Ψηφιακή μετάβαση: Κινητικότητα και ανακατατάξεις στην αγορά software και λύσεων με στόχο έργα 3,5 δισ.ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Ψηφιακή μετάβαση: Κινητικότητα και ανακατατάξεις στην αγορά software και λύσεων με στόχο έργα 3,5 δισ.ευρώ

Συνεχίζεται αμείωτη η κινητικότητα των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής και ειδικότερα του τομέα software και υπηρεσιών, η οποία άρχισε να κάνει την εμφάνιση της την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα από το 2021. 

Μέσα στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών με στόχο να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα για το κυνήγι έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, μέσα στην περσινή χρονιά σημειώθηκαν οι περισσότερες σε αριθμό εξαγορές και συγχωνεύσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία με 30 συναλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και σχετική μελέτη της Optima Bank η οποία επισημαίνει ότι ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μάλιστα την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουν πραγματοποιηθεί 42 εξαγορές με μέση αξία τα 2 εκατ. ευρώ.

Ειδικά την περσινή χρονιά οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες με πρωταγωνιστές την Entersoft, η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Olympia Group του Πάνου Γερμανού, την Byte, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ. ευρώ, και την Epsilon Net.

Ακόμη, την ίδια χρονιά καταγράφεται και η συνεργασία της νέας Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, με στόχο την ανάληψη έργων τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ. 

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι αυτή της εξαγοράς της Epsilon Net από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο General Atlantic. Το επενδυτικό fund τοποθετείται σε εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι επικεντρωμένες ανάμεσα σε άλλα στο software και τις υπηρεσίες. Προφίλ που ταιριάζει με αυτό της Epsilon Net, κάτι το οποίο κινητοποίησε το ενδιαφέρον του επενδυτικού ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες Πληροφορικής, η Unisystems εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων εντός και εκτός Ελλάδας άνω των 460 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία προτίθεται να δώσει το «παρών» στους περισσότερους νέους διαγωνισμούς.

Παράλληλα, συμβάσεις αξίας 50 εκατ. ευρώ έχει και η Profile Software, η οποία διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες.

Παρόμοια ανοδική πορεία εμφανίζει η αξία του χαρτοφυλακίου νέων έργων της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών Πληροφορικής. Σημαντική αναμένεται και η συνεισφορά των έργων ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς διακοπή, ενώ πεδίο δραστηριοποίησης υπάρχει και στο δημόσιο τομέα, όπου στις υπηρεσίες του gov.gr καταγράφηκαν το 2022 πάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές ενώ, το 2023 ο αριθμός υπερβαίνει το 1,45 δισ.

Big Data, κυβερνοασφάλεια αλλά και Internet of Things

Μεγάλο, πάντως, είναι το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού, οι οποίες αναμένεται να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται εκτός από ψηφιακές υπηρεσίες, πληρωμές και καταχώρηση αρχείων που αναμένεται να περάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ ως το 2027 και οι δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τα Big Data, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συστημάτων AI αλλά και για το Internet of Things

Καθώς το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι συγκεκριμένο και ιδιαίτερα πιεστικό, απαιτούνται γρήγοροι χειρισμοί και σωστή διαχείριση χρόνου, ενώ παράλληλα, η κρίσιμη σημασία των προϊόντων (όπως ERP και CRM), τα οποία ζητούνται, δεν αφήνουν περιθώρια για τη δημιουργία αναξιόπιστων ή προβληματικών εργαλείων, ακόμη και αν οι προθεσμίες είναι αυστηρές και δεν υπάρχει συζήτηση περί παρατάσεων.

Εν τω μεταξύ, οι νέες προκηρύξεις διαγωνισμών και έργων προς υλοποίηση συνεχίζονται εντείνοντας τον προβληματισμό των εταιριών, καθώς δημιουργούν μια αβεβαιότητα για το εάν τελικά θα βγουν εις πέρας.

Η έλλειψη στελεχών πυροδοτεί νέες εξαγορές

Ο χορός των deals στον τομέα της Πληροφορικής δεν φαίνεται να έχει σταματήσει καθώς η έλλειψη στελεχών είναι ένας από τους παράγοντες που θα πυροδοτήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα νέες εξελίξεις.

Μάλιστα σε σχετικές έρευνες η χώρα μας εμφανίζεται πρώτη, παγκοσμίως στην πρόθεση πρόσληψης στελεχών πληροφορικής.

Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται στη διεύρυνση του πεδίου των έργων, καθώς σε αυτό έχει προστεθεί η κυβερνοασφάλεια, που έχει γίνει απαραίτητη όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στο Δημόσιο, αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα, η Πληροφορική, παρουσιάζεται ως ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε έρευνα της Manpower ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. 

Μάλιστα, πρόκειται για τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022.