Τα φώτα στις ελληνικές τράπεζες και τα επόμενα μεγάλα deals
Roadshow Morgan Stanley

Τα φώτα στις ελληνικές τράπεζες και τα επόμενα μεγάλα deals

Στο Λονδίνο χτυπά και σήμερα η καρδιά των επενδύσεων και προετοιμάζονται τα μεγαλύτερα deals των επόμενων εβδομάδων και μηνών για την ελληνική οικονομία, με τις ελληνικές τράπεζες να έρχονται σήμερα στο προσκήνιο, μετά την ολοκλήρωση μίας εξαιρετικής χρονιάς.

Στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το ΧΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής για δεύτερη διαδοχική χρονιά στη σημαντική αυτή εκδήλωση, έστειλε ήδη από χθες το μήνυμα στους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, ότι η Ελλάδα συνεχίζει με στόχο να ενδυναμώσει τον κύκλο της ανάπτυξης.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο είναι οι επικεφαλής των 36 μεγαλύτερων και σημαντικότερων εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν ήδη ξένους επενδυτές στο μετοχολόγιό τους ή και ισχυρούς ξένους πελάτες στα πελατολόγιά τους, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο CEO του ΧΑ Γιάννης Κοντόπουλος.

Μαζί με αυτούς είναι επίσης και η ηγεσία της εισηγμένης στο ΧΑΚ Τράπεζα Κύπρου που μαζί με τις ελληνικές τράπεζες σημειώνει επίσης σημαντική πρόοδο. 

Τα φώτα σήμερα πέφτουν στις ελληνικές τράπεζες και αναμφισβήτητα το αξίζουν, με τις Πειραιώς και ΕΤΕ να έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς κι έχοντας καταφέρει μάλιστα να πρωτεύσουν σε 4 σημεία μεταξύ όλων των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες:

-Θα παρουσιάσουν διψήφια απόδοση κεφαλαίων (RoTE) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ φέτος έχουν δημιουργήσει πραγματικά μεγάλη απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με αυτή την κερδοφορία τους.

-Παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διαφορά στα περιθώρια NIM, με τα οποία λειτουργούν.

-Σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και υπεραποδίδουν του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τις τράπεζες Πειραιώς και ΕΤΕ να είναι μεταξύ των 5 εισηγμένων του ΧΑ με την μεγαλύτερη άνοδο μέχρι τώρα σε ετήσια βάση.

-Έχουν την πλέον φθηνή βάση χρηματοδότησης στον τομέα των καταθέσεων οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά παρόλα αυτά, μόλις το ¼ από αυτές είναι ακριβές προθεσμιακές καταθέσεις.

Εξυγίανση, μεταρρύθμιση, κερδοφορία και μέρισμα για τις τράπεζες

Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν είναι καν τα στοιχεία στα οποία θέλουν οι τράπεζες να εστιάσουν οι επενδυτές, γιατί πέραν των αποτελεσμάτων τους, έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος που έχει αλλάξει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή δουλειά αποδίδει.

Με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει πάρει τη σκυτάλη της αποεπένδυσης από το ΤΧΣ, η τράπεζα βγαίνει στις αγορές και αντλεί σήμερα 500 εκατ. ευρώ μέσω senior ομολόγου, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για τον προσεχή Μάρτιο με το CEO Χρήστο Μεγάλου να επιθυμεί την πλήρη ιδιωτικοποίησή της σε συνδυασμό με αποτελέσματα που θα φέρουν το πρώτο μέρισμα μετά από χρόνια για τους επενδυτές της Πειραιώς.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών κ.κ. Π. Μυλωνάς, Β. Ψάλτης, Φ. Καραβίας και Χρ. Μεγάλου των ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, θέλουν μετά τη μεγάλη επιτυχία της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας να επικοινωνήσουν στους ξένους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανέλθει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αυτό έχει επιτευχθεί πρώτα από όλα με:

-Τη μείωση των κόκκινων δανείων τους τα οποία όχι απλώς μειώθηκαν σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά ήδη από το τέλος του έτους θα κυμαίνονται περιξ του 5%-6% στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

-Την αποεπένδυση του δημοσίου που έχει ήδη ολοκληρωθεί για τις Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, με την εντυπωσιακή ζήτηση των μετοχών της σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την οποία διέθεσε σε ιδιώτες το 22% του μετοχικού της κεφαλαίου.

-Τα ισχυρά επαναλαμβανόμενα κέρδη που αποτελούν τη βάση για τη συνέχιση των κερδοφόρων χρήσεων.

-Την επάρκεια των αυξανόμενων κεφαλαίων και πλεονάζουσας ρευστότητας, που θα επιτρέψει επενδύσεις και μερίσματα στους μετόχους.

-Την ψηφιακή μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό το τελευταίο θέμα, απασχόλησε το CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου ο οποίος με την ευκαιρία μίλησε στο Global Banking Summit των Financial Times

Τι είπε ο κ. Μεγάλου της Πειραιώς στο Λονδίνο 

Όπως είπε «συνεχώς διευρύνεται η χρήση των ψηφιακών τραπεζικών καναλιών από τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, με το 97% του συνολικού όγκου συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς να πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά». 

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Γενετική Τεχνική Νοημοσύνη (Genarative AI) αναβαθμίζει το διαδίκτυο, από μέσο άντλησης γενικών πληροφοριών σε ευφυές μέσο εξειδικευμένης πληροφόρησης και την εμπειρία του χρήστη, από συναλλακτική σε προσωπική. Έτσι είπε, οι τράπεζες δίνουν έμφαση στην ευκολία, την εξατομίκευση, την ταχύτητα και την ασφάλεια στην τραπεζική εμπειρία, για πιο γρήγορες και αποτελεσματικές συναλλαγές, είτε σε θέματα πληρωμών και διαχείρισης λογαριασμού είτε σε θέματα δανεισμού. «Οι πελάτες αναμένουν πλέον ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες θα γίνονται τόσο απρόσκοπτα όσο στις αγαπημένες τους πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς τόνισε ότι «οι πελάτες τείνουν να επιλέγουν υπηρεσίες από εταιρείες που αποδεδειγμένα υιοθετούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνική ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών από μεγάλες επιχειρήσεις, καθίσταται όλο και σημαντική, καθώς οι πελάτες αφενός, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις ηθικές επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων τεχνολογικών εργαλείων, αφετέρου αναζητούν εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα σε αξίες, όπως η βιωσιμότητα, η κοινωνική υπευθυνότητα και η ηθική συμπεριφορά. 

Αυτή η τάση αντανακλάται και στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι πελάτες αξιολογούν τις ηθικές πρακτικές και τη δέσμευση κάθε τράπεζας στην άσκηση υπεύθυνης τραπεζικής. Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να παίξει ηγετικό ρόλο στην αναζωογόνηση της Ελληνικής Οικονομίας και στη δημιουργία ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος».

 Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ακόμα, ότι η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, επενδύει στη διαρκή εξέλιξή της, εφαρμόζοντας σύγχρονες τραπεζικές πρακτικές, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυό της, επενδύοντας στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων της και ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής στα συστήματά της, ώστε να ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις σύγχρονες απαιτήσεις και προσωποποιημένες ανάγκες των πελατών της.