Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με έναν εμφύλιο πετροπόλεμο δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Liberal, τοποθετώντας τις εκλογές την άνοιξη του 2027 και στόχο της ΝΔ την αυτοδυναμία. Εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας, σημειώνει ότι ως χώρα «οφείλουμε να μην ξοδεύουμε περισσότερο απ’ όσο αντέχουμε», ενώ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ θα «κλειδώσουν» αργά το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις με την Κομισιόν για τον δημοσιονομικό χώρο, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει εμβληματική πρωτοβουλία την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σχολιάζοντας ότι η πολιτική δε μπορεί να ασκείται με πελατειακούς όρους.
Συνέντευξη στη Λίδα Μπόλα
Αναλάβατε την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ και τα επόμενα, κρίσιμα για την Ευρώπη, χρόνια, θα έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε και εσείς στην διαμόρφωση των προτάσεων της μεγαλύτερης ευρωομάδας. Ποια είναι η ελληνική ατζέντα, ποιοι οι στόχοι που η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προωθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Και, σε προσωπικό επίπεδο, τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση;
Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στο προεδρείο του ΕΛΚ είναι σίγουρα επιτυχία για την παράταξή μας, αλλά πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Θα έχουμε, πράγματι, τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση αποφάσεων. Ξεχωρίζω δυο από τις συζητήσεις που έχουμε μπροστά μας: αφενός για τις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και αφετέρου τη συζήτηση σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Έχω διατελέσει, όπως γνωρίζετε, για 13 χρόνια ευρωβουλευτής. Πάντα πίστευα -και εξακολουθώ να πιστεύω- σε μια Ευρώπη που δίνει πρακτικές απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Η εκλογή μου, λοιπόν, σε θέση Αντιπροέδρου του ΕΛΚ είναι για εμένα μεγάλη τιμή και ευθύνη. Και στην εκλογή μου συνέβαλε η πρόοδος που έχει σημειώσει η πατρίδα μας και η οποία αναγνωρίζεται. Αλλά φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κύρος του.
Η ελληνική οικονομία παίρνει τα εύσημα από τους οίκους αξιολόγησης όλο το τελευταίο διάστημα. Προβληματίζεστε για το αν αυτή η θετική πορεία μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα;
Πράγματι, δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός ή ξένο μέσο ενημέρωσης που να μην αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός κριτής για την πατρίδα μας όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι πρωτοφανής η αμηχανία που προκαλείται κάθε φορά στην αντιπολίτευση, η οποία επιδίδεται συστηματικά σε μια ατελείωτη καταστροφολογία.
Ζούμε σε ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο. Παρακολουθούμε προφανώς τις εξελίξεις με προσοχή. Ειδικά για τις δευτερογενείς επιπτώσεις, λόγω των δασμών, στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Εμείς ως χώρα οφείλουμε να κάνουμε δύο πράγματα: Να φροντίσουμε να μην ξοδεύουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε. Και να μειώνουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να αναμένουμε από το οικονομικό της πρόγραμμα από εδώ και στο εξής. Πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, χρονικό ορόσημο θεωρείται ο Σεπτέμβριος και η ΔΕΘ. Μπορείτε να μας δώσετε ένα πλαίσιο επιλογών και μέτρων, που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο;
Ναι, πράγματι, είδα τα πρωτοσέλιδα των μισών περίπου κυριακάτικων εφημερίδων που αφορούσαν σε αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνομαι ότι η ανακοίνωση, πριν από λίγες μέρες, των έκτακτων μέτρων στήριξης, χάρη στο πλεόνασμα του 2024, άνοιξε την όρεξη των δημοσιογράφων.
Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας: Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ο οποίος προκύπτει αφενός από τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αφετέρου από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση σχετικά με τη ρήτρα διαφυγής ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Άρα, το ποιος θα είναι τελικά ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα το γνωρίζουμε αργά το καλοκαίρι. Και τότε θα αποφασίσουμε τα επιμέρους μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επομένως, όσα λέγονται ή γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως κανείς δεν προέβλεψε τις πρωτοβουλίες του Απριλίου, ενδεχομένως κανείς να μην μπορέσει να προβλέψει ούτε τις πρωτοβουλίες του Σεπτεμβρίου. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα δώσουμε έμφαση στη μείωση των άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους. Και, επίσης, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς στην οικονομία, που συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με τη φιλοεπενδυτική προσέγγιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το υπογραμμίζω αυτό, διότι εμείς δεν παριστάνουμε τους πολιτικούς Άη-Βασίληδες!
Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το φαινόμενο της ανομίας στα πανεπιστήμια εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό. Πού εντοπίζετε τις δυσκολίες και τι διαφορετικό σχεδιάζετε για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας;
Δεν υπάρχει προηγμένη χώρα, όπου η έννοια της «ακαδημαϊκής ελευθερίας» να συγχέεται με την ασυδοσία και τη βία. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση! Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ασύλου και, άρα, η δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, δεν υπάρχει σήμερα ούτε μια ενεργή κατάληψη εντός των Πανεπιστημίων! Ας μην το υποτιμούμε αυτό. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2021 δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Διότι οι πολίτες απαιτούν αποτελέσματα, όχι διαπιστώσεις.
Η πρωτοβουλία μας θα κινηθεί σε 4 άξονες: Πρώτον, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνολογίες, για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους των πανεπιστημίων. Δεύτερον, όσοι φοιτητές συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες, θα αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και στη διαγραφή τους. Δεν γίνεται να είναι κάποιος φοιτητής και να προβαίνει σε ξυλοδαρμούς συμφοιτητών του. Τρίτον, αντιμέτωποι με συνέπειες θα έρθουν και όσοι Πρυτάνεις σφυρίζουν αδιάφορα για την εφαρμογή του νόμου. Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται και το πανεπιστήμιο, ξέρετε, μπορεί να έχει αυτοδιοίκητο, αλλά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, για να μην ισχύουν εκεί οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας! Και τέταρτον, οι βανδαλισμοί θα έχουν πλέον κόστος για εκείνους που τους προκαλούν. Με ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ. Έχουμε καθήκον να τα καταφέρουμε. Απέναντι στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν. Απέναντι στις οικογένειές τους. Απέναντι στην πλειονότητα των Ελλήνων που ζητούν πιο σύγχρονα και πιο ασφαλή πανεπιστήμια.
Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τον φορολογικό νόμο που είχατε ψηφίσει και το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Παρόλα αυτά, η συζήτηση για την κατάργηση των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να παραμένει ανοικτή εντός της κυβέρνησης. Εσείς επιμένετε στην εφαρμογή αυτού του συστήματος;
Έχω συνηθίσει, κ. Μπόλα, κάθε φορά που εισηγούμαι κάποια μεταρρύθμιση, η αντιπολίτευση να μιλά για αντισυνταγματικότητα! Αυτό έγινε φυσικά και με τον φορολογικό νόμο. Σάμπως το Σύνταγμα καθαγιάζει τη φοροδιαφυγή! Το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο αυτό, αποδεικνύει ότι είχαμε κάνει μια τεκμηριωμένη δουλειά, επαρκέστατη νομικά. Όσο και αν ορισμένοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο.
Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι ο νόμος που είχαμε ψηφίσει τότε περιελάμβανε 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πρωτοβουλίες, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το myDATA, που έγιναν πράξη και συνέβαλαν, μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, στη δημιουργία του πλεονάσματος 4,8%. Χάρη στην υπέρβαση των στόχων που είχαμε θέσει, μπορέσαμε πρόσφατα να επιστρέψουμε ένα μέρος του πλεονάσματος στους πολίτες με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η προσπάθειά μας αυτή έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μας επιτρέπει ήδη να ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη.
Πιστεύω ότι η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής είναι μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε κάνει όσα δεν είχαν γίνει ολόκληρες δεκαετίες! Όσον αφορά το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, από την αρχή είχα ξεκαθαρίσει, ότι η εφαρμογή του είναι ζήτημα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Διότι δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό να συνεχίσουν τα αφεντικά να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους εργαζόμενους τους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Επίσης, ότι είναι ένα σύστημα που τα τεκμήρια είναι μαχητά, αλλά ελάχιστοι τα αμφισβήτησαν στην πράξη. Τέλος, είχα ξεκαθαρίσει ότι το νέο σύστημα δεν θα ισχύει για τον αιώνα τον άπαντα, εν αναμονή της διεύρυνσης της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων, και γιατί όχι της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά προχωρούν, όπως ξέρετε, σταδιακά. Η μέχρι τώρα, όμως, χρήση των εργαλείων αυτών (πχ σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές) αποκάλυψε φορολογητέα ύλη που λίγοι φαντάζονταν. Επομένως, δεν ξέρω αν όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά θα χαρούν με τη χρήση τους! Και σε κάθε περίπτωση, η πολιτική στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ασκείται με πελατειακά κριτήρια! Όχι μόνο διότι αυτό είναι ξεπερασμένο και άδικο, αλλά και διότι η σιωπηρή πλειοψηφία βλέπει και αντιλαμβάνεται τις αδικίες.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν κι αυτό αποτελεί ένα «αγκάθι» για τα προσωπικά οικονομικά κάθε νοικοκυριού, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Μήπως πρέπει ως πολίτες να θεωρήσουμε πλέον ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και η αγορά και να μην περιμένουμε -γιατί κάποιοι περιμένουν- να επανέλθουν οι τιμές εκεί που ήταν;
Είναι γεγονός ότι ο πληθωρισμός, αν και βρίσκεται σε αποδρομή (με εξαίρεση τα ενοίκια), εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τα νοικοκυριά. Και η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Σε σχέση με το 2019, 500.000 Έλληνες έπιασαν δουλειά και βάζουν πλέον μεροκάματο στο σπίτι τους. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 ευρώ στα 880 ευρώ. Και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λαμβάνουν πλέον πέντε επιπλέον καθαρούς μισθούς. Ο μέσος μισθός έχει φτάσει τα 1.342 ευρώ από 1.046 ευρώ, έχει αυξηθεί δηλαδή αρκετά παραπάνω από τον πληθωρισμό το ίδιο διάστημα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, από το 2022 και μετά, έχουν λάβει μεσοσταθμικά 1,3 παραπάνω καθαρούς μισθούς. Οι συνταξιούχοι, από το 2023, λαμβάνουν και εκείνοι πλέον αυξήσεις. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας πλούτισαν. Λαμβάνουν, όμως, μερίδιο από την ανάπτυξη της οικονομίας.
Εν πάση περιπτώσει, η πληθωριστική κρίση άφησε μια ανοιχτή πληγή σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες. Οι απαντήσεις από εδώ και πέρα είναι δύο: Επιβολή όρων ανταγωνισμού σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως πχ αυτές που ήδη έχει εισηγηθεί ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν για αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Και μέτρα που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, για να τονωθεί η ανάπτυξη και να υπάρχει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Έχετε μιλήσει αρκετές φορές για τη μάχη με το βαθύ κράτος και έχετε προαναγγείλει θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ποιο είναι το σχέδιό σας για αυτές τις παρεμβάσεις;
Καταρχάς, θα ήθελα να σημειώσω ότι στη μάχη με το βαθύ κράτος έχουμε ήδη σημειώσει πρόοδο. Η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την ανάταξη των σιδηροδρόμων, με το οποίο υιοθετείται στον ΟΣΕ το επιτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολίτες, στην καθημερινότητά τους, θεωρούν ότι βασανίζονται από το κράτος. Και έχουν πράγματι δίκιο. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα: Οι Κτηματικές Υπηρεσίες, με έγγραφα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, παρά την αντίθετη νομολογία του Αρείου Πάγου, διεκδικούν περιουσίες χιλιάδων πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, οι πολεοδομίες εξαγριώνουν τους πολίτες. Ενώ θέμα υπάρχει και με τις υποχρεώσεις του κράτους γενικότερα απέναντι στους πολίτες. Το κράτος διαχρονικά είναι αυστηρό με τους πολίτες, αλλά όχι αυστηρό με τον εαυτό του!
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, λοιπόν, θα έρχονται με δική μας πρωτοβουλία νομοσχέδια που θα δίνουν λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα. Λένε ορισμένοι: γιατί τώρα; Θα προτιμούσαν άραγε όλοι αυτοί να μην δούμε το θέμα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ούτε τώρα; Στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Πρόσφατα, μάλιστα, έστειλα επιστολή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας να συνεισφέρουν κι εκείνοι με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Είναι μια κρίσιμη προσπάθεια. Πιστεύω όμως πως θα τα καταφέρουμε!
Επιμένει η κυβέρνηση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του 2027; Υπάρχει κάποιος απρόσμενος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει αυτή την απόφαση;
Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027! Και η Νέα Δημοκρατία θα έχει ως επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος σε αυτό. Και όλοι όσοι τον γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη και στάση. Σας θυμίζω ότι αντίστοιχες συζητήσεις είχαν γίνει και την πρώτη τετραετία, αλλά τελικά οι εκλογές έγιναν όταν η κυβέρνηση εξάντλησε τη θητεία της.
Έχετε προσδιορίσει ποιος θα είναι ο αντίπαλός σας στις επόμενες εκλογές; Θα είναι η κ. Κωνσταντοπούλου ή ο κ. Ανδρουλάκης;
Το ποιος θα είναι ο αντίπαλος μας στις επόμενες εκλογές το 2027 θα το αποφασίσει η κοινωνία. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε κρίση. Εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Και μέχρι τις εκλογές, έχουμε στόχο: Να προχωρήσουμε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Να εκσυγχρονίσουμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και να προωθήσουμε τα Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Να ενισχύσουμε, με μια σειρά παρεμβάσεων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Έχουμε ακόμα μπροστά μας τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και, τέλος, ένας τομέας που, όπως σας προανέφερα, αποδίδω και προσωπικά ιδιαίτερη σημασία είναι η μάχη με το βαθύ κράτος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτή την ώρα ότι η ΝΔ μπορεί να έχει βάλει φρένο στις απώλειες, βρίσκεται, όμως, πολύ μακριά από τα ποσοστά που θα μπορούσαν να της δώσουν την αυτοδυναμία. Μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος; Είναι εφικτός ο στόχος του 36-37%;
Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία! Όταν το λέγαμε πριν τις εκλογές, δεν μας πίστευε κανείς. Κι όμως τελικά το κατορθώσαμε. Οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα πού μπορεί να ακουμπήσουν για μια καλύτερη ζωή και μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Σας επισήμανα τις βασικές τομές που προωθούμε μέχρι τις εκλογές, οι οποίες θα βελτιώσουν στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών. Και θα καταστήσουν τη χώρα πιο σύγχρονη.
Θέλω όμως να κάνω και μια παρατήρηση για την αντιπολίτευση και τις συνεργασίες: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βέβαια ούτε και μεταξύ τους. Υπάρχει άραγε κάποιος που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μπροστά με έναν εμφύλιο πετροπόλεμο; Προφανώς όχι. Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, με έργο, που οδηγεί την Ελλάδα με σταθερά βήματα μπροστά. Με σχέδιο για το μέλλον. Οι άλλοι ούτε σαφές σχέδιο διακυβέρνησης έχουν, ούτε είναι διατεθειμένοι για τις αναγκαίες συνεργασίες. Η Ελλάδα, όμως, χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια και ξεκάθαρες λύσεις!

Κ. Χατζηδάκης στο Liberal