Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Εθνικής - Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875%

Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Εθνικής - Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875%

Περίπου 2,3% είναι το όφελος από το μειωμένο επιτόκιο 5,875% στο κόστος δανεισμού της Εθνικής Τράπεζας από το νέο ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσε και έγινε ανάρπαστο, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 1,75 δισ. ευρώ, για το νέο τίτλο. Ως αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο πιέστηκε από το αρχικό 6,25% στο 5,875%. Η Εθνική Τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ομόλογο που επαναγόρασε.

Το ομόλογο Tier 2 εκδόθηκε, για να αντικαταστήσει παλαιότερο ομόλογο αυτού του τύπου εκδόσεως 2019, που είχε επιτόκιο 8,19%. Η Εθνική έτρεξε παράλληλα, προαιρετική προσφορά επαναγοράς αυτής της παλαιότερης έκδοσης 400 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο στο Tier 2 της Εθνικής λήξης το 2035, ήταν 6,25% και ήδη πριν το μεσημέρι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες, ξεπερνώντας τα 1,25 δισ. ευρώ.

Με τη διπλή αυτή κίνηση, η Εθνική Τράπεζα επαναγόρασε τις ομολογίες του μοναδικού τίτλου της, μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ. ευρώ για να εκδώσει μία νέα σειρά ομολόγων σύμφωνα με το νέο της πρόγραμμα που αφορά τις εκδόσεις MREL. Διασφαλίζει έτσι το μεγάλο πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ που διαθέτει χάρη στο οποίο τα κεφάλαια που θα επιστρέψει στους μετόχους της να φθάσουν έως το 30% των κερδών του 2023, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και το κόστος δανεισμού της.

Η πρόταση εξαγοράς για τις ομολογίες 400.000.000 μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2), του 2029, έγινε με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της νέας έκδοσης, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη και έχει διάρκεια 11,25 ετών με δικαίωμα ανάκλησης στα 6,25 χρόνια λήγοντας το 2035 έναντι του 2029 που έληγε ο παλαιότερος τίτλος.

Το παλαιό ομόλογο είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2019 πολύ πριν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελληνικές τράπεζες να τιτλοποιούν μαζικά και να μειώνουν τα κόκκινα δάνειά τους, με την έλευση του προγράμματος «Ηρακλής».

Ως αποτέλεσμα το κουπόνι της προηγούμενης έκδοσης ήταν 8,19% παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ ήταν τότε αρνητικά και τα επιτόκια δανεισμού της μηδενικά έως και 0,25% για οριακή χρηματοδότηση στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε προαναγγείλει δύο νέες εκδόσεις ομολόγων φέτος αν και η πλεονάζουσα ρευστότητά της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε. Η τράπεζα με δείκτη MREL 25,3% ξεπερνά ήδη από το τέλος του 2023, τις εποπτικές απαιτήσεις για τον ενδιάμεσο στόχο του 2025. Με την εξαγορά του παλαιότερου ομολόγου η Εθνική Τράπεζα παραμένει για την ώρα, με ένα μοναδικό τίτλο μειωμένης εξασφάλισης.

Θα υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή των νέων ομολογιών προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s.

Ο διακανονισμός της πρότασης εξαγοράς και η ολοκλήρωση έκδοσης των νέων ομολογιών είχε προγραμματιστεί εξαρχής να γίνουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα. «Καμία πράξη δεν έχει λάβει χώρα και δεν θα αναληφθεί σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία εν σχέσει με τις Νέες Ομολογίες ώστε να επιτραπεί η δημόσια προσφορά των Νέων Ομολογιών ή η διανομή εγγράφων της προσφοράς σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία όπου η ανάληψη πράξης για αυτό το σκοπό απαιτείται».

Οι οίκοι Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE, Intesa Sanpaolo S.p.A, J.P. Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE και Natixis ήταν είναι οι διαχειριστές της Πρότασης Εξαγοράς.