Πολιτιστική ατζέντα εβδομάδας: Μαντάμα Μπαττερφλάι, σύγχρονη τέχνη, φεστιβάλ μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης

Πολιτιστική ατζέντα εβδομάδας: Μαντάμα Μπαττερφλάι, σύγχρονη τέχνη, φεστιβάλ μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης

Διαλέξεις για τη σύγχρονη τέχνη, θεατρική πρεμιέρα, παράσταση χορού, έναρξη για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 με τη «Μαντάμα Μπαττερφλάι», στο Ηρώδειο, φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εναλλακτική Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι ορισμένες μόνο από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν έως την επόμενη Κυριακή, 4 Ιουνίου, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε αυτές, περιλαμβάνονται και οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» (έως 28/5), η επικοινωνιακή δράση που έχει ως σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. 

Στο πλαίσιο της δράσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει σε όλη τη χώρα πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα, με ελεύθερη είσοδο για τους συμμετέχοντες· μπορούν να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν λαμβάνοντας μέρος σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα, μεταξύ άλλων.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τους ενδιαφερομένους στις αρμόδιες διοργανώτριες Υπηρεσίες. Ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων εδώ.

Διαλέξεις – Παρουσιάσεις βιβλίων

Διαλέξεις για τη σύγχρονη τέχνη και το σχεδιασμό των φώτων στη θεατρική σκηνή, παρουσιάσεις βιβλίων για το έργο του Μένη Κουμανταρέα και τις διεθνείς σχέσεις με έμφαση στην αμερικανική πολιτική, ξεχωρίζουμε –μεταξύ άλλων– στην προκειμένη ενότητα.

Η δημόσια συζήτηση «Συνομιλία για το φώς» θα πραγματοποιηθεί (29/5, 19:00) στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ) ανάμεσα στην πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτίστρια θεάτρου, όπερας και χορού, Τζένιφερ Τίπτον και τη διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ· πρωτοπόρος στον φωτισμό στην Ελλάδα, έχει φωτίσει από το 1992, περισσότερες από 500 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα, εικαστικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία.

Αντικείμενο συζήτησης, η έμπνευση, οι προκλήσεις, το πάθος και η μαγεία του φωτός στη θεατρική σκηνή και στη ζωή. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατεθούν από τις 17:00 στα ταμεία του Κτιρίου Τσίλλερ (Αγ. Κωνσταντίνου 22).

Ο κύκλος διαλέξεων «Η Σύγχρονη Τέχνη στη Biennale της Βενετίας (2007-2022)» που διοργανώνει (8-29/5) το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης και της σειράς συναντήσεων Art Talks, ολοκληρώνεται (29/5, 18:30-20:30) με διάλεξη για την Μπιενάλε Βενετίας του 2022, που είχε ως τίτλο «The Milk of drinks» (Το Γάλα των Ονείρων).

Πρόκειται για τον τίτλο βιβλίου της Λεονόρα Κάρρινγκτον, στο οποίο η σουρεαλίστρια καλλιτέχνις περιγράφει έναν μαγικό κόσμο όπου η ζωή επαναπροσδιορίζεται συνεχώς μέσα από το πρίσμα της φαντασίας. Αυτή η σύνδεση πραγματικότητας και υπερ-πραγματικότητας έδωσε την αφορμή και τη δυνατότητα στην επιμελήτρια Σεσίλια Αλεμάνι να στήσει μία ενδιαφέρουσα Μπιενάλε με ένα μεγάλο εύρος έργων που αναπαριστούν τα σώματα και τις μεταμορφώσεις τους, έργων που επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης υπόστασης και της τεχνολογίας και έργων που διερευνούν τη σχέση των σωμάτων με τη γη και το κοσμικό στερέωμα.

Τη διάλεξη θα δώσει ο ιστορικός τέχνης Παντελής Τσάβαλος, εισιτήρια εδώ.

Πηγή φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η αυλαία που πέφτει για τον κύκλο διαλέξεων σύγχρονης τέχνης, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σηκώνεται την επόμενη για άλλον κύκλο. Τιτλοφορείται «Contemporary Groundbreakers» (20/5-20/9), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και περιλαμβάνει γνωριμία με ανθρώπους της τέχνης που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον δικό του τομέα δράσης ο καθένας, θέτοντας νέα ερωτήματα, εκφράζοντας προβληματισμούς, αμφισβητώντας τα δεδομένα και ανοίγοντας, τελικά, νέες διαδρομές στη σύγχρονη τέχνη.

Οι συζητήσεις θα δίνονται στην αγγλική γλώσσα, τις συντονίζει η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και μπορεί έκαστος να τις παρακολουθήσει είτε δια ζώσης (είσοδος 8 ευρώ, εδώ, δωρεάν για τους Cycladic Friends) είτε μέσω live streaming (είσοδος 5 ευρώ, εδώ, δωρεάν για τους Cycladic Friends).

Η πρώτη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 30 Μαΐου (19:00) , οπότε και η Martine d'Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου, με θέμα «Καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ της τέχνης και άλλων πεδίων: από την επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τη μόδα και το gaming».

Πηγή φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Από το 2019 η Martine d'Anglejan-Chatillon ίδρυσε το MDAC, ένα πρακτορείο που προβλέπει θεμελιώδεις αλλαγές στην εκπροσώπηση των καλλιτεχνών και στην παραγωγή και εμπορική διανομή του έργου τους, εκτός του παραδοσιακού μοντέλου των γκαλερί. Τα προγράμματα που υλοποιεί το MDAC συχνά χρησιμοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και αποτελούν συνεργασίες με σημαντικούς εταίρους σε τομείς που συνδέονται με την τέχνη, όπως ο κινηματογράφος, το gaming, το blockchain, η μουσική ψυχαγωγία, η μόδα και οι παραστατικές τέχνες.

Η Martine d'Anglejan-Chatillon. Πηγή φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μία νοερή βόλτα στην Αθήνα του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) θα κάνουν όσοι παρευρεθούν (29/5, 20:30) στην εκδήλωση που πραγματοποιούν οι εκδόσεις «Πατάκη» στο βιβλιοπωλείο «Ianos» (Σταδίου 24). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, τον λογοτεχνικό «περίπατο» στα βιβλία του Μένη Κουμανταρέα σχεδίασε η Αλεξάνδρα Τράντα, διαχειρίστρια του έργου του.

Δίδεται δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης της εκδήλωσης, από το κανάλι του Ianos στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook.

Ομοίως και για την παρουσίαση βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί (1/6, 20:30) στον ίδιο χώρο. Φέρει τον τίτλο «Καρχαρίες και κοριοί», της Σώτης Τραινταφύλλου, και πρόκειται για μια συλλογή πολιτικών άρθρων μέσα από τα οποία η Σώτη Τριανταφύλλου προσπαθεί να εµβαθύνει στις διεθνείς σχέσεις, µε ιδιαίτερη έµφαση στην αµερικανική πολιτική που αποτελεί το επιστηµονικό της πεδίο.

Θέατρο

Αυλαία σηκώνει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την όπερα «Μένη Κουμανταρέα», στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μία ακόμη παρουσίαση είναι η ετήσια της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, «Υπερβολές».

Διάσημη για τις υπέροχες άριές της, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της είναι η γιαπωνέζικη τραγωδία «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, που ανεβαίνει (1, 4, 7 & 10/6, 21:00) στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η όπερα εξιστορεί τον έρωτα της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Μαθαίνει ότι έχει αποκτήσει γιο με την γκέισα, τρία χρόνια αφότου επιστρέφει στην Ιαπωνία,εκείνη, δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γάλλος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου Ολιβιέ Πυ, στην πρώτη του αναμέτρηση με το αριστούργημα του Πουτσίνι. Διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος, προσφάτως αναληφθείς της θέσης του μουσικού διευθυντή στην Όπερα του Γκρατς στην Αυστρία.

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ, εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & online στα aefestival.gr & viva.gr

Η Άννα Σον στον ρόλο της Μαντάμα Μπαττερφλάι. Φωτ.: Α. Σιμόπουλος. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ παρουσιάζει τους χορευτές του αύριο στην ετήσια παρουσίασή της που θα πραγματοποιηθεί (4/6, 19:30) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364).

Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από κλασικό μπαλέτο έως σύγχρονο χορό: αποσπάσματα από το μπαλέτο «Η μπαγιαντέρα» (πρώτη παρουσίαση: 1877) σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, από το έργο σύγχρονο χορού «Mimus 16» του Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν, και τη νέα δημιουργία του διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα χορογράφου, Χάρη Γκέκα, «Crossover», για τη Σχολή Χορού της ΕΛΣ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από εδώ.

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΕΛΣ, φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ

Πρεμιέρα κάνει (31/5) στη σκηνή της Φρυνίζου 14 (Πλάκα, 210 3228706) του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, η παραγωγή «Υπερβολές», αποτελούμενη από τρία μονόπρακτα των Γιάννη Καλαβριανού, Μαριάννας Κάλμπαρη και Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Οι τρεις συγγραφείς-σκηνοθέτες εξερευνούν, καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά και μέσα από τη δική του πρωτότυπη ιστορία, τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Της βίας που ελλοχεύει παντού και απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει και να μας κατασπαράξει.

Πηγή φωτ.: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Οι «Υπερβολές» ανεβαίνουν για πέντε παραστάσεις (31/5-4/6, 21:00).

Συναυλίες - Μουσική

Κλασική μουσική, μουσική στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex και Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης ξεχωρίσαμε στην προκειμένη ενότητα.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (210 7282333, megaron.gr) ο αρχιμουσικός και σολίστ βραβευμένος με Grammy, Κρίστοφ Έσενμπαχ, θα διευθύνει (28/5, 20:30) συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με σολίστ τον Ζυλ Μπέιλι (βιολοντσέλο). Θα ερμηνεύσουν την «Πέμπτη Συμφωνία» του Άντον Μπρούκνερ και «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα» του Έντουαρντ Έλγκαρ. 

Η συναυλία θα δοθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», όπου θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων. Τα έσοδά της θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου του «Μαζί για το Παιδί».

Ο Κρίστοφ Έσενμπαχ © LucaPiva. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθούν (28/5) και οι δύο εκδηλώσεις λήξης του Rolex Arts Festival. Στην ηχητική του εγκατάσταση «The Predatory Chord» (19:00-00:00), σε πρώτη παρουσίαση στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ο Αυστραλο-ισλανδός μουσικός Μπεν Φροστ, θέτει υπό αμφισβήτηση ό,τι συνιστά τη «φύση», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την σχέση μας με τον φυσικό κόσμο και επινοώντας ένα νέο είδος ζωντανής ηχητικής οικολογίας.

Από την εγκατάσταση «The Predatory Chord». Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στη συναυλία λήξης με μουσικές του κόσμου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συμμετέχουν ο Μάρκους Γκίλμορ από τις ΗΠΑ, η Dina Elwedidi από την Αίγυπτο και ο Αουρέλιο Μαρτίνες από την Ονδούρα. Ειδικός προσκεκλημένος, ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Γκιλμπέρτο Χυλ.

Στην Αθήνα φθάνει o ο Ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης Guy Mintus (γενν. 1991), ο οποίος θα δώσει συναυλία (28/5, 22:00) στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και θα εισηγηθεί (29/5, 17:00-18:00) εργαστηρίου αυτοσχεδιασμού στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, 2103634000). 

Στη μουσική του, ο Guy Mintus συνδυάζει στοιχεία από το πιάνο Stride μέχρι τα τουρκικά Makam, τους ινδικούς ρυθμούς, τις εβραϊκές μελωδίες και τα πρότυπα της αμερικανικής τζαζ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τη συναυλία και το εργαστήριο.

Ο Guy Mintus. Πηγή φωτ.: Πρεσβεία του Ισραήλ

Διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι αλληλεπιδρούν με εργαλεία νέων τεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης κατά το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης MUSAI που θα διεξαχθεί (1-2/6, 20:00) στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364).

Ακουστικά όργανα συναντούν ήχους ηλεκτρικούς και live visuals, αναλογικοί επεξεργαστές συνδιαλέγονται με αισθητήρες κίνησης και εγκεφαλικών σημάτων και τα πρωτόλεια ηχοχρώματα των φωνητικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται μουσικές ψηφίδες σε δημιουργίες μικροδομικής (granular) σύνθεσης. Με τη συμμετοχή 14 Ελλήνων μουσικών και της Γαλλίδας τραγουδίστριας και εθνομουσικολόγου Φρανσουάζ Ατλάν.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από εδώ.

Ο μουσικός Γιάννης Αναστασάκης. Πηγή φωτ.: Ενα΄λλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Μία ακόμη πρόταση είναι η πρώτη –για εφέτος– συναυλία της σειράς συναυλιών Music Escapades του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ.

Τα παραδοσιακά ακούσματα συναντούν τον σύγχρονο ήχο με δύο σχήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, το ακουστικό ντουέτο της world μουσικής Kadinelia και τη νεαρή τραγουδοποιό Alkyone. Ερμηνεύουν (2/6, 21:00) διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο διανθισμένα με blues, rock και funk στοιχεία, αλλά και πρωτότυπες pop-folk συνθέσεις.

Είσοδος ελεύθερη.

Εκθέσεις

Ξενάγηση και εγκαίνια εκθέσεων αναφέρουμε στην προκειμένη ενότητα. Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοδική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα» από την αρχαιολόγο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, κα. Αναστασία Λουδάρου, θα έχουν όσοι παρευρεθούν στις 31 Μαΐου (11:00) στο Επιγραφικό Μουσείο.

Σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, στην έκθεση παρουσιάζονται (έως 15/10) αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου π.κ.ε./π.Χ. έως τον 17ο αιώνα κυρίως, και προέρχονται από τις μόνιμες συλλογές των δύο μουσείων, από τα αρχαιολογικά μουσεία της Αττικής και της περιφέρειας, και από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η ξενάγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Επιγραφικού Μουσείου στο Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων. Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 8232950 (Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 – 14:00), απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου (4 ευρώ).

Λήψη απότην έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα». Πηγή φωτ.: Επιγραφικό Μουσείο

Εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη και στην Evripides Art Gallery. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) τιτλοφορείται «Hic sunt dracones (Εδώ υπάρχουν δράκοντες). Χαρτογραφώντας το άγνωστο: ένα project του Rick Lowe» και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι χαρτογράφοι του Μεσαίωνα απεικόνιζαν τόπους άγνωστους, εκτάσεις γης ή υδάτων που θεωρούσαν επικίνδυνες και οπωσδήποτε όχι οικείες, χρησιμοποιώντας δράκους, τέρατα ή άλλα φανταστικά όντα.

Τα όντα αυτά κοσμούν χάρτες σε σημεία που θα έμεναν κανονικά κενά ή σε εκείνα των οποίων η γεωγραφία ήταν ακόμη άγνωστη. Παρουσιάζονται σε εικαστικά έργα, στην έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου (20:00) και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου.

Από την έκθεση «Hic sunt dracones (Εδώ υπάρχουν δράκοντες). Χαρτογραφώντας το άγνωστο: ένα project του Rick Lowe». Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη / benako.org

Διπλά εγκαίνια έχει η «Evripides Art Gallery» (Ηρακλείτου 10) στις 30 Μαΐου (18:00-22:00), με τις εκθέσεις «Συλλογές του βλέμματος» (έως 30/6) της Έλενας Κυρκιλή και «Ουρανού μηνύματα» (έως 17/6) της Ελιάνας Προκοπίου.

Στην νέα σοδειά έργων της, η Κυρκιλή παρουσιάζει ελαιογραφίες, κατασκευές, κολάζ και ασαμπλάζ, φιλοτεχνημένα με συγκεκριμένη γκάμα χρωματικών πινελιών, ταιριάσματα ετερόκλητων μικροαντικειμένων και κομματιών τυπωμένου χαρτιού από εφημερίδες, φωτοτυπίες και περιοδικά. Επανακαθορίζοντας τη λειτουργία τους μέσα από αναπάντεχους οπτικούς συνειρμούς, αναδεικνύοντας το ευτελές ως πολύτιμο.

«Με παιγνιώδεις τίτλους και έντονο το στοιχείο ενός επινοητικού αυτοσχεδιασμού, στην τωρινή ενότητα της δουλειάς της η ζωγράφος διακρίνει στα θραύσματα της καθημερινότητας την ευκαιρία μιας ιδιότυπης επανασύνθεσής της», αναφέρει –μεταξύ άλλων– στο σημείωμά της η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, και συνεχίζει: «Μεντεσέδες, κρυστάλλινα πόμολα, άδεια σωληνάρια λαδομπογιάς, καπάκια από αρώματα, πλαστικά λουλούδια, υφάσματα, πορσελάνινες φιγούρες, περίτεχνες κορνίζες και μεταλλικές σπάτουλες διαμορφώνουν το εικαστικό σύμπαν της, που κινείται ανάμεσα στις δύο και στις τρεις διαστάσεις».

Έλενα Κυρκιλή, «Absorbed» (λάδι και κέντημα σε καμβά)

Στη νέα της δουλειά, η Προκοπίου παρουσιάζει ακουαρέλες με τοπία,ου κινούνται ανάμεσα στο ονειρικό και το πραγματικό.

Κινηματογράφος

Επιστρέφουν για 8ο συναπτό καλοκαίρι οι σειρές υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364) Park your Cinema, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για εμβληματικές ταινίες των 80ς και των 90ς, επιλεγμένες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές ξεκινούν (28/5, 21:00) με την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον» (Back to the Future, 1985) του Ρόμπερτ Ζεμέκις, σε σενάριο του ίδιου και του Μπομπ Γκέιλ, με τους Μάικλ Τζέι Φοξ, Κρίστοφερ Λόιντ, μεταξύ άλλων.

Στην ταινία εξιστορείται μια μάχη με το χρόνο, με πρωταγωνιστή τον 15χρονο μαθητή Λυκείου, Μάρτι ΜακΦλάι, ο οποίος εγκλωβίζεται κατά λάθος στο 1955, πηγαίνοντας 30 χρόνια πίσω στον χρόνο. Προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο 1985 με τη βοήθεια του φίλου του, καθηγητή Έμετ Μπράουν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κεντρικη φωτογραφία: Η Άννα Σον στον ρόλο της Μαντάμα Μπαττερφλάι. Φωτ.: Α. Σιμόπουλος. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή