Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις πολιτείες με υψηλή φορολογία

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις πολιτείες με υψηλή φορολογία

Του Chris Edwards

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το Cato δημοσίευσε τη μελέτη μου με τίτλο “Tax Reform and Interstate Migration” (Φορολογική μεταρρύθμιση και διαπολιτειακή μετανάστευση).

Ο ομοσπονδιακός φορολογικός νόμος του 2017 αύξησε το φορολογικό βάρος διαβίωσης σε πολιτείες με υψηλή φορολογία για εκατομμύρια ανθρώπους. Θα λειτουργήσει άραγε αυτός ο νόμος ως παρακίνηση αυτοί οι άνθρωποι να καταφύγουν σε πολιτείες με χαμηλότερη φορολογία;

Για να αναζητήσει ενδείξεις, η έρευνα εξετάζει τα τελευταία δεδομένα της φορολογικής αρχής (IRS) και επιστημονικές μελέτες με θέμα τη διαπολιτειακή μετανάστευση.

Για κάθε πολιτεία, η μελέτη υπολόγισε τον ρυθμό εγχώριας εισροής προς εκροής ανθρώπων για το 2016. Οι πολιτείες που χάνουν πληθυσμό έχουν αναλογία μικρότερη από το 1. Οι πολιτείες που κερδίζουν πληθυσμό έχουν αναλογία μεγαλύτερη από το 1. Η αναλογία της Νέας Υόρκης είναι 0,65, που σημαίνει πως για κάθε 100 κατοίκους που αποχώρησαν, μόλις 65 εγκαταστάθηκαν εκεί. Η αναλογία  της Φλόριδας είναι 1,45, πράγμα που σημαίνει ότι 14 άνθρωποι μετεγκαταστήθηκαν εκεί για κάθε 100 που έφυγαν.

Το Σχήμα 1 (κάτω) παρουσιάζει αυτές τις αναλογίες. Οι άνθρωποι χονδρικά εγκαταλείπουν τις Βορειοανατολικές και Μεσοδυτικές πολιτείες για να εγκατασταθούν στις Νότιες και τις Δυτικές, αλλά επίσης εγκαταλείπουν και την Καλιφόρνια σε καθαρούς αριθμούς.

Οι άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ των πολιτειών για πολλούς λόγους που περιλαμβάνουν το κλίμα, το κόστος στέγασης και τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Αν όμως κοιτάξει κανείς τα λεπτομερειακά μοτίβα των μετακινήσεων, είναι ξεκάθαρο πως και οι φόροι παίζουν έναν ρόλο.

Χώρισα την χώρα στις 25 πολιτείες με τον υψηλότερο φόρο και στις 25 με τον χαμηλότερο με κριτήριο τους φόρους στα νοικοκυριά. Το 2016, σχεδόν 600.000 άνθρωπο μετακινήθηκαν, σε καθαρούς αριθμούς, από τις πρώτες στις δεύτερες.

Οι άνθρωποι μετακινούνται στο χαμηλής φορολογίας Νέο Χαμπσάιρ και φεύγουν από τη Μασαχουσέτη. Πηγαίνουν στη Νότια Ντακότα και φεύγουν από τις όμορες πολιτείες της. Πηγαίνουν στο Τενεσί που έχει χαμηλή φορολογία και φεύγουν από το Κεντάκι. Και πηγαίνουν στη Φλόριδα με τη χαμηλή της φορολογία, από τη Νέα Υόρκη, το Κοννέκτικατ, το Νιου Τζέρσι, και σχεδόν κάθε άλλη πολιτεία με υψηλούς φόρους.

Στη Δυτική Ακτή, η Καλιφόρνια είναι μια πολιτεία με υψηλή φορολογία, ενώ το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον μόλις συγκαταλέγονται μεταξύ των πολιτειών με χαμηλότερη φορολογία.

Από τις 25 πολιτείες με υψηλή φορολογία, οι 24 από αυτές είχαν καθαρή αποχώρηση κατοίκων το 2016.

Από τις 25 πολιτείες με χαμηλή φορολογία, οι 17 είχαν καθαρή εισροή νέων κατοίκων.

ΔΡΓΤΔ

--

Ο Chris Edwards είναι διευθυντής των μελετών φορολογικής πολιτικής στο Cato Institute και αρθρογράφος στο www.DownsizingGovernment.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.