Τα μερίσματα κινούν την αγορά - Τι θα δώσουν στους μετόχους
Shutterstock
Shutterstock
Τράπεζες

Τα μερίσματα κινούν την αγορά - Τι θα δώσουν στους μετόχους

Τα μερίσματα που προανήγγειλαν, από 10%-25% των κερδών του 2023, αναμένεται να δώσουν οι τράπεζες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον SSM σύμφωνα με πληροφορίες που φαίνεται να προεξοφλεί η αγορά, η οποία ανέβασε τις μετοχές των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες. Δεν προβλέπονται περικοπές μετά τις διαβουλεύσεις των τραπεζών με τον SSM, και απλώς αναμένονται οι τυπικές εγκρίσεις.

Στην πραγματικότητα, η αγορά δεν αποκλείει εντελώς κάποια μικρή επιπλέον διανομή ειδικά από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank αργότερα φέτος και άλλωστε υπάρχουν και τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών που στο εξωτερικό λογίζονται ως ανταμοιβή στους μετόχους, καθώς δίνουν ευκαιρία για άνοδο της τιμής ή για μικρές ρευστοποιήσεις θέσεων που ενισχύουν το μέρισμα. 

Στην πράξη η αγορά εκτιμά ότι τα τραπεζικά μερίσματα των 4 συστημικών και της Optima Bank θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Οι μερισματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικές. Kυμαίνονται από 4% έως 4,5% για τις μετοχές της Εθνικής, Eurobank και Optima Bank και ξεπερνούν το 3% για τη μετοχή της Alpha Bank

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα διανείμουν το 25% των καθαρών κερδών του 2023, ενώ η Alpha Bank το 20% των κερδών. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει συμβολικό μέρισμα 10% έχοντας διαμορφώσει μεγέθη και πρόγραμμα για να αυξήσει τις διανομές από τα φετινά κέρδη και για μία τριετία, ενώ η Optima Bank θα διανείμει το 32% των κερδών του 2023.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023 έφθασαν τα 3,868 δισ. ευρώ. Τα κέρδη και τα εκτιμώμενα μερίσματα αναλύονται ως εξής:

  • Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας 1,106 δισ. ευρώ. Εκτιμώμενο μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
  • Alpha Bank: Καθαρά κέρδη (reported), 611 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενο μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη (reported), 788 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
  • Eurobank: Καθαρά κέρδη (reported) 1,256 δισ. ευρώ. Ανακοινωμένο μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή.
  • Optima Bank: Καθαρά κέρδη 103 εκατ. ευρώ. Ανακοινωμένο μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή.