Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί το αυταρχικό καθεστώς της Κούβας
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί το αυταρχικό καθεστώς της Κούβας

Χωρίς πολλοί από μας να το γνωρίζουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά χρηματοδοτεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερα από 40 χρόνια. Ακούγεται απίστευτο, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, είναι η αλήθεια. Οι Βρετανός φορολογούμενος χρηματοδοτούν το βάναυσο, καταπιεστικό καθεστώς στην Κούβα.

Το κομμουνιστικό καθεστώς κρατά σήμερα περισσότερους από 1.400 πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή. Οι πολιτικοί αντίπαλοι υπόκεινται τακτικά σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές δολοφονίες. Από τον Ιούλιο του 2021, 1905 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση και δεκάδες έχουν εξαναγκαστεί να εργάζονται σε στρατόπεδα εργασίας.

Η δικτατορία υποστηρίζει επίσης πλήρως τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά την επίθεση του Πούτιν μάλιστα έχει εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς και τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία. Οι Κουβανοί έχουν την ευλογία του καθεστώτος να γίνουν πληρωμένοι μισθοφόροι για τη Ρωσία - με περίπου 5.000 άτομα να λαμβάνουν τα βουτηγμένα στο αίμα χρήματα του Πούτιν. Επιπλέον, οι κουβανοί εκπρόσωποι στα Ηνωμένα Έθνη σταθερά ψηφίζουν εναντίον των μέτρων που αποσκοπούν να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Αντί να φέρουν το κουβανικό καθεστώς προ των ευθυνών του, διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις είδαν τα χρήματα των φορολογουμένων να χρηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη καταστολή του κουβανικού λαού.

Η Λέσχη του Παρισιού, μια ομάδα μεγάλων πιστωτών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσε στο αυταρχικό κράτος της Κούβας δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχος από το καθεστώς. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν ποτέ, καθώς η Λέσχη, με την απέραντη σοφία της, αποφάσισε να συγχωρήσει και να ξεχάσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Ακόμη και μετά από αυτό, η Κούβα συνεχίζει να αρνείται να πληρώσει το χρέος της. Ο διακανονισμός που έγινε μετά από διαπραγματεύσεις περιλάμβανε ετήσιες αποπληρωμές 500 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες δεν τηρούνται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα χρέη χρησιμοποιήθηκαν από το αυταρχικό καθεστώς για να συνεχίσει την εκστρατεία του τρόμου που διαπράττει.

Το χειρότερο είναι ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί ενεργά την Κούβα από το 1988. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί απευθείας στο καθεστώς και στις οργανώσεις του. Υπολογίζεται ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος 80 έργα στην Κούβα με κόστος σχεδόν 155 εκατ. ευρώ. Κάθε ένα από αυτά τα έργα διευθύνεται από οργανισμούς που έχουν στενούς δεσμούς με το καθεστώς. Οι Βρετανοί φορολογούμενοι έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε αυτά τα ταμεία κατά τη διάρκεια της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Η συνεχιζόμενη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς και η απερίφραστη άρνηση του να διαλύσει την καταπιεστική του εξουσία επί του κουβανικού λαού χρηματοδοτείται εν μέρει από δυτικά μετρητά.

Κανονικά, δεν μπορούμε να βάλουμε τίμημα στις ζωές των ανθρώπων, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ φαίνονται πολύ πρόθυμοι να καταδικάζουν τους Κουβανούς σε μια ζωή υπό τον κομμουνισμό. Γνωρίζουμε ότι η Κούβα δεν έχει επενδύσει στους πολίτες της ή στη δημοκρατία της. Οι απλοί άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι ενώ η ελίτ του καθεστώτος πλουτίζει από τις πληρωμές που πρόσφεραν κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κομμουνιστική δικτατορία της Κούβας δεν είναι φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου ή των συμμάχων του. Πρέπει να σταματήσουμε να τη χρηματοδοτούμε.


*Ο Orlando Gutiérrez-Boronat είναι ο Γραμματέας του Κουβανικού Δημοκρατικού Διευθυντηρίου.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 Μαΐου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του CapX.co και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.