Ολοκαύτωμα: Καθαρίστηκαν Λίθοι Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Ολοκαύτωμα: Καθαρίστηκαν Λίθοι Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος συμβάλουν οι Λίθοι Μνήμης και κάθε φορά που καθαρίζονται είναι πιο εύκολη η ανάγνωση των ονομάτων των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Συνεπώς, διαιωνίζεται η μνήμη, όπως και έγινε το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία του κινήματος «Make Their Memory Shine» (Κάνε τη μνήμη τους να λάμψει), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος που τιμήθηκε στις 27 Ιανουαρίου. 

Οι μετέχοντες του κινήματος «Make Their Memory Shine» επιθυμούν «να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους για το Ολοκαύτωμα καθώς δεν υπάρχουν πολλοί επιζώντες». Καθαρίζοντας τις λίθους μαθαίνουν τα ονόματα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως συνέβη με τις Λίθους Μνήμης που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στην Θεσσαλονίκη. Είναι τοποθετημένοι εδώ και κάποια χρόνια, ως μια διαρκής ενθύμηση των Εβραίων μαθητών που στοιβάχτηκαν και εκείνοι σε βαγόνια τρένου με προορισμό κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και τον αφανισμό τους. 

Την «ταλαιπωρημένη» από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες μπρούτζινη επιφάνεια αυτών των Λίθων γυάλισαν ο Ίθαν Γκάμπριελ Μπέργκμαν –εκ των εμπνευστών και ιδρυτών του κινήματος «Make Their Memory Shine» (Κάνε τη μνήμη τους να λάμψει)– και εθελοντές. 

Ενδιάμεσοι σταθμοί του Μπέργκμαν το Βελιγράδι και η Βόρεια Μακεδονία, συμμετέχοντας –κατ' αυτόν τον τρόπο– στη μεγάλη συζήτηση για τη διατήρηση της μνήμης.

«Η δράση αυτή δίνει νέα ζωή στις λίθους μνήμης. Οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν με ευκολία και πάλι τα ονόματα που είναι γραμμένα πάνω τους. Και όταν κανείς μπορεί να διαβάσει το όνομα, τότε το όνομα αυτό παύει να είναι μόνο μια θλιβερή στατιστική. Ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνο όταν ξεχνιέται το όνομά του κι αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του κινήματός μας», τόνισε ο Ίθαν.

«Όταν δεν θα υπάρχουν πλέον επιζώντες για να αφηγηθούν όσα τρομερά έζησαν, οι λίθοι μνήμης θα μιλούν γι αυτούς», διευκρίνισε ο Μπέργκμαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κάθε φορά που κάνουμε μια επιχείρηση καθαρισμού, γυαλίζουμε όλες τις λίθους μνήμης που υπάρχουν σε μια πόλη, σε μία μέρα. Μάλιστα, για τη δράση αυτή συμπράττουμε με διάφορους ανθρώπους. Για παράδειγμα, έχει συμμετάσχει σε ανάλογη δράση ο δήμαρχος των Βρυξελλών, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αλλά και Σύροι πρόσφυγες», επισήμανε ο Ίθαν.

Εκτός από τις Λίθους Μνήμης στο πεζοδρόμιο έξω από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων, καθαρίστηκαν οι Λίθοι Μνήμης στο Λιμάνι. Για τον καθάρισμο των Λίθων μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων, ο Ίθαν συνέπραξε με τους Γεώργιο Καλαϊτζή, Ελιέζερ Σολομών Καμπέλη, Ελευθερία Κούκουρα και Ρένα Χαλέγουα.

«Make Their Memory Shine» και Λίθοι Μνήμης

Η πρωτοβουλία Εβραίων φοιτητών «Make Their Memory Shine» (Κάνε τη μνήμη τους να λάμψει) «γεννήθηκε» πριν από περίπου μια διετία, εν μέσω πανδημίας, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Σκοπός, να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθαρίζοντας τους Λίθους Μνήμης ανά την Ευρώπη και αλλού, που επιτελούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Όσο για τις Λίθους Μνήμης, είναι τσιμεντένιοι κύβοι (διαστάσεων 10Χ10 εκ.) που φέρουν μια ορειχάλκινη πλάκα πάνω στην οποία είναι γραμμένο το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία θανάτου εκείνων που υπέστησαν διώξεις ή εξοντώθηκαν από τους ναζί. 

Οι λίθοι αυτοί τοποθετούνται σε μέρη που οι αποθανόντες είχαν την τελευταία τους κατοικία ή εργάζονταν προτού συλληφθούν από τους ναζί και σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξόντωσης ή υποστούν ευθανασία ή καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 1992 με πρωτοβουλία του Γερμανού καλλιτέχνη Γκάντερ Ντέμνιγκ. Ενώ, μέχρι τα τέλη του 2019 είχαν τοποθετηθεί περισσότεροι από 75.000 τέτοιοι λίθοι σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις φωτογραφίες παραχώρησαν ο Ίθαν Γκάμπριελ Μπέργκμαν και η Ελευθερία Κούκουρα

Διαβάστε ακόμη:

Ολοκαύτωμα: 80 χρόνια από τη διαδρομή Θεσσαλονίκη προς Άουσβιτς