Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Meta Platforms (META NASDAQ), το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, είναι το γεγονός πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει στην ουσία τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης, καθώς είναι κάτοχος πολλών μετοχών που του δίνουν πολύ περισσότερα δικαιώματα ψήφου από αυτές που κατέχουν οι απλοί ιδιώτες και θεσμικοί μέτοχοι της επιχείρησης.
Έτσι, ο ιδρυτής της Facebook που στην πορεία έγινε Meta Platforms, δεν έχει λόγο να φοβάται κάποια ανταρσία μετόχων όταν λάβει αποφάσεις που δεν τους αρέσουν. Όπως έχει φανεί από τη συμπεριφορά του στο παρελθόν, το μόνο πράγμα που μπορεί να τον κάνει να αλλάξει μία απόφασή του είναι η πτώση της μετοχής, όπως έγινε προ ετών όταν οι μεγάλες επενδύσεις για την είσοδο στην εικονική πραγματικότητα και το Metaverse έπληξαν τα κέρδη της επιχείρησης, η μετοχή έπεσε αρκετά και τελικά ο Ζούκερμπεργκ έκανε πίσω.
Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επόμενη μεγάλη επενδυτική εξόρμηση της εταιρείας, όπως την έχει εμπνευστεί ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της. Στόχος της, όπως έχει δηλώσει καθαρά ο ίδιος, είναι να κάνει την εταιρεία του την κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Threads την προηγούμενη Δευτέρα, «έχω εστιάσει στη δημιουργία της πιο elite και ταλαντούχας ομάδας σε αυτήν τη βιομηχανία» προσθέτοντας πως «επίσης θα επενδύσουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδομή που είναι απαραίτητη για να φτιάξουμε την υπερνοημοσύνη (superintelligence)». Αυτή η επενδυτική εξόρμηση είναι ήδη εμφανής και έχει δύο βασικούς άξονες. Την κατασκευή τεράστιων data centers και τη στρατολόγηση κορυφαίων στελεχών του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τον Tae Kim του Barron’s, ο Ζούκερμπεργκ είπε πως η Meta έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή αρκετών data centers δυναμικότητας πολλών Gigawatt (για την ακρίβεια, μιλάμε για ομάδες data centers που βρίσκονται κοντά γεωγραφικά και στην ουσία ενώνουν τη δυναμικότητά τους). Το πρώτο από αυτά, με το όνομα Prometheus (Προμηθέας), προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2026, ενώ ένα άλλο, το Hyperion (Υπερίων) θα φτάσει δυναμικότητα 5 GW μέσα σε μερικά χρόνια.
Ο Kim, ο οποίος θεωρείται ειδικός στα θέματα ΤΝ και ειδικότερα στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, επισήμανε σε άρθρο του την Τετάρτη που μας πέρασε πως τα τωρινά πλέον εξελιγμένα μεγάλα data centers που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τις εφαρμογές ΤΝ χρησιμοποιούν περίπου 100.000 μονάδες μικροεπεξεργαστών τύπου GPU και καταναλώνουν ισχύ περίπου 150 Megawatt.
Αυτό σημαίνει πως η μετάβαση σε κατασκευές πολλών GW (1GW = 1.000 MW) αποτελεί ένα πολύ μεγάλο άλμα. Η αποφασιστικότητα του Ζούκερμπεργκ φαίνεται και από το γεγονός πως σε συνέντευξη που έδωσε στο The Information, επανέλαβε πολλές φορές πως η Meta θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί «whatever it takes» για να κερδίσει την κούρσα της ΤΝ.
Πέρα από τις τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες για το 2025 αναμένεται να είναι της τάξης των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έντονα αυξητικές τάσεις για τα επόμενα χρόνια, η Meta έχει επιδοθεί σε ένα σαφάρι για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ταλαντούχων στελεχών γίνεται. Στον διεθνή Τύπο κυριαρχούν οι αναφορές σε «μεταγραφές» στελεχών που αφήνουν τους τωρινούς τους εργοδότες για να μεταπηδήσουν στη Meta η οποία τους προσφέρει εγγυημένες ετήσιες αμοιβές της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, μέσα στον Ιούνιο η Meta συμφώνησε να πληρώσει περίπου 14 δις δολάρια για την εξαγορά του 49% της Scale AI, μίας γνωστής startup του τομέα και για να εξασφαλίσει την παρουσία του ιδρυτή της Alexandr Wang στην elite ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργείται στη Meta.
Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία πως η πολύ επιθετική τακτική της Meta και του ιδρυτή της θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των αντίστοιχων προσπαθειών των ανταγωνιστών της στον τομέα της ΤΝ. Δεν έχουμε δει ακόμα σχετικά λεπτομερή ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο αλλά οι χρηματιστηριακοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα από τις μεγάλες διεθνείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και ελαφρώς τρομακτικοί. Στο σχετικό άρθρο του Tae Kim γίνεται αναφορά στις εκτιμήσεις του γνωστού χρηματιστηριακού αναλυτή Pierre Ferragu σχετικά με το ύψος των ετήσιων κεφαλαιουχικών επενδύσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα των data centers (Google, Amazon, Microsoft, Meta Platforms).
Ο γνωστός αναλυτής υπολογίζει πως από 341 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι η εκτίμησή του για το 2025, θα φτάσουμε στα 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως το 2035, επαναλαμβάνουμε μόνο από τις τέσσερις πολύ μεγάλες εταιρείες. Αυτό είναι σίγουρα πολύ ευχάριστο για τις εταιρείες που κατασκευάζουν την υποδομή όλων αυτών των data centers, δηλαδή κυρίως την Nvidia (NVDA NASDAQ) που είναι ο βασικός προμηθευτής των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούνται, και πολλές άλλες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό, ασχολούνται με το κατασκευαστικό μέρος, συναρμολογούν τους υπολογιστές τύπου server που φιλοξενούν τα microchips και τα υπόλοιπα εξαρτήματα και βέβαια για τις εταιρείες που θα παρέχουν την ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους. Γενικά, θα είναι πολύ καλό για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην «κούρσα εξοπλισμών» που έχει ήδη ξεκινήσει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και φαίνεται πως θα εντείνεται με την πάροδο του χρόνου.
Όλα αυτά βέβαια ακούγονται, και σε μεγάλο βαθμό είναι, συναρπαστικά και πιθανότατα χαροποιούν τους μετόχους των επιχειρήσεων που παίρνουν μέρος σε αυτή την κούρσα. Είναι δυνατόν όμως να εξελιχθούν τα πράγματα όπως ακριβώς προβλέπουν οι αναλυτές και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων; Η απάντηση μπορεί να είναι καταφατική μόνο αν αυτές οι τεράστιες επενδύσεις της Meta και των ανταγωνιστών της αρχίσουν να φέρνουν καρπούς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί να έχουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες και να διαθέτουν δεκάδες δισεκατομμύρια σε χρηματικά διαθέσιμα, αλλά οι επενδύσεις αυτού του μεγέθους δεν είναι καθόλου ακίνδυνες για αυτές.
Στο Reuters Breakingviews, το οποίο ασχολήθηκε την Πέμπτη με την εξόρμηση του Ζούκερμπεργκ και της Meta, διαβάσαμε πως παρά την οικονομική της άνεση, η εταιρεία σκοπεύει να δανειστεί περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες private equity για να χρηματοδοτήσει μέρος των επενδύσεων της στον τομέα της ΤΝ (αυτή η πληροφορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times).
Αν, όπως αυτή τη στιγμή φαίνεται σχεδόν βέβαιο, οι επενδύσεις αυτές συνεχίσουν τη μεγάλη τους αύξηση και τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο πως θα ακούσουμε αρκετές ακόμα ειδήσεις σχετικά με εξωτερική χρηματοδότηση αυτής της κούρσας εξοπλισμών. Για να συνεχίσουν να τις αντιμετωπίζουν θετικά οι μέτοχοι των εταιρειών, πρέπει σύντομα να αρχίσει να φαίνεται ένας καθαρός δρόμος για την κερδοφορία. Μπορεί τώρα οι επενδυτές να ενθουσιάζονται με τη συνεχή αύξηση των επενδύσεων θεωρώντας πως τελικά θα δώσουν στις επιχειρήσεις μία πολύ καλή θέση στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά οι διαθέσεις τους μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξουν, ειδικά αν το χρηματιστηριακό κλίμα σταματήσει για λίγο να είναι τόσο ευνοϊκό.
Η ανταρσία των μετόχων της Meta Platforms πριν τρία χρόνια, όταν είδαν πως οι επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων στον τομέα της Εικονικής Πραγματικότητας αργούσαν να φέρουν κέρδη, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μίας τέτοιας στροφής. Δεδομένου του ότι σε αυτή την κούρσα εξοπλισμών συμμετέχουν τόσες πολλές εταιρείες και το ύψος των επενδύσεων χωράει με δυσκολία στο μυαλό μας, μία τέτοιου τύπου ανταρσία θα έχει τρομερές συνέπειες συνολικά στο χρηματιστήριο. Δεν υποστηρίζουμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο, επισημαίνουμε όμως πως δεν πρέπει να θεωρείται τελείως απίθανο.
Προς το παρόν όμως, το όργιο επενδύσεων του Ζούκερμπεργκ και των ανταγωνιστών του εξακολουθεί να ενθουσιάζει το επενδυτικό κοινό και, όσο ισχύει αυτό, οι μετοχές των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα σέρνουν τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χορό.