Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ σε data centers για την ψηφιακή μετάβαση
Shutterstock
Shutterstock

Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ σε data centers για την ψηφιακή μετάβαση

Το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται μια κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων σε data centers στην Ελλάδα, καθώς εκτός από τους γνωστούς, «μεγάλους παίκτες» στον τομέα του IT, τη Microsoft, την Amazon Web Services και την Google, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλους διεθνείς ομίλους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και πιθανόν και από την Ινδία.

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Μπαχρέιν και στο Άμπου Ντάμπι, με στόχο την υπογραφή κρίσιμων συμφωνιών. 

Μια από τις συμφωνίες αυτές προβλέπει και τη δημιουργία Data center στην Ελλάδα, καθώς η αραβική πλευρά έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στον κλάδο της τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και ταυτόχρονα επιδιώκοντας σύσφιξη των επενδυτικών σχέσεων στα πεδία αυτά.

Μάλιστα οι επενδύσεις σε data centers μπορούν να θεωρηθούν και ως συμπληρωματικές στο έργο του καλωδίου East to Med data Corridor, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και θα περάσει από την Κρήτη.

Ενδιαφέρον για την εγκατάσταση data centers στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί και από άλλες χώρες όπως η Γαλλία ενώ αναμένεται και από την Ινδία, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ελληνοϊνδικού επιχειρηματικού φόρουμ στο Μουμπάι.

Από γαλλικής πλευράς ενδιαφέρον εξεδήλωσε η Data4, μέσω της θυγατρικής της Data4Greece. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στη Μεσόγειο, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να έχει από τα χαμηλότερα latencies μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των εξαιρετικά δυναμικών περιοχών, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή ή η Νοτιοανατολική Ασία.

Στις παραπάνω εξελίξεις προστίθεται και η σχεδιαζόμενη επένδυση του ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού NTT DATA, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα. Εκτός από τη διαρκή επέκταση του στη χώρα μας, η οποία προϋποθέτει την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ ως το 2026, ο ιαπωνικός κολοσσός σκέπτεται σοβαρά και το ενδεχόμενο της δημιουργίας και λειτουργίας Data Center, τομέας όπου δραστηριοποιείται δυναμικά ο Όμιλος.

Σχεδιασμός και υλοπoίηση των Projects

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις σε Data Center που βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης, η Microsoft θα δημιουργήσει συγκρότημα τριών Data Centers στην Αττική βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της.

Με την επένδυση αυτή η Microsoft διασφαλίζει έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης». Ταυτόχρονα, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς τους στόχους, η Microsoft θα εκπαιδεύσει ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι το 2025.

Αναφορικά με την επένδυση της Digital Realty, το κέντρο δεδομένων Athens 4 βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ, παράλληλα, σχεδιάζεται και το Athens 5.

Η Digital Realty στην Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο και πλέον διασυνδεδεμένο carrier-neutral πάροχο υπηρεσιών data center στην χώρα. Το data center campus στην Αθήνα προσφέρει cloud και colocation υπηρεσίες και λειτουργεί σαν ένας κόμβος συνεργειών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, πελατών και συνεργατών. 

Η παρουσία της Digital Realty στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει τα data centers Athens 1, Athens 2 και το υπερσύγχρονο Athens 3, το οποίο είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW.

Καθώς η εταιρεία έχει ως στόχο να είναι μπροστά από τη ζήτηση, το Athens 4, θα έχει αντίστοιχη χωρητικότητα με το Athens 3. Παράλληλα είναι σε διαδικασία σχεδιασμού το Athens 5, για το οποίο υπάρχει η πρόβλεψη να φτάσει στα 15 MW. 

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης για το data center Heraklion 1, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Σε ό,τι αφορά την Amazon Web Services, έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. 

Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Εντός χρονοδιαγράμματος, ως τα τέλη του 2025, θα έχει ολοκληρωθεί και η επένδυση των cloud data centers της Google, τα οποία θα βρίσκονται στην περιοχή της Αθήνας. Αυτό το mega project ως το 2030 θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας μας περί τα 2,2 δισ. δολάρια και 20.000 θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Google θα δημιουργηθούν τρία data centers, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν τα κέντρα θα κτισθούν από το μηδέν ή αν θα χρησιμοποιηθούν έτοιμα κτίρια τα οποία η Google θα διαμορφώσει κατάλληλα.