7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Στο ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο της Μυκόνου, τη δεκαετία του 50

Στο ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο της Μυκόνου, τη δεκαετία του 50

«Το 1955 η Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο, με τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της χορούς, τα τραγούδια, την ποίηση, την κουζίνα, τα υφάσματα, την αρχιτεκτονική, ακόμα και τη γλώσσα της. Όλα αυτά εξελίχθηκαν και διαμορφώθηκαν προσεκτικά κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, εν μέσω πολέμων, κατοχών, ξηρασιών κι άλλων καταστροφών. Το όμορφο αυτό νησί αντιπροσώπευε ένα ανέγγιχτο παράδειγμα ενός εξαιρετικά οργανωμένου, αυτάρκους αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού».

Λόγια του σπουδαίου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, ο οποίος έχει θησαυρίσει σκηνές από τη δεκαετία του 50, στις υπέροχες εικόνες του. Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργάνωσε φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου, με σκηνές από την ζωή της Μυκόνου κατά την μεταπολεμική δεκαετία του 1950, σε επιμέλεια Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη.

Ο μεγάλος φιλέλληνας φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton. Επέστρεψε το 1955 ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο και φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex, ενώ το 1957 τράβηξε σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στις Κυκλάδες για λογαριασμό της National Geographic Society. Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φακός του αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο, διασώζοντας εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού και παραδίδοντας μαθήματα μνήμης.


Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τα μέσα του 20ου αιώνα ζωντανεύουν στον νέο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Χώρας Μυκόνου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δίπλα από το εμβληματικής σημασίας μνημείο της Παραπορτιανής προσφέροντας στον χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

Mετά από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου ανοίγει πιλοτικά κατά την φετινή θερινή περίοδο αποκαλύπτοντας κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού και ευρήματα από την νεολιθική περίοδο ως τα βυζαντινά χρόνια.

Ο Δήμος Μυκόνου με την ανάδειξη του νέου αυτού πολιτιστικού πόλου στοχεύει στη συστηματική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.


Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου ένα μικρότερο σύνολο φωτογραφιών του Robert McCabe φιλοξενείται στο χώρο του αιθρίου συνδέοντας την έκθεση με τον βασικό κορμό της στον χώρο του Κάστρου και ενώνοντας τους δύο άξονες πολιτισμού.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του McCabe Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Λειτουργεί στο Κάστρο Χώρας Μυκόνου, όπου θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ο Robert McCabe γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Επέστρεψε το 1955 και το 1957 φωτογράφισε τις Κυκλάδες για τη National Geographic Society. Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και αποτυπώνοντας την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο. Ο γάμος του με μία Ελληνίδα, την Ντίνα, σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, έκανε αυτή την αγάπη πιο δυνατή. Το 2020 πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας πολίτης σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του προς την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το έργο του συνιστά πολιτιστική παρακαταθήκη. Αυτή η έκθεση βασίζεται στο βιβλίο του Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε.