Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε ο κανονισμός ασφαλούς διαστημικής συνδεσιμότητας της ΕΕ
Shutterstock
Shutterstock

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε ο κανονισμός ασφαλούς διαστημικής συνδεσιμότητας της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τον κανονισμό σχετικά με το πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το πρόγραμμα θέτει στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανάπτυξη ενός δορυφορικού αστερισμού της ΕΕ με την ονομασία « IRIS² » (Υποδομή για την Ανθεκτικότητα, τη Διασυνδεσιμότητα και την Ασφάλεια μέσω δορυφόρου).

Το IRIS² θα παρέχει εξαιρετικά γρήγορες, με ελάχιστη καθυστέρηση και ιδιαίτερα ασφαλείς υπηρεσίες επικοινωνίας έως το 2027. Η ασφάλεια αυτών των επικοινωνιών θα βασίζεται σε προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας, μιας μεθόδου που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες της κβαντικής μηχανικής για την ασφάλεια και τη μετάδοση δεδομένων με τρόπο που δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Οι κυβερνήσεις θα επωφεληθούν από αυτό το διαστημικό σύστημα επικοινωνίας για υπηρεσίες, όπως η προστασία κρίσιμων υποδομών, η επιτήρηση, η υποστήριξη εξωτερικής δράσης ή η διαχείριση κρίσεων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της κυριαρχίας της ΕΕ.

Αύξηση της ασφάλειας των επικοινωνιών

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση και στη στρατηγική παγκόσμιας πύλης της ΕΕ, καθώς μπορεί να παρέχει ασφαλή συνδεσιμότητα σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως η περιοχή της Αρκτικής ή η Αφρική.

Η ύπαρξη ενός δορυφορικού συστήματος επικοινωνίας μπορεί επίσης να εξασφαλίσει γρήγορες και ασφαλείς υπηρεσίες επικοινωνίας ακόμη και όταν τα επίγεια δίκτυα επικοινωνίας αντιμετωπίζουν προβλήματα, για παράδειγμα φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις ή κυβερνοεπιθέσεις.  

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα

Το σύστημα περιλαμβάνει νέες υποδομές που θα κατασκευαστούν μέσω της ανάθεσης συμβάσεων. Ο εργολάβος θα πρέπει επίσης να παρέχει τους πόρους για τις εμπορικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και η χρήση τους από τις κυβερνήσεις αποτελούν έναν από τους κινητήριους μοχλούς της καινοτομίας και της ευρύτερης εμπορευματοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΕ μέσω ενός καινοτόμου έργου υπό την καθοδήγηση του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και με τη συμμετοχή μιας σειράς εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ιδιωτικών εταιρειών.

Ιστορικό

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης για την περίοδο 2023-2027. Μετά από διοργανικές διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία στις 17 Νοεμβρίου 2022. 

Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χαμηλές τροχιές. Επί του παρόντος, οι χαμηλές τροχιές καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από μεγαλο-αστέρες τρίτων χωρών, με τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της κεφαλαιακής έντασης των έργων αυτών.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου προέρχεται από διάφορα κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζοντας Ευρώπη» και του Μέσου Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας - Παγκόσμια Ευρώπη (NDICI).

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη έχει εκδοθεί.

Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του.