Wikifarmer: Ο «Προμηθέας» της αγροτικής παραγωγής, που έκανε την παγκόσμια αγορά... Liberal!
Elevate Greece

Wikifarmer: Ο «Προμηθέας» της αγροτικής παραγωγής, που έκανε την παγκόσμια αγορά... Liberal!

Στο όχι και τόσο μακρινό 2017, το όραμα του Πέτρου Σάγκου, του Ηλία Σούση και του Χάρη Παριανού ήταν να εκπαιδεύσουν και να ενδυναμώσουν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο αλλά και να φιλελευθεροποιήσουν την αγορά των τροφίμων και ειδικά της πρωτογενούς παραγωγής... 

Πώς; Προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου παραγωγοί και τελικοί καταναλωτές θα είχαν άμεση επαφή. Βάζοντας, έτσι, στην άκρη τους μεσάζοντες. Μερικά χρόνια αργότερα, το εταιρικό τους προϊόν, η Wikifarmer παρουσιάζει ήδη μια εξαιρετική πορεία εντός και εκτός Ελλάδας, με συνθήκες που θέτουν τις βάσεις να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια «αγορά» τροφίμων.

Ως άλλος Προμηθέας η Wikifarmer, και όπως ίσως προδίδει το όνομά της, ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο των αγροτικών Startups σαν μια πηγή πληροφόρησης για τους αγρότες. Και αυτό, καθώς και προσέφερε (και προσφέρει) δωρεάν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με βέλτιστους και βιώσιμους τρόπους παραγωγής για τη σύγχρονη γεωργία, αρχικά σε πέντε γλώσσες.

Μέσα σε λίγο καιρό από την ίδρυσή της κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων αγροτών, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (F.A.O) των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική Startup σαν την «Wikipedia του αγροτικού τομέα». Υπογραμμίζοντας, με τον χαρακτηρισμό αυτό, τον πολύτιμο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα της ως μια δωρεάν ηλεκτρονική αγροτική βιβλιοθήκη που προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για πάσης φύσεως καλλιέργειες.

Η ομάδα της Wikifarmer από την αρχή φάνηκε ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού! Η απήχηση της βιβλιοθήκης πληροφοριών της ήταν τεράστια: πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες βρέθηκαν στο site της τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της, προερχόμενοι από περισσότερες από 200 χώρες: Όλοι ήταν αγρότες οι οποίοι αναζητούσαν πληροφορίες για να κάνουν την παραγωγή τους πιο βιώσιμη και αποτελεσματική μέσω του επαγγελματικού επιπέδου πληροφοριών της Wikifarmer, οι οποίες στο μεταξύ είχαν φτάσει τις δέκα γλώσσες.

Σήμερα, το περιεχόμενο της Wikifarmer προσφέρεται σε δεκαέξι γλώσσες καλύπτοντας τις πιο μεγάλες δυνάμεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, όπως οι Η.Π.Α., η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Βραζιλία, η Ρωσία και η μακρινή Κορέα.

Στήνοντας μια δυνατή ομάδα

Υπεύθυνος για το αγροτικό περιεχόμενο ήταν ο γεωπόνος και Chief Science Officer σήμερα της Wikifarmer, Πέτρος Σάγκος, ο οποίος μέχρι την ίδρυση της Startup είχε μια πετυχημένη καριέρα σε μεγάλες επιχειρήσεις σε υψηλόβαθμες θέσεις μάλιστα.

Ο Ηλίας Σούσης, CEO της Wikifarmer, για πάνω από δέκα χρόνια ήταν στέλεχος της Google και σαν γνήσιος entrepreneur άφησε μια ζηλευτή θέση για να κυνηγήσει το όραμά του.

Στην ομάδα από την αρχή βρίσκεται και ο Χάρης Παριανός, ένας γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της διαφήμισης.

Η ιδεώδης υλοποίηση και η ευκαιρία της πανδημίας

Σε πολλές Startups βασικός στόχος είναι πάντα η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης χρηστών της εκάστοτε υπηρεσίας ή του προϊόντος, μέσω της δωρεάν προσφοράς τους, και ακολούθως να υλοποιηθεί κάποια εμπορική στρατηγική.

Στην περίπτωση της Wikifarmer, στις αρχές του 2020, παρουσιάστηκε το Wikifarmer Marketplace: μια πλατφόρμα όπου κάθε παραγωγός μπορούσε να ανεβάσει τα προϊόντα του προς πώληση και να αποκτήσει με αυτό το τρόπο πρόσβαση στην τοπική ή και την παγκόσμια αγορά, συνδέοντας τους παραγωγούς με επιχειρήσεις, εμπόρους αλλά και καταναλωτές.

Και με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας στην άκρη τους μεσάζοντες. Μια πραγματικότητα που αυξάνει την κερδοφορία των παραγωγών.

Η πανδημία της COVID-19 λειτούργησε σαν ένας «επιταχυντής» του Marketplace, μια και οι αγρότες την δύσκολη εκείνη περίοδο είχαν στη διάθεσή τους ένα νέο οργανωμένο κανάλι πωλήσεων. Μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας, πάνω από 5.000 αγρότες σε όλο τον κόσμο πούλησαν τα προϊόντα τους μέσω της Wikifarmer.

Η πλατφόρμα προσφέρει και όλα τα αναμενόμενα εργαλεία μιας οργανωμένης ψηφιακής αγοράς, όπως πληθώρα αγροτικών προϊόντων που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα από τους καταναλωτές, γρήγορη παράδοση ακόμα και σε επαγγελματίες, (όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία), ανάλυση τιμών χοντρικής, εγγύηση ποιότητας, επιστροφές χρημάτων, εργαλείο διαπραγμάτευσης για μεγάλες ποσότητες, δυνατότητες οι οποίες μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν για τους παραγωγούς.

Το εργαλείο εξαγωγών και οι σημαντικοί χρηματοδότες

Πέρα από τις πωλήσεις εντός κάθε χώρας, η ομάδα της Wikifarmer δημιούργησε και μια ειδική υπηρεσία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων με μεγάλη αρχική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Αυτές οι δυνατότητες θα ενισχυθούν μέσα στο 2023 μια και στόχος της Wikifarmer είναι να δημιουργηθεί ένας Μεσογειακός κόμβος αγροτικών εξαγωγών σε όλο τον κόσμο, ειδικά μετά την πρόσφατη μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ από επενδυτικά κεφάλαια και γνωστούς ιδιώτες επενδυτές εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, της πρόσφατης επένδυσης ηγήθηκαν το Point Nine VC με έδρα το Βερολίνο, το οποίο επένδυσε για πρώτη φορά σε ελληνική Startup, οι ιδρυτές της Workable, της μεγάλης ελληνικής Startup προσλήψεων στελεχών, αλλά και ο Mathias Kamprad, ο μικρότερος γιος του ιδρυτή της ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad και το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο Metavallon VC.

Παράλληλα με τα νέα κεφάλαια, θα εμπλουτιστούν οι διαθέσιμες γλώσσες στις οποίες προσφέρονται οι πολύτιμες πληροφορίες αγροτικής παραγωγής, που θα φτάσουν πλέον τις 20! Παράλληλα, στα πλάνα της διοικητικής ομάδας υπάρχουν αρκετές ακόμα τεχνολογικές και μη λύσεις οι οποίες θα μετασχηματίσουν ψηφιακά, με ακόμα πιο γοργά βήματα, τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Η ευκαιρία συνίσταται στο ότι ο κλάδος βρίσκεται αρκετά πίσω ακόμα συγκριτικά με άλλους τομείς.

Βέβαια, το «colpo grosso» της Wikifarmer είναι ότι το όραμα του Πέτρου Σάγκου, του Ηλία Σούση και του Χάρη Παριανού έχει μπει σε πορεία αντιμετώπισης της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης που θα αντιμετωπίσει ο πληθυσμός της γης την επόμενη δεκαετία: αυτής της διατροφής ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων, κατά τρόπο βιώσιμο και αποδοτικό, ειδικά σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες επί του αγροτικού πεδίου.

Και όλα αυτά μέσω μιας δίκαιης κατανομής της παραγομένης αξίας στους παραγωγούς, παράλληλα με την προσφορά ποιοτικών αγαθών στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.