Το 62% των Αμερικανών αποτρέπεται από το πολιτικό κλίμα να εκφράζει δημοσίως πολιτικές απόψεις

Το 62% των Αμερικανών αποτρέπεται από το πολιτικό κλίμα να εκφράζει δημοσίως πολιτικές απόψεις

Της Emily Ekins

Μια νέα πανεθνική δημοσκόπηση του Cato Institute και του YouGov μεταξύ 2.000 Αμερικανών συμπεραίνει ότι το 62% των Αμερικανών δηλώνει ότι το πολιτικό κλίμα των  ημερών τούς αποτρέπει από το να λένε πράγματα που πιστεύουν γιατί άλλοι μπορεί να τα βρουν προκλητικά. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 (58%). Η πλειονότητα των Δημοκρατικών (52%), των ανεξαρτήτων (59%) και των Ρεπουμπλικανών (77%) συμφωνούν ότι έχουν πολιτικές απόψεις που φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως.

Οι έντονοι φιλελεύθεροι (με την αμερικανική έννοια) ξεχωρίζουν πάντως ως η μόνη πολιτική ομάδα που αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράζεται: το 58% των έντονων φιλελεύθερων αισθάνονται ότι μπορούν να λένε ό,τι πιστεύουν.

Οι κεντρώοι φιλελεύθεροι αισθάνονται διαφορετικά, με το 52% να αισθάνονται ότι πρέπει να αυτολογοκρίνονται, όπως και το 64% των μετριοπαθών και το 77% των συντηρητικών. Αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτική έκφραση είναι ένα ζήτημα που τέμνει τη συμμαχία των Δημοκρατικών στους κεντρώους Δημοκράτες και την αριστερή τους πτέρυγα.

Διαβάστε την πλήρη έρευνα και τα αποτελέσματά της εδώ.

Τι έχει αλλάξει; Το 2017 οι περισσότεροι κεντρώοι φιλελεύθεροι αισθάνονταν σίγουροι (54%) ότι μπορούσαν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Σήμερα όμως, λίγο λιγότεροι από τους μισούς (48%) αισθάνονται το ίδιο. Το ποσοστό που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 45% το 2017 στο 52% σήμερα. Μάλιστα, υπήρξαν μεταβολές σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι σε όλες τις πολιτικές ομάδες αισθάνονται ότι περπατούν σε σπασμένα γυαλιά.

Μολονότι οι έντονοι φιλελεύθεροι είναι η μόνη ομάδα που αισθάνεται ότι μπορεί να λέει αυτά που πιστεύει, το ποσοστό που αισθάνεται πίεση για αυτολογοκρισία αυξήθηκε κατά 12 μονάδες από 30% το 2017 σε 42% το 2020. Το ποσοστό των μετριοπαθών που αυτολογοκρίνονται αυξήθηκε κατά 7 μονάδες από 57% σε 64%, και το ποσοστό των συντηρητικών αυξήθηκε από 70% σε 77%, επίσης αύξηση 7 μονάδων. Οι έντονοι συντηρητικοί είναι η μόνη ομάδα με μικρές αλλαγές. Είναι περίπου το ίδιο πιθανό να πουν σήμερα (77%) ότι αποφεύγουν να εκφράζουν τις απόψεις τους όσο και στο 2017 (76%).

Η αυτολογοκρισία είναι διαδεδομένη επίσης και μεταξύ όλων των δημογραφικών ομάδων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Λατίνων Αμερικανών (65%) και των Λευκών Αμερικανών (64%), και σχεδόν οι μισοί Αφρικανοί Αμερικανοί (49%) έχουν πολιτικές απόψεις που φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως. Οι πλειονότητες των ανδρών (65%) και των γυναικών (59%), οι άνθρωποι με εισοδήματα λιγότερα από 20.000 δολάρια (58%), οι άνθρωποι κάτω των 35 ετών (55%) και άνω των 65 (66%), οι θρησκευόμενοι (71%) και οι μη θρησκευόμενοι (56%) συμφωνούν ότι το πολιτικό κλίμα τους αποτρέπει από το να εκφράζουν τις πραγματικές τους πεποιθήσεις.

Το 50% των φανατικών φιλελεύθερων υποστηρίζουν την απόλυση δωρητών του Τραμπ

Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των Αμερικανών δηλώνει ότι θα υποστήριζε την απόλυση ενός στελέχους επιχείρησης που προσωπικά δώρισε χρήματα στην εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τραμπ. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 50% μεταξύ των έντονων φιλελευθέρων που υποστηρίζουν την απόλυση στελεχών που προσωπικά δωρίζουν χρήματα στον Τραμπ.

Το 36% των φανατικών συντηρητικών υποστηρίζουν την απόλυση των δωρητών του Μπάιντεν

Η έρευνα συμπεραίνει ότι η “κουλτούρα της ακύρωσης” έχει δύο κατευθύνσεις. Σχεδόν ένα τέταρτο (22%) των Αμερικανών υποστηρίζουν την απόλυση ενός στελέχους επιχείρησης που προσωπικά δώρισε χρήματα στην εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 36% μεταξύ των έντονων συντηρητικών που υποστηρίζουν την απόλυση στελεχών που προσωπικά δωρίζουν χρήματα στον Μπάιντεν. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς οι περισσότερες προσωπικές συνεισφορές σε πολιτικούς υποψηφίους είναι δημοσίως γνωστές και μπορούν εύκολα να βρεθούν διαδικτυακά. 

Το 32% ανησυχούν ότι οι πολιτικές τους απόψεις μπορούν να βλάψουν την απασχόλησή τους

Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζόμενων Αμερικανών δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι θα χάσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας ή ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν γίνουν γνωστές οι πολιτικές τους απόψεις. Αυτές τις ανησυχίες τις μοιράζονται Αμερικανοί σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα: το 31% των φιλελευθέρων, το 30% των μετριοπαθών, και το 34% των συντηρητικών ανησυχούν ότι οι πολιτικές τους απόψεις θα οδηγήσουν στην απόλυσή τους ή θα βλάψουν τη σταδιοδρομία τους. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι αναγκαστικά ένα μόνο συγκεκριμένο σύνολο απόψεων που έχει μετακινηθεί εκτός του αποδεκτού δημόσιου διαλόγου. Αντιθέτως, αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο συνεπή με μια θέση “βάδισης σε σπασμένα γυαλιά” όπου οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο φοβούνται ότι ένα μεγάλο εύρος πολιτικών απόψεων μπορεί να προσβάλλουν άλλους ή να επηρεάσουν αρνητικά τους ίδιους.

Αυτές οι ανησυχίες υπερβαίνουν δημογραφικές ομάδες και κομματικές γραμμές: το 28% των Δημοκρατών, το 31% των ανεξαρτήτων, το 38% των Ρεπουμπλικανών, το 38% των Λατίνων Αμερικανών, το 22% των Αφρικανών Αμερικανών, το 31% των Λευκών Αμερικανών, το 35% των ανδρών, το 36% των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω των 20.000 δολαρίων ετησίως, και το 33% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων ετησίων φοβούνται ότι οι πολιτικές τους απόψεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σταδιοδρομίες τους.

Διαβάστε το ερωτηματολόγιο, τη μεθοδολογία και την ανάλυση της έρευνας εδώ

*   *   *

Η Emily Ekins είναι ερευνήτρια και διευθύντρια ερευνών κοινής γνώμης στο Cato Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 22 Ιουλίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.