Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.
Google: Γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της στο Διαδίκτυο
Shutterstock
Shutterstock

Google: Γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της στο Διαδίκτυο

Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.

Με ένα σχετικό doodle στην ιστοσελίδα της η Google γιορτάζει την 25η επέτειο των γενεθλίων της!

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης που μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό αποτελεί σημείο αναφοράς για τους χρήστες του Διαδικτύου και η κυριαρχία της στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών προς το παρόν δεν δείχνει να μπορεί να αμφισβητηθεί από κάποιον επίδοξο ανταγωνιστή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένους σταθμούς της ιστορίας της.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η επέτειος των γενεθλίων της. Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια το 1996 ως διδακτορικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η Google ξεκίνησε ως ερευνητικό πρόγραμμα των δύο συμφοιτητών.

Υπήρχαν μηχανές αναζήτησης όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους οι Πειτζ και Μπριν αλλά αυτοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αλγόριθμο που εντόπιζε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απαντήσεις που αναζητούσαν οι χρήστες και τις παρουσίαζε πιο αποδοτικά.

Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρόταγια τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Internet.