Ταινίες θετικές προς την επιχειρηματικότητα

Ταινίες θετικές προς την επιχειρηματικότητα

Του David Henderson 

Την περασμένη εβδομάδα ο Alex Tabarrok στο Marginal Revolution έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση με θέμα ταινίες που αντιμετωπίζουν θετικά την επιχειρηματικότητα. Επικεντρώθηκε σε πρόσφατες ταινίες, από τις οποίες έχω δει μόνο μία – το Air - και την έχω ήδη σχολιάσει. 

Έτσι έμειναν εκτός οι δύο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών υπέρ των επιχειρήσεων: το Executive Suite (1954) με τον William Holden και το Working Girl (1988) με τη Melanie Griffith. 

Δεν θα πω πολλά για καμία από τις δύο αυτές ταινίες γιατί διαφορετικά θα κάνω αναγκαστικά spoiler και συνιστώ ανεπιφύλακτα να τις παρακολουθήσετε με την αγωνία του θεατή που δεν ξέρει τι θα γίνει. 

Θα πω όμως το εξής: Πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάποιος να κάνει μια ταινία στην οποία ένα μεγάλο μέρος της πλοκής αφορά το αν μια εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατασκευή ποιοτικών επίπλων; Αν με ρωτούσατε πριν δω το Executive Suite, θα έλεγα όχι. 

Όσο για το Working Girl, η αγαπημένη μου σκηνή είναι στο τέλος, όταν η κάμερα δείχνει τον όμορφο ορίζοντα του Μανχάταν, δείχνοντας, αν θυμάμαι καλά, τους Δίδυμους Πύργους. Όπως και άλλοι Αμερικανοί, ακόμη αισθάνομαι άσχημα για τους περίπου 2.500 ανθρώπους σε αυτά τα κτίρια και στα δύο αεροπλάνα που δολοφονήθηκαν με την επίθεση των αεροπλάνων. Αλλά αισθάνομαι άσχημα και για το ότι δεν μπορούμε πια να δούμε αυτά τα κτίρια. Επιστροφή λοιπόν στην κάμερα. Καθώς δείχνει το εξωτερικό πλάνο, ακούμε την Carly Simon να τραγουδά το "Let the River Run". Έψαξα παντού για αυτήν την εκτέλεση. Αυτή που αγόρασα με την Carly Simon είναι καλή αλλά όχι τόσο καλή. 

Εσείς; Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες ταινίες υπέρ την επιχειρηματικότητας ή/και υπέρ της αγοράς; Αναγνωρίζω ότι αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται πάντα. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ευχαριστώ τον J Parker που μου υπενθύμισε με σχόλιό του το Other People's Money, για το οποίο έγραψα το 2017. 

-- 

Ο David Henderson είναι ερευνητής στο Hoover Institution και καθηγητής οικονομικών στη μεταπτυχιακή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης του Naval Postgraduate School στο Monterey της Καλιφόρνιας.   

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 26 Ιουνίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.