ΕΚΤ: Tα «πονταρίσματα» για αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Μάρτιο

ΕΚΤ: Tα «πονταρίσματα» για αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Μάρτιο

Τα φρέσκα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα αναδείξουν γιατί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν «γεράκια» παρά την υποχώρηση των τιμών καταναλωτή μετά τη χειρότερη πληθωριστική έξαρση στην ιστορία της.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο χάρη στην υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας αναμένεται κολλημένος στο 5,3%, με την επιμονή του να μοιάζει με την ανησυχητική εικόνα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η νέα μέτρηση που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Θα έχουν προηγηθεί τα επί μέρους στοιχεία από τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των σχολιασμών από το μισό συμβούλιο της ΕΚΤ και του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane που είναι προγραμματισμένο να κάνει ομιλίες την επόμενη εβδομάδα.

Θεωρείται σίγουρο ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου θα είναι μία αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που θα οδηγήσει το κόστος δανεισμού στο 3%. Αυτό που είναι θέμα έντονων συζητήσεων είναι το τι θα ακολουθήσει μετά.

Οι αγορές έχουν ήδη ανεβάσει τις προσδοκίες τους για το πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού με βάση το γερακίσιο αφήγημα των αξιωματούχων της ΕΚΤ, αλλά και τις ενδείξεις αντοχής της οικονομίας της ευρωζώνης. 

Οι αναλυτές της Deutsche Bank πλέον προβλέπουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν στο 3,75% τον Ιούνιο, στο επίπεδο που τα βλέπουν και οι αγορές.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy de Galhau πρόσφατα προσπάθησε να αποκρούσει τις προσδοκίες αυτές, αλλά ο Γερμανός συνάδελφός του στη Bundesbank Joachiom Nagel δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων μετά την κίνηση του Μαρτίου, καθώς οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το υψηλό του αλλά οι υποκείμενες πιέσεις με βάση τον δομικό πληθωρισμό δείχνουν διατηρησιμότητα μετά την άνοδο του στο 5,3% τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών καταναλωτή θα κολλήσει πάνω από το 2% της ΕΚΤ.

Οι πιο ήπιες φωνές στην ΕΚΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του νότου της ευρωζώνης, πιέζουν για πιο μετρημένες κινήσεις καθώς το κόστος χρήματος ήδη δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας των 20 χωρών του ευρώ.

Το επιχείρημα τους αυτό αμφισβητείται από τον επικεφαλής της Bundesbank ο οποίος υποστηρίζει ότι τα επιτόκια δεν είναι σε επαρκώς ανασταλτικά επίπεδα παρά τη νομισματική σύσφιξη που έχει ήδη λάβει χώρα από την ΕΚΤ.

Το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο επιτοκίων που δεν επιβραδύνει αλλά ούτε τονώνει την οικονομία είναι θέμα εκτιμήσεων και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο παρελθόν το υπολόγιζαν γύρω στο 2%. Σήμερα, η συμπεριφορά της οικονομίας των 20 χωρών του ευρώ υποδηλώνει ότι μάλλον είναι υψηλότερο.