Ως τώρα η αποστολή είχε εντοπίσει θειικά άλατα.
NASA: Νέα στοιχεία για ύπαρξη νερού στον Άρη πριν από δισ. χρόνια
NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP
NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP

NASA: Νέα στοιχεία για ύπαρξη νερού στον Άρη πριν από δισ. χρόνια

Ως τώρα η αποστολή είχε εντοπίσει θειικά άλατα.

Η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη από το ρόβερ curiosity της NASA, έχει αποδώσει μεγαλύτερες ενδείξεις για την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου στον πλέον ξηρό πλανήτη.

Το περασμένο φθινόπωρο το ρόβερ εντόπισε μονάδα που περιείχε θειικά άλατα, στοιχείο που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, κάποτε λίμνες κάλυπταν την περιοχή αυτή. Τα θειικά άλατα της περιοχής πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν καθώς το νερό στέγνωνε.

Δεν ήταν όμως το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη νερού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στον κόκκινο πλανήτη.

Έτσι, η ομάδα του Curiosity εξεπλάγη όταν ανακάλυψε τις πιο σαφείς ενδείξεις της αποστολής μέχρι τώρα για αρχαίους κυματισμούς νερού που σχηματίστηκαν μέσα σε λίμνες. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, τα κύματα στην επιφάνεια μιας ρηχής λίμνης ανακάτεψαν ιζήματα στον πυθμένα της λίμνης, δημιουργώντας με την πάροδο του χρόνου κυματιστές υφές, οι οποίες αποτυπώθηκαν στα πετρώματα.

Οι επιστήμονες μπορούν να δουν ένα άλλο στοιχείο για την ιστορία του αρχαίου νερού του Άρη σε μια κοιλάδα που ονομάζεται Gediz Vallis. Ο άνεμος «χάραξε» την κοιλάδα, αλλά ένα κανάλι που τη διατρέχει και ξεκινά ψηλότερα στο όρος Σαρπ πιστεύεται ότι έχει διαβρωθεί από ένα μικρό ποτάμι. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι εδώ σημειώθηκαν υγρές κατολισθήσεις, στέλνοντας ογκόλιθους και συντρίμμια σε μέγεθος αυτοκινήτου στον πυθμένα της κοιλάδας.

Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μετατροπή του υδάτινου σε ξηρό πλανήτη Άρη, ενείχε ατμοσφαιρικά γεγονότα παρόμοια με εκείνα που συμβαίνουν στη Γη. «Το αρχαίο κλίμα του Άρη είχε μια θαυμάσια πολυπλοκότητα», σύμφωνα με τους ερευνητές.