«Εxpanded Piano IΙ» από τον Στ. Γασπαράτο στη Λυρική Σκηνή

«Εxpanded Piano IΙ» από τον Στ. Γασπαράτο στη Λυρική Σκηνή

Από τη μηχανική θεωρία του προετοιμασμένου (prepared) πιάνου, επαναπροσεγγίζοντας και ανατρέποντάς την, αντλεί έμπνευση ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος για το νέο του έργο «Expanded Piano ΙΙ» το οποίο παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για δύο συναυλίες στις 20 και 21 Ιουνίου 2024 (20:30). 

Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του Expanded Piano στο EMPAC της Νέας Υόρκης, ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διαρκώς εξελισσόμενο χαρακτήρα του οργάνου, με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητες ερμηνείας και χρήσης του. Στο πλαίσιο αυτής της πειραματικής διαδικασίας ήχου και εργαλείων σύνθεσης, βασίζεται σε νέα αισθητηριακά μέσα που εξελίσσουν παλαιότερες τεχνοτροπίες πρωτοποριακών δημιουργών, από τον Τζων Κέιτζ έως τον Aphex Twin, και συστήνει ένα «υβριδικό» όργανο που δίνει στον ερμηνευτή εξαιρετική μουσική ευελιξία.

Επιπλέον στοιχεία προστίθενται στο νέο έργο, οπτικές προβολές φωτός και εικόνας που συνδιαλέγονται με το ηχητικό περιβάλλον και το μετατρέπουν σε μια πολυπρισματική και πολυσύνθετη εμπειρία. Όσο για την έρευνα του Γασπαράτου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής & Τεχνολογίας LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σταύρος Γασπαράτος

Συνθέτης, καλλιτέχνης ήχου και επιμελητής είναι ο Σταύρος Γασπαράτος, και από το 2023 επιμελείται το Subset Festival, μια νέα πλατφόρμα πειραματικής μουσικής και νέων μέσων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Εκτός από τα σόλο πρότζεκτ του, συνθέτει μουσική για χορό, θέατρο και κινηματογράφο.

Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Τορόντο, τη Σόφια, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Νάπολη και πολλές άλλες πόλεις. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από διακόσιες παραγωγές και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους Έλληνες συνθέτες.

Σταύρος Γασπαράτος. Φωτ.: Γιώργος Καλκανίδης, πηγή φωτ.: Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ο Γασπαράτος συνθέτει μινιμαλιστική, ορχηστρική και πειραματική μουσική, καθώς και ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις. Από το 2017 είναι ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Transmedia Lab της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στα έργα του περιλαμβάνονται: Entre Deux Actes (Ménage À Quatre) των Νάιρυ Μπαγκράμιαν και Μαρίας Χασάπη (Performance 19 – Νέα Υόρκη), Recess, σε χορογραφία του Τζόνα Μποκαίρ (BAM – Νέα Υόρκη), Expanded Piano (σόλο έργο στο EMPAC Troy N.Y.), τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, Bodies and Structure σε χορογραφία της Αλεξάντρας Βάιερσταλ (tanzhaus nrw, Ντύσσελντορφ).

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 10, 12 και 15 ευρώ. Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 09:00-21:00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

Κεντρική φωτ.: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτ.: Σ. Μπιρμπίλης, πηγή φωτ.: Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ