Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 12 Μαϊου στο συνέδριο «AI στην Πράξη: Πώς θα Εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Επιχειρήσεις μας», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ οι πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε τομείς όπως:
- Η παραγωγικότητα
- Η αποδοτικότητα της εργασίας
- Η εφοδιαστική αλυσίδα
- Το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις
- Η εξυπηρέτηση πελατών
- Η διαχείριση ταλέντου
- Η προληπτική συντήρηση
- Η έρευνα και η ανάπτυξη προϊόντων
- Η διαχείριση ενέργειας
- Η οικονομική διαχείριση
- Η νομική υποστήριξη
Παράλληλα, αναλύθηκαν οι όροι επιτυχίας για τη μαζική υιοθέτηση του ΑΙ, οι δεξιότητες που θα απαιτηθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς και η στρατηγική σημασία της τεχνολογικής ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Επίσης, στο συνέδριο ανακοινώθηκε η έναρξη του νέου AI Bootcamp που υλοποιείται από τον ΣΕΒ, σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School. Πρόκειται για ένα 20ωρο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει άμεσα και απευθύνεται σε μη τεχνικά στελέχη επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, τα οποία θα ηγηθούν ενός προγράμματος μετασχηματισμού της επιχείρησης που εργάζονται με GenAI. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
- Την κατανόηση των βασικών εννοιών του Generative AI.
- Την ανάπτυξη και αξιολόγηση use cases με επιχειρησιακή αξία.
- Τη διάχυση της γνώσης μέσα στον οργανισμό τους.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τόνισε πως «ανεξαρτήτως του επιπέδου ενημέρωσης της κάθε επιχείρησης γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τις ζωές όλων μας στο μέλλον και θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν δειλά να υιοθετούν την ΤΝ, αλλά πρέπει να επιταχύνουν και να επενδύσουν στους απαραίτητους πόρους και δεξιότητες».
Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, σημείωσε: «Η επιτυχής υιοθέτηση της ΤΝ δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από τους ανθρώπους, την εκπαίδευσή τους και τις εμπειρίες που αποκτούν στη διάρκεια αυτού του τεχνολογικού ταξιδιού. Προϋπόθεση για την επιτυχημένη ενσωμάτωση είναι η εξοικείωση και ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων, γιατί η προστιθέμενη αξία του ανθρώπου παραμένει αναντικατάστατη στα οφέλη που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη».