Το πλαστό πτυχίο, ο Μητσοτάκης του 2014 και το βαθύ κράτος

Το περιστατικό είναι αληθινό και ενδεικτικό του τι σημαίνει «βαθύ κράτος». Υπάλληλος ΔΕΚΟ «συνελήφθη» με πλαστό πτυχίο, έπειτα από έρευνα που είχε γίνει το 2014 και έπειτα από σχετική απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης … Κυριάκου Μητσοτάκη. Εννέα χρόνια αργότερα ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο παραμένει στην θέση του, αλλά διεκδικεί και τη «δικαίωσή» του απέναντι στο νεοφιλελεύθερο καθεστώς που του έχει … στοιχειώσει την ζωή του!

Το 2014 λοιπόν και έπειτα από την γνωστή υπόθεση της καθαρίστριας το ελληνικό δημόσιο αποφασίζει να ελέγξει τα πτυχία και τα πιστοποιητικά των υπαλλήλων του. Γιατί δεν το είχε κάνει από πιο παλιά; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά ας μην κολλάμε σε τέτοιες «λεπτομέρειες». Στην εν λόγω ΔΕΚΟ, λοιπόν, ο έλεγχος εντόπισε πλήθος πλαστών πιστοποιητικών και πτυχίων. Όσοι υπάλληλοι χρησιμοποίησαν αυτά τα έγγραφα για να προσληφθούν απολύθηκαν. Όσοι τα χρησιμοποίησαν για να λάβουν επιδόματα, κλήθηκαν απλά να επιστρέψουν τα χρήματα. Επέστρεφαν, δηλαδή, τα κλεμμένα, «έτρωγαν» και μία ποινή από το πειθαρχικό του τύπου «δεκαπέντε μέρες σε αργία» και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι άνθρωποι αυτοί που είχε εξαπάτησαν το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο θα συνέχιζαν (όπως και συνεχίζουν) να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους στους πολίτες.

Επιστρέφουμε στον υπάλληλο της ιστορίας μας. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, χρησιμοποίησε ένα πλαστό πτυχίο για να πάρει το επίδομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το ΔΙΚΑΤΣΑ ενημέρωσε σχετικά ότι επρόκειτο για εντελώς πλαστό πτυχίο και ο υπάλληλος κλήθηκε να επιστρέψει τα παρανόμως κτηθέντα χρήματα και να συνεχίσει την ζωή του. Θα έπρεπε να πει και «ευχαριστώ». Αλλά είχε μία «ένσταση». Δεν ήθελε να περάσει από το πειθαρχικό.

Το οποίο πειθαρχικό, φίλοι και φίλες, αποτελείται από συναδέλφους του υπαλλήλου. Οπότε, αναβολή στην αναβολή, συνεδρίαση στην συνεδρίαση φτάσαμε αισίως στο σωτήριο έτος 2023 και στον δεύτερο βαθμό. Κι εκεί εμφανίζεται μεγαλοδικηγόρος ο οποίος κατηγορεί την διοίκηση της εταιρείας ότι έχει στοχοποιήσει τον δύσμοιρο υπάλληλο και ότι τον διώκει για τις … πολιτικές του ιδέες.

Το βαθύ κράτος είναι εδώ και καταστρέφει κάθε έννοια δικαίου στον δημόσιο τομέα, συντελώντας στην απαξίωση της ηθικής, η οποία με την σειρά της έχει ολέθριες συνέπειες σε αυτή καθαυτή την λειτουργία του Οργανισμού. Και το βαθύ κράτος δεν είναι άλλο από την νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί μέσα από ένα πλέγμα νόμων που έχουν δώσει υπέρμετρη εξουσία στους συνδικαλιστές. Οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον εκείνοι που έναντι μιας αμοιβής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κινούμενοι εντός ενός αυστηρού πλαισίου που καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά οι ιδιοκτήτες των εταιρειών. Στο όνομα πάντοτε του ελληνικού λαού και των φορολογουμένων και με το επιχείρημα ότι οι ίδιοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα εκπροσωπούν τον λαό! Μια μορφή «λαοκρατίας», απέναντι σε κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 πήρε την απόφαση να ελέγξει τα πτυχία. Ως πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Τα πειθαρχικά συμβούλια και η σύνθεσή τους θα ήταν μία καλή αρχή για να σπάσει αυτό το «βαθύ κράτος» που δημιουργήθηκε από το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και έχει διαλύσει κυριολεκτικώς την χώρα. Τι πιο αυτονόητο από το γεγονός ότι ένας παραβάτης δεν μπορεί να κριθεί από τους συναδέλφους του, οι οποίοι έχουν συνυπάρξει μαζί του;

Πόσοι άραγε άνθρωποι κρίθηκαν από τα πειθαρχικά του δημοσίου τα τελευταία χρόνια και τι ποινές έχουν επιβληθεί; Δηλαδή, είναι όλα ρόδινα στο δημόσιο; Κάνουν όλοι καλά την δουλειά τους; Τα τελευταία γεγονότα άλλα μας δείχνουν…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]