Γιατί οι ελεύθερες γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν δικό τους σπίτι απ' ό,τι οι ελεύθεροι άνδρες

Γιατί οι ελεύθερες γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν δικό τους σπίτι απ' ό,τι οι ελεύθεροι άνδρες

Του Tyler Curtis

Μια νέα έκθεση από τη διαδικτυακή αγορά δανείων LendingTree συμπέρανε ότι οι ελεύθερες γυναίκες είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτήτριες σπιτιών απ' ό,τι οι ελεύθεροι άνδρες. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στις 50 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, οι ελεύθερες γυναίκες είναι σχεδόν δύο φορές πιθανότερο να είναι ιδιοκτήτριες της οικίας τους απ' ό,τι οι ελεύθεροι άνδρες. Στη Νέα Ορλεάνη για παράδειγμα, το 27% των σπιτιών ανήκουν σε ελεύθερες γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ελεύθερους άνδρες είναι μόλις 15%. Σε πολλές πόλεις η διαφορά αυτή ξεπερνά το 10%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε καμία πόλη οι ελεύθεροι άνδρες ιδιοκτήτες σπιτιών δεν είναι περισσότεροι από τις ελεύθερες γυναίκες. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη τάση δεδομένου του ότι, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της έκθεσης “η μέση γυναίκα στις ΗΠΑ έχει μόλις το 80% του εισοδήματος του μέσου άνδρα”. Όσοι όμως είναι εξοικειωμένοι με τα οικονομικά του φίλου, δεν εκπλήσσονται καθόλου από την έκθεση της LendingTree.

Μια βαθύτερη ματιά

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται στον σεξισμό, πρόσφατες εμπειρικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες κάνουν διαφορετικές επιλογές και όχι σε αρνητικές διακρίσεις μεγάλης κλίμακας. Αν η σύγκριση γίνει μεταξύ ατόμων με παρόμοιες θέσεις εργασίας, με σταθερές παραμέτρους την ηλικία, την εκπαίδευση και την εμπειρία, το χάσμα αμοιβών μειώνεται.

Η απόφαση να παντρευτεί κανείς και να κάνει παιδιά έχει σημαντικές συνέπειες στο εισόδημά του. Μολονότι ο μέσος άνδρας έχει μεγαλύτερο εισόδημα από τη μέση γυναίκα, η διαφορά αυτή αντιστρέφεται αν εξετάσουμε τις ελεύθερες γυναίκες έναντι των ελεύθερων ανδρών. Μια μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από 2.000 αστικές κοινότητες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διάμεσος μισθός για νέες, ελεύθερες, άτεκνες γυναίκες είναι περίπου 8% μεγαλύτερος απ' ό,τι για τους άνδρες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Άλλες πόλεις παρουσιάζουν χάσματα αμοιβών με διψήφιο ποσοστό, που μερικές φορές φτάνει μέχρι και το 20%. Περαιτέρω έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι ελεύθερες, πανεπιστημιακής μόρφωσης γυναίκες ηλικίας 40-64 κερδίζουν κατά μέσο όρο 17,5% περισσότερα απ' ό,τι οι άνδρες ομόλογοί τους.

Ο γάμος έχει συχνά αντίθετες συνέπειες στα εισοδήματα των ανδρών και των γυναικών. Όπως γράφει ο οικονομολόγος Thomas Sowell στο βιβλίο του Economic Facts and Fallacies (Οικονομικά δεδομένα και λογικά σφάλματα), μια παντρεμένη γυναίκα αναλαμβάνει παραδοσιακά τη πλειονότητα των ευθυνών του νοικοκυριού, μεταξύ των οποίων και η ανατροφή των παιδιών, απελευθερώνοντας χρόνο για τον σύζυγό της προκειμένου αυτός να εστιάσει στην καριέρα του εις βάρος της δικής της.

Γνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, δεν είναι ιδιαίτερα εύλογο να περιμένει κανείς ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των γυναικών συνολικά θα είναι όμοια με τα αντίστοιχα για τις ελεύθερες γυναίκες. Καθώς οι νέες, ελεύθερες γυναίκες τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ' ό,τι οι νέοι ελεύθεροι άνδρες, θα πρέπει επίσης να περιμένουμε ότι θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτήτριες σπιτιών. Όπως καταδεικνύει η έκθεση της LendingTree, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

--

Ο Tyler Curtis εργάζεται στο τμήμα δανείων μιας κοινοτικής τράπεζας στο Μιζούρι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 ιανουαρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.