεων και διαφανών λειτουργιών ενημέρωσης των δανειοληπτών και συνεπώς να βάλουν και οι εταιρείες το χέρι στην τσέπη. Μέχρι χθες το βράδυ μόνον δύο εταιρείες είχαν αποστείλει σχετικό αίτημα, με πληροφορίες να κάνουν το γύρο της αγοράς για 5-6 εταιρείες οι οποίες δεν έχουν χαρτοφυλάκιο δανείων και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

Αυτήν τη στιγμή 23 εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια περίπου 69,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 21,6 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και 22,8 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων.  

Από τις 23 εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει η Hoist, ενώ στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι Resolute και Copernicus. Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν και δύο τρεις ακόμα εταιρείες από τις οποίες δύο φέρονται να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν κι ας μην έχουν τώρα χαρτοφυλάκια δανείων, ενώ η αγορά αναμένει μία ακόμα εταιρεία την Pillarstone τον έλεγχο της οποίας απέκτησε ο τραπεζικός Άνθιμος Θωμόπουλος, που θέλει να δραστηριοποιηθεί ως servicer,  με ειδικότητα στην αναχρηματοδότηση κόκκινων δανείων.

Οι εταιρείες διαχείρισης βάσει του νέου νόμου θα πρέπει να έχουν ελάχιστο κεφάλαιο τουλάχιστον 100.000 ευρώ, που ανεβαίνει στα 4,5 εκατ. ευρώ για εταιρείες που ασχολούνται με χορήγηση πιστώσεων για αναδιάρθρωση οφειλών τις οποίες διαχειρίζονται είτε οι ίδιες, είτε άλλες εταιρείες πιστώσεων.

Για  να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας οι servicers θα πρέπει να στείλουν αναλυτικά στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται και την εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, παρακολούθηση αποδοτικότητας, ρίσκου κλπ.

Θα πρέπει να έχουν επίσης σε λειτουργία στις 31 Μαρτίου πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών, που θα ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα αξιολογήσει  τις λειτουργίες τους. 

Παράλληλα οι servicers θα πρέπει να καταθέσουν με την αίτησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος:

  • Τριετές επιχειρηματικό πλάνο για το χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειρίζονται και τους στόχους τους.
  • Πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή για την καθαρή θέση του νομικού προσώπου,
  • Ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις,
  • Τις ρυθμίσεις που υιοθετούν,
  • Πολιτικές που ακολουθούν στην αναδιάρθρωση δανείων
  • Την πολιτική τους για πώληση απαιτήσεων  στην δευτερογενή αγορά
  • Τη διαχείριση παραπόνων
  • Τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει για την ασφάλεια των πληροφοριών και των δεδομένων των δανειοληπτών