Ιπ. Πανδής (Amazon Web Services): Η δημιουργική ΤΝ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε
Shutterstock
Shutterstock
Technology Forum

Ιπ. Πανδής (Amazon Web Services): Η δημιουργική ΤΝ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε

Την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πολύ ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας της, χάρη στις αλλαγές που φέρνουν οι δύο σημαντικότερες τεχνολογικές αλλαγές των τελευταίων 20 ετών, ήτοι το cloud (υπολογιστικό νέφος) και η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI), εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο μηχανικός Ιπποκράτης Πανδής, αντιπρόεδρος της Amazon Web Services (ΑWS).

«Η GenAI ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Δεν είναι κάτι τρομαχτικό ως τεχνολογία, αλλά φέρνει την πιο σημαντική αλλαγή από τότε που βγήκε το cloud, οδηγώντας μας σε ένα inflection point (σημείο καμπής)» επισήμανε από το βήμα του 12ου Technology Forum ο κ.Πανδής, ένας από τους μόλις εννέα μηχανικούς της AWS σε τόσο υψηλό επίπεδο, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Αφού υπενθύμισε ότι, βάσει έρευνας της Goldman Sachs, στα επόμενα χρόνια η GenAI αναμένεται να αυξήσει κατά 2%-3% την ανθρώπινη παραγωγικότητα και κατά περισσότερα από 7 τρισ. δολ. το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο κ.Πανδής αναφέρθηκε στις δυνατότητες που διανοίγονται: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες, νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τους υπολογιστές, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εργαζομένων, να εξάγουμε νέα, πολύτιμη πληροφορία, να δημιουργήσουμε περισσότερες startups (νεοφυείς επιχειρήσεις) και νέες ιδέες. Και δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάζεται, είτε μιλάμε για εξυπηρέτηση πελατών και πωλήσεις είτε για παραγωγή λογισμικού, λογιστική, νομική κτλ. Χρειάζεται όμως να είμαστε και πολύ υπεύθυνοι στη χρήση της» τόνισε.

Αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Αmazon επισήμανε ότι η εταιρεία ασχολείται με την ΤΝ -μια τεχνολογία με ιστορία 50 ετών- από τότε που άρχισε να πουλάει βιβλία online, όταν ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο Σιάτλ και εκκίνησε το ηλεκτρονικό του κατάστημα. Σήμερα η εταιρεία χρησιμοποιεί την ΤΝ σε σχεδόν όλες τις λειτουργίες της και «εξάγει» σε άλλες επιχειρήσεις τα αποδοτικά μοντέλα και υπηρεσίες που έχει αναπτύξει εσωτερικά.

Κέντρα δεδομένων και πυρηνικά εργοστάσια

Για να δημιουργήσεις Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (σ.σ. μοντέλα όπως το ChatGPT, το Gemini ή το Claude) χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύ. «Οπότε, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε στην Amazon Web Services είναι ότι χτίζουμε κέντρα δεδομένων, με παρουσία σε 34 περιοχές και 110 availability zones (ζώνες διαθεσιμότητας), ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να "τρέξουν" ό, τι θέλουν να "τρέξουν". Και συνήθως βάζουμε τα κέντρα δεδομένων μας πολύ κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια, γιατί χρειάζονται πάρα πολύ ρεύμα» γνωστοποίησε ο κ.Πανδής.

Εξήγησε ότι η AWS δημιουργεί και δικούς της επεξεργαστές, ώστε να κάνει την όλη διαδικασία πιο αποδοτική ενεργειακά, με τρόπο ώστε με λιγότερη ενέργεια να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα. «Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση υπολογιστικής ισχύος, που αυτό που μας κρατάει απ' το να μεγαλώσουμε πιο γρήγορα είναι το πόσο ρεύμα τραβάμε από το δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε και την τεράστια εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε όρους διαθέσιμου δικτύου. «Πριν 10 χρόνια το μεγαλύτερο network bandwidth (εύρος ζώνης δικτύου), που μπορούσαμε να δώσουμε σε έναν υπολογιστή ήταν γύρω στα 10 Gbps και σήμερα έχουμε μηχανήματα που μπορούν να "τραβήξουν" από το δίκτυο 3320 φορές παραπάνω! Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ίδια την εξέλιξη και ανάπτυξη λογισμικού. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε συστήματα υπολογιστών πιο κατανεμημένα, όπου το storage (αποθήκευση) είναι διαφορετικό» γνωστοποίησε.

Τα δύο «κλειδιά»: κουλτούρα και «ειδικά» δεδομένα

Εμφαση έδωσε ο κ.Πανδής και στην ανάγκη αλλαγής της εταιρικής κουλτούρας, ώστε να γίνει η πιο επιτυχής ενσωμάτωση της γεννητικής ΤΝ σε μια επιχείρηση και στην εργασία, αλλά και στις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγει η χρήση των δεδομένων των ίδιων των εταιρειών για τη δημιουργία εξειδικευμένων εφαρμογών GenAI.

«Στο τέλος του 2022 αρχίσαμε να βλέπουμε το ChatGPT ως ένα ενδιαφέρον εργαλείο. Το 2024 και τώρα, το 2025, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την GenAI στην πραγματικότητα, στην παραγωγή και εδώ αρχίζουν να εκδηλώνονται οι προκλήσεις. Το πιο βασικό που πρέπει να σκεφτείς είναι η κουλτούρα. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένο τρόπο εργασίας και τώρα τους λες να χρησιμοποιήσουν κάτι καινούργιο. Το να αλλάξεις την κουλτούρα είμαι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα. Αν το καταφέρεις αυτό, έχεις κάνει το πρώτο και βασικότερο βήμα για να πας στην επωφελή χρήση της GenAI -και μετά έρχεται η τεχνολογία και η χρήση της για τη δημιουργία εφαρμογών» είπε.

Κι όταν η συζήτηση μεταφέρεται στη δημιουργία εφαρμογών, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι τα δεδομένα. «Όταν βλέπεις μια όμορφη εφαρμογή, αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αλλά αν κοιτάξεις από κάτω υπάρχουν πολύ πιο δύσκολα πράγματα και εκεί, στο βάθος, είναι η δική μου δουλειά. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι μπορείς να κατεβάσεις ένα Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο -η Μeta παρουσίασε πρόσφατα το Llama 4 που είναι και οpen source (ανοιχτού κώδικα)- και να φτιάξεις μια εφαρμογή για την εταιρεία σου, αλλά αυτό που έχεις τελικά είναι μια μέτρια εμπειρία. Γιατί; Διότι δεν είναι εξειδικευμένο στο πρόβλημα ή τον οργανισμό σου. Οι άνθρωποι και οι εταιρείες που κάνουν μεγάλη διαφορά είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα δικά τους δεδομένα για να φτιάξουν εφαρμογές γεννητικής ΤΝ. Κι ως AWS προσφέρουμε υπηρεσίες που κάνουν εύκολο να χρησιμοποιείς δικά σου δεδομένα για να φτιάξεις εφαρμογές» σημείωσε ο κ.Πανδής.

Αναφέρθηκε σε πολλές ακόμα υπηρεσίες που προσφέρει η AWS σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε startups, τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης μοντέλων ΤΝ και των serverless βάσεων δεδομένων, όσο και των πιο κατανεμημένων data bases και της εύκολης μεταφοράς δεδομένων από παρωχημένα συστήματα στο υπολογιστικό νέφος, με τη χρήση και της ΤΝ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Bedrock, μια υπηρεσία που δίδει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα σε ένα ενιαίο interface (διεπαφή, σημείο). «Μόνο τον τελευταίο μήνα λανσαρίστηκαν τρεις-τέσσερις ανανεώσεις Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων, το Llama της Facebook, το Claude 3.7 της Anthropic, το νέο Palmyra της Writer. Mέσα σε μερικές εβδομάδες τα υποστηρίξαμε στο Bedrock, για να μπορούν οι πελάτες μας να τα χρησιμοποιήσουν. Στο τέλος του 2024 μάλιστα, ανακοινώσαμε το δικό μας μοντέλο ΤΝ, το Amazon Nova» κατέληξε.

Το 12ο Technology Forum συνδιοργανώνουν 33 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)._