Αύξηση μισθών και ανάπτυξη ή ….

Η σταθερότητα στην πολιτική ζωή του τόπου θα οδηγήσει σε άνθιση την Οικονομία και σε αύξηση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και άνοδο των μισθών. Ήδη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Αυτή θα είναι πραγματικά μια καλή είδηση έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης. Το 2015 οδήγησε την χώρα σε έναν νέο αχρείαστο μνημόνιο. Το 2019 φέρνει καλύτερες μέρες για όλους.

Η έλλειψη προσωπικού είναι ήδη έντονη στον τουριστικό κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς στην προηγούμενη τουριστική περίοδο, αυξημένους μέχρι και 100% σε σχέση με τις χρονιές της κρίσης. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο στην ίδια ένταση και φέτος, αλλά δύσκολα θα επιστρέψουν οι μισθοί εκεί που ήταν μέχρι το 2021.

Όσο η Οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση για προσωπικό. Με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας και κυρίως νέοι άνθρωποι αναζήτησαν τα προηγούμενα χρόνια την τύχη τους στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται. Και ναι μεν για ορισμένους κλάδους που απαιτούν φθηνό και ανειδίκευτο προσωπικό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσω της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά για κάποιους άλλους κλάδους είναι μονόδρομος η αύξηση των μισθών.

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Ένα σενάριο που μια ολόκληρη γενιά δεν γνωρίζει την γεύση του, αφού μεγάλωσε μέσα στην κρίση. Υπάρχει και το κακό σενάριο! Αυτό της ακυβερνησίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην Οικονομία. Πόσο σημαντική δεν ξέρουμε, αλλά βλάβη. Και σε αντίθεση με αυτό που θα θέλαμε να ισχύει, η ανάπτυξη δεν είναι νομοτελειακή. Αυτό αποδείχτηκε και το 2015, όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τορπιλίστηκαν από τα σπασμένα φρένα των πολιτικών Τσίπρα - Βαρουφάκη. Το αποτέλεσμα ήταν να σερνόμαστε για άλλα τέσσερα χρόνια, όταν στις άλλες Οικονομίες γινότανε στην κυριολεξία πάρτι.

Αντέχουμε ένα νέο ναυάγιο; Μία νέα χαμένη ευκαιρία; Αυτό θα φανεί προσεχώς, στην κάλπη των εκλογών. Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές τι είναι αυτό που θα έχουμε στο τραπέζι. Από την μία η ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για όλους και από την άλλη η εμπλοκή μας σε έναν νέο φαύλο κύκλο κρίσης.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]