field_kentriki_fotografia
Συνέδριο ΕΧΑΕ
Έντονο το ενδιαφέρον επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες

Με «άλλο μάτι» βλέπουν πλέον τις ελληνικές τράπεζες ξένοι οίκοι και διεθνείς επενδυτές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν το πλέον εντυπωσιακό «turnαround story» των αγορών και ηγούνται του διήμερου επενδυτικού roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Τη βελτίωση της εικόνας για την ελληνική οικονομία, εισπράττουν όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Η επισήμανση ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί είναι γενικευμένη, ενώ παρόντες είναι επενδυτές από τα μεγαλύτερα διεθνή funds, όπως η Blackrock, η Fidelity και το Capital, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε προς τους ξένους επενδυτές, πως δεν υπάρχει θέμα έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών. 

Οι Έλληνες τραπεζίτες που μετέχουν στο roadshow καλούνται να μιλήσουν για τα επιχειρησιακά τους σχέδια, για τα κέρδη των τραπεζών φέτος αλλά και τα επόμενα χρονιά, για νέα δάνεια και επενδύσεις,  για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων καθώς και για τα σχέδια που αφορούν την πράσινη μετάβαση και ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού και την ανάπτυξη.

Το μήνυμα που περνά στους διεθνείς επενδυτές, είναι ότι η οικονομία της Ελλάδας που είχε πιεστεί για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας από διαδοχικές κρίσεις, είναι σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου από τις άλλες οικονομίες και θα επιτύχει ανάπτυξη 6% ή μεγαλύτερη φέτος, ενώ θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη και του χρόνου που πιθανόν να φθάσει και το 2% όταν για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αναμένεται στασιμότητα ή και ύφεση με ορατά σημάδια σε όλες τις δραστηριότητες. 

Ένα στοιχείο που απασχολεί έντονα τους διεθνείς επενδυτές είναι το θέμα των εκλογών για το οποίο μέλη της ελληνικής αποστολής δέχονται ερωτήσεις και ειδικά όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, επιμηκύνοντας την προεκλογική περίοδο.

Αντίθετα το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που ήταν παλαιότερα το σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα των επενδυτών για τις τράπεζες, έχει φύγει εντελώς από το επίκεντρο, με τους διεθνείς αναλυτές να γνωρίζουν άριστα το θέμα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ζήτημα για νέα κόκκινα δάνεια.

Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών τονίστηκε ιδιαίτερα ότι:

  • Τα κόκκινα δάνεια που είναι πλέον λιγότερο από 10% του συνόλου των δανείων θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο τέλος του χρόνου
  • Οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων που προηγήθηκε θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν και του χρόνου από το περιθώριο των επιτοκίων για να συνεχίσουν με κεκτημένο ρυθμό από φέτος και για του χρόνου με αυξημένη κερδοφορία.
  • Υποχωρεί εντυπωσιακά ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες στην ελληνική οικονομία, διαμορφώνοντας βάση που δικαιολογεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό το 2022, μετά το 2021, δίνοντας το στίγμα της ισχυρής ανάπτυξης.
  • Το 2022 θα κλείσει ως η πρώτη χρονιά μετά το 2009 κατά την οποία οι νέες επενδύσεις ξεπερνούν τις αποσβέσεις δημιουργώντας κεφαλαιακό απόθεμα.
  •  Το επενδυτικό κλίμα ενισχύεται περαιτέρω και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη καθώς η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μεγάλο δυναμισμό συνέπεια και ταχύτητα στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο λειτουργεί σε αρμονία με το ΠΔΕ.
  • Το 2023 η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο οι τράπεζες συμμετείχαν με 2,7 δισ. ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 8,2 δισ. ευρώ για το δανειακό σκέλος 210 επενδυτικών σχεδίων συνολικά, από τα 112 αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.