Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Του Jon Miltimore

Τον Απρίλιο, ο Δούκας του Σάσσεξ, Πρίγκιπας Χάρι πρότεινε την απαγόρευση του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού “Fortnite”, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεύθυνο να αφήνουμε τα παιδιά να το παίζουν.

“Αυτό το παιχνίδι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται” είπε ο πρώην άτακτος πρίγκιπας. “Δημιουργήθηκε για να εθίζει. Ένας εθισμός για να σε κρατά μπροστά σε έναν υπολογιστή όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι τόσο ανεύθυνο”.

Κανείς όσο ξέρω δεν έχει ακόμη προτείνει νομοθεσία για την απαγόρευση αυτού του δημοφιλούς παιχνιδιού, που παίζεται από 125 εκατομμύρια ανθρώπους και λέγεται ότι παράγει 2 εκατομμύρια δολάρια έσοδα καθημερινά. Η ιστορία όμως αυτή μας υπενθυμίζει πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι συνήθως να απαγορεύσουν πράγματα που δεν τους αρέσουν προσωπικά.

Σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, οι Αμερικανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα, το αλκοόλ και τα μπικίνι. Άλλες “απειλές”, όπως τα κόμικς, δεν απαγορεύθηκαν ευθέως, αλλά καταστράφηκαν μέσω ρυθμίσεων.

Αν νομίζετε ότι οι ανόητες και αυθαίρετες απαγορεύσεις ανήκουν στο παρελθόν, ξανασκεφτείτε το. Αν μη τι άλλο, η παρόρμηση για απαγόρευση και ρυθμίσεις έχει αυξηθεί σε έναν κόσμο σαν το σημερινό που κινείται με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αυτοί οι νόμοι συνήθως προτείνονται για να υπηρετήσουν ένα ανώτερο καλό ή για να προστατεύσουν τους ανθρώπους. Δυστυχώς, συνήθως χάνουν τον στόχο τους και συχνά έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ακολουθούν μερικοί από τους χειρότερους νόμους που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019 σε τυχαία σειρά.

10 Οι νομοθέτες της Μασαχουσέτης επεχείρησαν να ποινικοποιήσουν το να λέει κανείς “Bitch” (προτάθηκε)

Η Μασαχουσέτη επιδιώκει να κάνει το κάτι παραπάνω στον πόλεμο εναντίον των βρωμόγλωσσων. Ο Δημοκρατικός βουλευτής της πολιτείας Daniel Hunt πρότεινε νομοθεσία (Η.3719) που καθιστά ποινικώς κολάσιμο να χρησιμοποιεί κανείς τη “λέξη που αρχίζει με b-” (όπως θα έλεγαν τα παιδιά μου) “για να απευθυνθεί σεξουαλικά, να ενοχλήσει, να προσβάλει ή να υποτιμήσει” κάποιον. Οι ένοχοι θα αντιμετώπιζαν πρόστιμο 200 δολαρίων και μέχρι έξι μήνες φυλάκιση (!)

9 Η καταστολή της ευκαιριακής οικονομίας από την Καλιφόρνια (ψηφίστηκε)

Λέγεται ότι 57 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες, προσθέτοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 1 τρις δολάρια στην οικονομία κάθε χρόνο από την ευέλικτη ευκαιριακή τους εργασία. Αυτός ο αριθμός πρόκειται όμως να συρρικνωθεί. Οι νομοθέτες στην Καλιφόρνια, σε μια προσπάθεια να μας σώσουν, ψήφισαν το Assembly Bill 5 (AB 5), που χρησιμοποιεί περίπλοκα κριτήρια που χαρακτηρίζουν πολλούς ευκαιριακά εργαζόμενους ως εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσλάβουν μεγάλο αριθμό νέων υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι θα δικαιούνταν διάφορα ωφελήματα. Έτσι, χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, μεταξύ των οποίων 200 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την Vox Media μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Τρεις μήνες νωρίτερα, το Vox είχε χαρακτηρίσει τη νομοθεσία ως “μια νίκη για τους απανταχού εργαζόμενους”. Οι οικονομολόγοι το ονομάζουν αυτό Φαινόμενο Κόμπρα.

8 Ο “υπερσύγχρονος” νόμος κατά του καψονιού της Φλόριντας (ψηφίστηκε)

Τα καψόνια λέγεται ότι υπήρχαν ήδη στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο Πλάτωνας έγραφε για “φάρσες από άτακτους νέους” στην ακαδημία του. Και σήμερα όμως δεν είναι ασυνήθιστο νέοι άνθρωποι να παρασύρονται από αυτή την παράδοση. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Andrew Coffey, ένας πρωτοετής φοιτητής του Florida State University που πέθανε τον Νοέμβριο του 2017 μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αντιδρώντας σ' αυτό το περιστατικό, οι νομοθέτες της Φλόριντας ψήφισαν κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ο “πιο υπερσύγχρονος” νόμος κατά του καψονιού στις ΗΠΑ. Μολονότι οι προθέσεις ήταν καλές, ο νόμος επιτρέπει στους εισαγγελείς να διώκουν ανθρώπους που δεν ήταν καν παρόντες σε καψόνια, αλλά απλώς μετείχαν σε συζητήσεις γι' αυτά. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς το πώς μια τυχαία τραγωδία μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει ακόμη περισσότερες ζωές.

7 Ο “νόμος εναντίον της οδηγητικής οργής” της Αλαμπάμα (ψηφίστηκε)

Σε κανέναν δεν αρέσουν όσοι οδηγούν αργά στην αριστερή λωρίδα. Δημοσίως έχω δηλώσει ότι είναι ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν περισσότερο. Ο νόμος όμως της Αλαμπάμας “εναντίον της οδηγητικής οργής” που απαγορεύει στους οδηγούς να οδηγούν στην αριστερή λωρίδα για πάνω από ενάμιση μίλι χωρίς να προσπερνούν, δεν αποτελεί λύση. Οι οδηγοί μπορούν κάλλιστα να ειδοποιούν τους αργούς οδηγούς με τα συνήθει μέσα - υπερβολικό κορνάρισμα, σιγανό βρίσιμο, και χειρονομίες. Τα αυστηρά πρόστιμα - μέχρι και 200 δολάρια την παράβαση - πιθανότατα θα επιβληθούν σε ανυποψίαστους οδηγούς από άλλες πολιτείες και θα αποτελέσουν απλώς μια εύκοληπηγή εσόδων για την αστυνομια.

6 Ο φόρος “βίαιων βιντεοπαιχνιδιών” της Πενσυλβάνιας (προτάθηκε)

Στις αρχές του 2019, μια διακομματική ομάδα βουλευτών της Πενσυλβάνια διατύπωσαν μια από τις πιο ανόητες προτάσεις αυτού του έτους: έναν φόρο 10% επί των βιντεοπαιχνιδιών που χαρακτηρίζονται “για ώριμους ή ενήλικες παίκτες μόνο”. Το νομοσχέδιο είχε ξεκάθαρα ως σκοπό τη συλλογή χρημάτων και δεν προχώρησε στη βουλή. Η αποτυχία του νομοσχεδίου πιθανότατα δεν αφορά τόσο την αμφίβολη σύνδεση των βιοντεοπαιχνιδιών και της βίας, όσο την έντονη αντίδραση από τον κλάδο των παιχνιδιών που έχει συνολική αξία 43,5 δις δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ξανά το περίφημο αξίωμα του Gideon J. Tucker: “Κανενός η ζωή, η ελευθερία ή η ιδιοκτησία δεν είναι ασφαλή όταν η βουλή συνεδριάζει”.

5 Η απαγόρευση των μπουκαλιών σαμπουάν μίας χρήσης από την Καλιφόρνια (ψηφίστηκε)

Όσοι έχουν ταξιδέψει γνωρίζουν τα μπουκαλάκια του σαμπουάν, του μαλακτικού και των λοσιόν που παρέχουν τα ξενοδοχεία στους καλεσμένους τους. Λοιπόν, δεν θα τα βρείτε για πολύ ακόμη στην Καλιφόρνια. Τον Οκτώβριο, ο κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει ξεκινώντας από το 2023 τα ξενοδοχεία να παρέχουν τα μπουκαλάκια αυτά, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 δολαρίων για την πρώτη παράβαση και μέχρι 2.000 για επόμενες παραβάσεις. Στο μεταξύ, καθώς οι νομοθέτες διεξάγουν πόλεμο εναντίον των φυαλιδίων σαμπουάν, η Καλιφόρνια συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα ανθρώπινων περιττωμάτων που έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών τύφου.

4 Η Βιρτζίνια αυξάνει την ηλικία χρήσης προϊόντων καπνού στα 21 (ψηφίστηκε)

Το κάπνισμα βλάπτει. Δεν το λέω μόνο εγώ, το γράφει και στο πακέτο. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύματος, καρδιοπάθειες, εμφύσημα και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Παρά την προειδοποίηση αυτή, εκτιμάται πως 34 εκατομμύρια ενήλικες καπνίζουν στις ΗΠΑ. Είναι επιλογή τους, σωστά; Οι νομοθέτες λοιπόν της Βιρτζίνιας ανέλαβαν να εμποδίσουν τους νεους ενήλικες (18-20) από το να αγοράζουν νομίμως τσιγάρα. Ο νόμος αυτός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πατριαρχικού τύπου εισβολή στις ζωές νέων ανθρώπων, καθώς απλώς θα βάζουν τους φίλους τους να αγοράζουν γι' αυτούς τσιγάρα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ενοχλητικός νόμος, ιδίως εφόσον πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους υποχρεούνται διά του νόμου να εγγράφονται για επιλεκτική στρατιωτική υπηρεσία.

3 και 2 Οι πολιτειακοί νόμοι ενοικιοστασίου του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας (ψηφίστηκαν)

Οι οικονομολόγοι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν στο εξής: Το ενοικιοστάσιο είναι πραγματικά επιβλαβές. “Σε πολλές περιπτώσεις, το ενοικιοστάσιο φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική γνωστή σήμερα στον άνθρωπο για την καταστροφή μιας πόλης - με την εξαίρεση των βομβαρδισμών”, όπως παρατήρησε ο Σουηδός οικονομολόγος (και σοσιαλιστής) Assar Lindbeck. Αλίμονο, νέοι νόμοι στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια, οι πρώτοι του είδους τους, καταδεικνύουν πόσα λίγα πράγματα κατανοούν οι πολιτικοί για τα οικονομικά. Η επιβολή άνω ορίου στα ενοίκια είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν τη μείωση της προσφοράς και της ποιότητας της στέγασης, και θα αυξήσουν τις τιμές στέγασης μακροπρόθεσμα. Τα προβλήματα στέγασης στην Καλιφόρνια είναι καταγεγραμμένα. Δυστυχώς, πρόκειται να επιδεινωθούν. (Όπως παρατήρησε το FEE, η λύση στα υψηλά κόστη στέγασης είναι περισσότερα κτίρια και όχι έλεγχοι τιμών).

1 Ο φόρος ύδατος της Καλιφόρνιας (προτάθηκε)

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom έχει την ατυχή διάκριση να βρίσκεται στη λίστα αυτή για τέταρτη φορά. Ο φόρος ύδατος Newson, μια πρόταση που εντέλει απέσυρε, ήταν μάλλον ο πιο περίεργος. Όπως επεσήμανε ο Carey Wedler του FEE νωρίτερα φέτος, το μέρος της “περιβαλλοντικής προστασίας” του προϋπολογισμού του Νιούσομ επεδίωκε την εγκαθίδρυση ενός νέου ειδικού κεφαλαίου με πηγή χρηματοδότησης νέα τέλη στο νερό, τα λιπάσματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ώστε το Πολιτειακό Συμβούλιο Ελέγχου των Υδάτινων Πόρων να μπορέσει να βοηθήσει κυρίως μη προνομιούχες κοινότητες να πληρώσουν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κόστη της απόκτησης πρόσβασης σε ασφαλές και φτηνό πόσιμο νερό.

Το να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό είναι σίγουρα ένας ευγενής σκοπός. Τα μέσα όμως είναι αμφισβητήσιμα. Η αξιοποίηση των αγορών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, και όχι η ψήφιση νέων φόρων. Η πρόταση του Νιούσομ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα, μοιάζει με το να ψηφιστεί ένας φόρος στα τρόφιμα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα πεινούν.

--
O Jonathan Miltimore είναι υπεύθυνος έκδοσης του FEE.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 19 Δεκεμβρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης