Εδώ και αρκετό καιρό, ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών ειδήσεων είναι σχετικό με τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία ομολογουμένως πολύ γερή «δόση» σχετικών ειδήσεων πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαμε σημαντικά νέα σχετικά με την πρόοδο στις δυνατότητες των μοντέλων και εφαρμογών, τον έντονο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση των ικανότερων ερευνητών, τον προβληματισμό για τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, την αμφισβήτηση της διαφοράς που χωρίζει την βασική προμηθεύτρια microchips από τους ανταγωνιστές της και την διακήρυξη της θέλησης των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον κλάδο και την άμεση κινεζική απάντηση.
Το Σάββατο 19 Ιουλίου, η OpenAI ενημέρωσε την κοινή γνώμη πως τα μοντέλα της κατάφεραν να λύσουν με τρόπο άξιο χρυσού μεταλλίου τα προβλήματα της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας.
Δύο μέρες μετά, η DeepMind της Google μας ανακοίνωσε πως και αυτή είχε μία παρόμοια επιτυχία, διευκρινίζοντας μάλιστα πως το μοντέλο της συμμετείχε άμεσα στον διαγωνισμό και εξετάστηκε από τους κριτές του διαγωνισμού.
Τότε μάθαμε πως το μοντέλο της OpenAI δεν είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά είχε εξεταστεί από μία ομάδα παλαιότερων νικητών της Ολυμπιάδας.
Στη συνέχεια είχαμε την αποκάλυψη μίας άλλης εταιρείας ΤΝ, της Harmonic, πως οι οργανωτές της Ολυμπιάδας είχαν ζητήσει από όλα τα «εργαστήρια» ΤΝ που συμμετείχαν στους αγώνες να μην ανακοινώσουν τίποτα πριν την 28η Ιουλίου.
Όπως φαίνεται, ακόμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις με ερευνητές που αμείβονται με πολλά εκατομμύρια δολάρια ετησίως δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σύνδρομο «κυρία κυρία» που θυμόμαστε πολύ καλά από την εποχή του δημοτικού σχολείου και βιάζονται να μας δείξουν τις ικανότητές τους.
Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η αλήθεια είναι πως η πρόοδος είναι πραγματικά εντυπωσιακή και, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ ταχύτερη από ό,τι φαντάζονταν τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων πριν μερικούς μήνες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg από το οποίο αντλήσαμε τις παραπάνω πληροφορίες, η πρόοδος έγκειται στο ότι τα μοντέλα ΤΝ που είχαν επιδόσεις επιπέδου χρυσού μεταλλίου έδωσαν απάντηση σε προβλήματα που τους είχαν τεθεί σε φυσική γλώσσα (natural language).
Αυτό σημαίνει πως τους τέθηκαν τα ίδια ακριβώς ερωτήματα που είχαν τεθεί στους πραγματικούς διαγωνιζόμενους, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, το 2024 η DeepMind της Google είχε πετύχει επιδόσεις άξιες αργυρού μεταλλίου απαντώντας σε ερωτήματα τα οποία είχαν «μεταφραστεί» σε γλώσσα για προγραμματιστές υπολογιστών.
Η πρόοδος λοιπόν είναι εντυπωσιακή, όπως και το επίπεδο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Προ ημερών είχαμε ασχοληθεί με το «σαφάρι» της Meta Platforms για την στρατολόγηση των καλύτερων ερευνητών του κλάδου (Η επέλαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην Τεχνητή Νοημοσύνη | Liberal.gr). το ζήτημα αυτό απασχολεί πάρα πολύ τον κόσμο της τεχνολογίας, όπως είδαμε και σε άρθρο του Barron’s την Παρασκευή που μας πέρασε.
Σύμφωνα με αυτό, τα υπόλοιπα τεχνολογικά μεγαθήρια ετοιμάζονται να απαντήσουν στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ καθώς έχει ανάψει για τα καλά ο ανταγωνισμός.
Το ίδιο συμβαίνει και με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όπου εξελίσσεται ένας χορός εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα, όπως είδαμε στο Bloomberg, ο Dario Amodei, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας TN Anthropic, ενημέρωσε τα στελέχη της επιχείρησής του πως η ανάγκη για χρήματα είναι τόσο μεγάλη που ίσως αναγκαστεί να ζητήσει κεφάλαια από τις εταιρείες της Μέσης Ανατολής, παίρνοντας πίσω μία παλαιότερή του υπόσχεση.
Μέσα στον τρομερό αυτό ανταγωνισμό είχαμε την προηγούμενη Τετάρτη την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου (blueprint) για την διασφάλιση της παγκόσμιας επικράτησης της αμερικανικής τεχνολογίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Reuters, αυτό το σχέδιο προβλέπει την χαλάρωση διάφορων κανονισμών εντός ΗΠΑ που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ουσιαστική ακύρωση των περιορισμών που έχουν επιβάλει στις εταιρείες ΤΝ οι πολιτείες των ΗΠΑ, και την αύξηση των εξαγωγών σχετικού εξοπλισμού και λογισμικού προς τις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ.
Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε και έναν σχετικό λόγο. Σε αυτόν δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την κούρσα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πως θα είναι αυτές που θα την κερδίσουν. Σε άλλο σημείο του λόγου του αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, επισημαίνοντας πως η έκβασή του θα είναι καθορίσει το υπόλοιπο του 21ου αιώνα.
Έτσι λοιπόν, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να χτίσουν όσα περισσότερα data centers γίνεται, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την τεράστια ενεργειακή τους δίψα και να αφήσουν ελεύθερες τις επιχειρήσεις του τομέα να αναπτυχθούν όπως θεωρούν σωστό.
Από την άλλη μεριά του Ειρηνικού Ωκεανού, στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε διεξήχθη στην Σανγκάη της Κίνας το Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (World Artificial Intelligence Conference).
Από το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters είδαμε πως το Σάββατο μίλησε σε αυτό ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να δημιουργήσει μία παγκόσμια οργάνωση για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Li δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να μοιραστεί την πρόοδό της στον τομέα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Πρόσθεσε πως η Κίνα θέλει να δει την πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη να μοιράζεται μεταξύ όλων των χωρών και των επιχειρήσεων και όλοι να έχουν ίδια δικαιώματα στην χρήση της.
Επισήμανε επίσης πως η χώρα του είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να μοιραστεί την πρόοδό της με τα κράτη του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου (Global South), δηλαδή χώρες με σχετικά χαμηλό εισόδημα που βρίσκονται κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε έμμεσα και στο αμερικανικό blueprint του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας με γενικό τρόπο πως η Τεχνητή Νοημοσύνη κινδυνεύει να περάσει αποκλειστικά στα χέρια μερικών κρατών και μερικών εταιρειών.
Είναι προφανές πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Αυτό το ξέρουμε ήδη εδώ και καιρό, βλέποντας τις σημαντικές επενδύσεις μεγάλων και μικρών κινεζικών επιχειρήσεων στον τομέα να απασχολούν σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τον διεθνή Τύπο.
Το πιο σημαντικό όμως βήμα για την ασιατική υπερδύναμη, αν γίνει τελικά, θα είναι η ανάπτυξη συστημάτων μικροεπεξεργαστών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συστήματα της αμερικανικής Nvidia, τα πλέον εξελιγμένα των οποίων δεν επιτρέπεται από τις ΗΠΑ να πουληθούν σε κινεζικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Σανγκάης λοιπόν, έγινε μία πρώτη παρουσίαση του συστήματος CloudMatrix 384, το οποίο κατά πολλούς παρατηρητές του κόσμου της τεχνολογίας είναι εφάμιλλο των πιο εξελιγμένων συστημάτων της Nvidia. Αν αυτό αποδειχθεί αληθινό, τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα της Κίνας που είναι πιθανόν να την φέρει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ στην κούρσα για την ανάδειξη του κυρίαρχου της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε αν αυτή την φορά οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να φτάσουν τα αμερικανικά microchips ΤΝ. Αυτό που μας κάνει όμως νόημα είναι πως όσο και αν η Κίνα προσφέρεται να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτό που την ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι να μην αφήσει τις ΗΠΑ να ξεφύγουν πολύ στην κούρσα της ΤΝ.
Όπως επίσης και το γεγονός πως αυτή την στιγμή η Ευρώπη δείχνει (το τονίζουμε αυτό) να είναι πολύ πίσω και από τους δύο. Η κούρσα όμως είναι ακόμα πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος της και κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί από τώρα το αποτέλεσμά της.