«Παγώνουν» οι δόσεις δανείων και οι πλειστηριασμοί για τους πλημμυροπαθείς
Τράπεζες

«Παγώνουν» οι δόσεις δανείων και οι πλειστηριασμοί για τους πλημμυροπαθείς

Αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων σε όλα τα ενήμερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Θεσσαλία και υπολογίζονται σε περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προχωρά σε δωρεά 50 εκατ. ευρώ προς τους πλημμυροπαθείς μέσω του ελληνικού Δημοσίου.

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι το τέλος του έτους όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. 

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε ετοιμότητα για να προτείνουν εξειδικευμένα μέτρα διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία και να εξακολουθήσουν προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στις εξαγωγές της χώρας. 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Βασίλης Ράπανος. Ευχαριστώντας την Ένωση για τη δωρεά της ο κ. Χατζηδάκης παρακίνησε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και οι άλλοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν» είπε και απηύθυνε γενικό προσκλητήριο προς την κοινωνία για την κατάθεση δωρεών στον κεντρικό λογαριασμό κρατικής αρωγής, είτε πρόκειται για «οικονομικά ισχυρούς, είτε για απλούς πολίτες».

Ειδικότερα το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποφάσισε τα εξής:

1. Οι τέσσερις συστημικές  Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή  στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί  σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

2. Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:

3. Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

4. Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση. 

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.