Σύγχρονη μουσική στο Ηρώδειο από τους Anohni and the Johnsons
Φεστιβάλ Αθηνών

Σύγχρονη μουσική στο Ηρώδειο από τους Anohni and the Johnsons

«Για μένα, δεν υπάρχει ουράνια ανάπαυλα. Η δημιουργία είναι ένα φασματικό και θηλυκό συνεχές· ο άνθρωπος παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Φύσης». Αυτό αναφέρει η Βρετανίδα ερμηνεύτρια Anohni (Άντονι Χέγκαρτι, γενν. 1971), αναδεικνύοντας τη δύναμη της δημιουργίας όπως και την ψυχική ανάταση που προσφέρει, από κοινού με τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση. 

Ανταποκρινόμενη σε μία περίοδο αναταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο θέτει μία πρόκληση: «Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει», κι αυτή η πρόκληση συνοδεύει μία σειρά συναυλιών της ανά τον κόσμο, εκ των οποίων η μία θα δοθεί στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 13 Ιουνίου (21:00) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Πρόκειται δε, για την πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, που η Anohni παρουσιάζει μια σειρά από συναυλίες με τους Johnsons, μαζί με εννέα μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Julia Kent (τσέλο), Maxim Moston (βιολί), Doug Wieselman (πολυοργανίστας), Gael Rakotondrabe (πιάνο), Leo Abrahams (κιθαρίστας) και Jimmy Hogarth (κιθαρίστας/παραγωγός).

Γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεγαλωμένη στο Άμστερνταμ και την Καλιφόρνια, η Anohni μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της εφηβείας της, όπου το 1998 σχημάτισε το συγκρότημά της «The Johnsons», και χάραξε μια μοναδική πορεία ως καλλιτέχνις με έμφαση σε ανιμιστικά και οικο-φεμινιστικά θέματα.

Το μουσικό της ταξίδι της κινείται μεταξύ πολλών ειδών – από electronic experimental μέχρι avant-classical, dance και soul. Καθιερώθηκε στη διεθνή μουσική σκηνή με το άλμπουμ «I Am a Bird Now» (2005), που κέρδισε το βρετανικό βραβείο Mercury.

Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ «The Crying Light» (2009), «Swanlights» (2010) και τις live ηχογραφήσεις «Cut the World» (2012) και «TURNING» (2014). Το 2016, κυκλοφόρησε το έντονα πολιτικό ηλεκτρονικό άλμπουμ «HOPELESSNESS», σε παραγωγή των Hudson Mohawke και Daniel Lopatin, που ξεχώρισε ως ένα από τα δέκα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times. Την ίδια χρονιά, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την περιβαλλοντολογική ελεγεία «Manta Ray», που ακούστηκε στην ταινία «Racing Extinction» (σκην. Louie Psihoyos, 2015).

Με το έκτο στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο «My Back Was A Bridge For You To Cross» (2023), η Anohni εστιάζει και πάλι στις κοινωνικές κατασκευές, την πνευματικότητα και τη σχέση μας με τη «βιόσφαιρα». Ο δίσκος διακρίθηκε ως «άλμπουμ της χρονιάς» από το New Yorker.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 40 και 170 ευρώ. Πληροφορίες - προπώληση: more.com, 211 7700000, Δίκτυο μεταπωλητών (Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης | αθηνόραμα.gr), Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Λειτουργούν στην Πλατεία Συντάγματος, This is Athens - info point Δήμου Αθηναίων, ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 16:00), Θέατρο Παλλάς (πώληση εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις του ΦΑΕ, Δευτέρα- Τρίτη – Παρασκευή: 10:30-14:30 | Πέμπτη 12:00-20:00), Τηλεφωνικό κέντρο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 18:00 | Τηλ: +30 2118008181) και aefestival.gr

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη