Από την άμυνα στα microchips: Το τεχνολογικό case study του Ισραήλ
Shutterstock
Shutterstock
H. Fuld

Από την άμυνα στα microchips: Το τεχνολογικό case study του Ισραήλ

Για την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στο Ισραήλ, αλλά και διεθνώς, σε τομείς όπως η άμυνα, η καινοτομία και οι ημιαγωγοί μιλάει στο Liberal, ο tech advisor πολυεθνικών εταιρειών και ακτιβιστής, Hillel Fuld.

Συνέντευξη στον Νίκο Ταμπακόπουλο

Ποιες οι ευκαιρίες για επενδύσεις και η τεχνολογική σύνδεση της Ελλάδας και του Ισραήλ;

Δεν γνωρίζω πολλά για την ελληνική οικονομία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, μικρότερη από το Νιού Τζέρσεϊ. Όμως στην καινοτομία και στην τεχνολογία είναι πρωτοπόρος σε όλους τους κλάδους και το σχετικό οικοσύστημα από όποια πλευρά και αν το δεις, είτε ως επενδύσεις είτε πολυεθνικές συνεργασίες η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι αξιοσημείωτες και δημιουργούν ευκαιρίες.

Ποιοι είναι οι τομείς που θεωρείτε πιο ισχυρούς;

Όλοι οι τομείς είναι ισχυροί. Αν θέλετε να διακρίνουμε κάποιους από αυτούς είναι η κυβερνοασφάλεια, ειδικά σε ό,τι αφορά τον στρατό, οι ημιαγωγοί, επίσης, αλλά σήμερα ακόμη και ο τομέας των μεταφορών είναι σημαντικός για το Ισραήλ. Αυτοί είναι και οι μεγαλύτεροι τομείς ενδιαφέροντος.

Τι ρόλο διαδραμάτισε η τεχνολογία στις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν, τη Χαμάς και γενικά με την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή;

Ο πόλεμος αυτός είναι ο πιο τεχνολογικός πόλεμος στην ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία είτε για να «βγάλει» τους τρομοκράτες της Χαμάς από τα τούνελ, είτε ως αμυντική τεχνολογία, όπως ο «σιδερένιος θόλος» για την απόκρουση βλημάτων. Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες χρησιμοποιούν απίστευτες καινοτομίες που χρησιμοποιούνται από την αεροπορία, όπως η τεχνολογία των drones. Η τεχνολογία διαδραματίζει έναν κεντρικό, σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο.

Ποια είναι η χώρα με την οποία το Ισραήλ έχει τη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας ;

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι ισχυροί σύμμαχοι. Οι ΗΠΑ δίνουν σημαντική βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό και το γνωρίζω, είναι ότι οι ΗΠΑ είναι στην πλευρά αυτού που παραλαμβάνει και επωφελείται, καθώς το Ισραήλ εξάγει σημαντική τεχνογνωσία, κυρίως στον τομέα της κυβερνοτεχνολογίας. Παράλληλα, πέρα από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ εξάγει τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες.

Ποιος ο ρόλος του Ισραήλ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Νομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει εδώ και αρκετό καρό. Σήμερα, η Generated Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η αιχμή. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες εταιρείες, βασισμένες στην καταναλωτική αγορά. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για στρατιωτικές εφαρμογές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως η τεχνολογία των drones.

Οι ισραηλινές εταιρείες προσφέρουν πολλά και θα προσφέρουν και στο μέλλον. Η Nvidia έχει και έναν βραχίονα, ο οποίος διατηρεί σοβαρή και μεγάλη παρουσία στο Ισραήλ. Η Nvidia είναι μια εταιρεία που έχει τοποθετηθεί υπέρ του Ισραήλ. Και δεν αναφέρομαι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά από την επιχειρηματική οπτική γωνία. Η Nvidia είναι αναμφίβολα μια από τις ισχυρότερες εταιρείες στο Ισραήλ και μάλιστα προσπαθεί να επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της. Είναι από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες εταιρείες, όπως η Apple, Microsoft, Google, που επεκτείνονται και έχουν διπλασιάσει τα μεγέθη τους στο Ισραήλ,

Υπάρχουν πολλοί που έχουν εκφράσει ενστάσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;

Το ίδιο έλεγαν για το Internet, για τα social media, για τα κινητά τηλέφωνα, για την Google και γενικά για όποια νέα τεχνολογία εμφανίζεται.

Βέβαια, αυτό που λένε δεν είναι λάθος. Είναι σωστό κατά κάποιο τρόπο. Και αυτό γιατί οι νέες τεχνολογίες κάνουν τις διαδικασίες πιο ακριβείς και καταργούν κάποιες θέσεις εργασίας. Βέβαια, σε βάθος χρόνου, όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι θετικές.

Όταν εφευρέθηκε το τρακτέρ, για παράδειγμα, οι αγρότες αντέδρασαν φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Τη συγκεκριμένη δουλειά που κάνει το τρακτέρ σταμάτησαν να την κάνουν οι αγρότες χειροκίνητα και έριξαν το βάρος σε άλλες δουλειές. Βέβαια, με το τρακτέρ χάθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας. Και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ λέγοντας ότι οι θέσεις αυτές άξιζε να χαθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. ένας υπολογιστής σε αντικαταστήσει, τότε δεν χρησιμοποιείς όλες τις δυνατότητές σου στο μάξιμουμ.

Συμφωνώ, πάντως με αυτό που λένε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Απλώς οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Διάβαζα ένα άρθρο στους New York Times που έλεγε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σημάνει το τέλος της μετριότητας σε πολλές εργασίες. Συμφωνείτε;

Είχα πρόσφατα ένα μίτινγκ με στελέχη των New York Times. Νομίζω πως έτσι είναι. Ναι. Κάποιος, καθισμένος όλη την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή με αρμοδιότητα το data entry ναι, αξίζει να αντικατασταθεί. Έτσι, αυτή η διαδικασία θα σπρώξει τους εργαζόμενους στα όριά τους προκειμένου να γίνουν πιο δημιουργικοί, να χρησιμοποιούν περισσότερο το μυαλό τους και να γίνουν θετικοί.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μεγάλη συνεργασία σε ενεργειακά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ. Πώς μπορεί η τεχνολογία να ωθήσει αυτή την ενεργειακή συνεργασία;

Δεν είμαι εξειδικευμένος στην ενέργεια αλλά πιστεύω ότι αυτές οι συνεργασίες, λαμβάνουν συνεταιριστική μορφή, συμμαχική μορφή και οπωσδήποτε είναι ωφέλιμες ειδικά στον τομέα της ενέργειας που είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος. Δημιουργεί μια κατάσταση και μια ανάγκη να σχηματιστούν και άλλες μορφές συνεργειών. Ο τομέας της ενέργειας και οι συνεργασίες και με άλλες χώρες είναι άκρως σημαντικό θέμα.

Με βάση τον τομέα της τεχνολογίας νομίζετε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, σχετικά με το ποιος ελέγχει τους μικροεπεξεργαστές και τις κρίσιμες πρώτες ύλες;

Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε ότι η Κίνα προμηθεύει με τσιπς τα αμερικανικά προϊόντα. Αν δούμε τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, Αν σας ρωτήσω ποια εταιρεία έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο κάποιοι θα πουν η Τoyota, κάποιοι θα πουν η Ford ή η Tesla, Όμως, η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι η BYD. Αυτή η εταιρεία αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα. Όλα τα αυτοκίνητα που παράγει εκτός από την Κίνα εξάγονται και σε άλλες χώρες. Βλέπουμε ότι η Κίνα γίνεται ένας σοβαρός ανταγωνιστής των ΗΠΑ αλλά και όλων των άλλων χωρών.

Ποιος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το τοπίο;

Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που καταλαβαίνουν τι σημαίνει μια συνεργασία με το Ισραήλ. Ή τι σημαίνει να είσαι συνεταίρος του Ισραήλ. Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, ο Καναδάς ή η Αυστραλία που δεν καταλαβαίνουν και μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Αυτό βέβαια έχει κόστος για αυτούς και όχι για το Ισραήλ. Πάντως, πιστεύω ότι δεν θα αργήσουν να αφυπνιστούν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, σήμερα, από την οπτική του business advisor;

Πιστεύω, σε γενικές γραμμές, ότι οι επιχειρηματίες είναι άνθρωποι με πάθος και αντιμετωπίζουν κάθε προϊόν τους σαν να είναι το παιδί τους. Πολλές φορές είναι υπερενθουσιασμένοι.

Πολλές φορές αυτός ο ενθουσιασμός τους κάνει να μην δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάλυση του ανταγωνισμού ή σε μια έρευνα μάρκετινγκ γιατί, ακριβώς, δεν είναι διασκεδαστικά.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ικανότητα επικοινωνίας. Πολλοί λένε «να στο δείξω το προϊόν μου». Το σωστό είναι να μην μου δείξεις το προϊόν αλλά να μου μιλήσεις γι' αυτό. Και αυτό γιατί θέλω να καταλάβω τι ακριβώς κατασκευάζεις. Τι ακριβώς κάνεις. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τεχνολογία αλλά για την αξία, για το τι κάνει το προϊόν για εμένα.

Αν δει κάποιος τις μεγάλες εταιρείες Uber, Facebook, twitter και αναρωτηθεί τι έχουν, θα δει ότι έχουν μια τεχνολογία scale αλλά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Η χρήση της τεχνολογίας, σήμερα, είναι αδιάφορη σε ό,τι αφορά το ίδιο το προϊόν. Η εστίαση είναι στο «πώς» και το «τι κάνει» και όχι στο γιατί.