Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα
Μέγαρο Μουσικής

Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα

Η χροιά της ανθρώπινης φωνής μεταβάλλεται όταν θρηνεί. Η ανθρώπινη φωνή πρωταγωνιστεί στις φετινές συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπό τον γενικό τίτλο «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα».

Η ανθρώπινη φωνή όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού, αλλά και μέσα από ανυπέρβλητα αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής με φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς.

Το μουσικό πρόγραμμα των ημερών του Πάσχα περιλαμβάνει δύο συναυλίες: «Του μοιρολογιού το μύρο» και μελωδίες από την «Επίσημη λειτουργία» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Αμφότερες θα δοθούν στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η προπώληση έχει ξεκινήσει.

Οι συναυλίες

Αφιερωμένη στο μοιρολόι είναι η πρώτη συναυλία του αφιερώματος, εξ ου και ο τίτλος της «Του μοιρολογιού το μύρο». Θα δοθεί την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου (20:30), οπότε και ένα επίλεκτο σχήμα συντελεστών θα παρουσιάσει, σε επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη (καλλιτεχνική διεύθυνση, έρευνα, εκτέλεση παραγωγής), την εξέλιξη από τον πένθιμο αναστεναγμό μέχρι τους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς και την αναπτυγμένη και ανεξάρτητη μορφή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

Πρόκειται για μια συναυλία που αντανακλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή, την ψυχική δύναμη και την αξία της παράδοσης. Αφηγείται η Δήμητρα Στογιάννη, η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κώστα Χαραλάμπους.

Μοιρολόι στη Μάνη (1966) @ Κ. Manos. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το αφιέρωμα «Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» ολοκληρώνεται την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου (20:30), οπότε και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών–Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα ερμηνεύσει το έργο της ώριμης περιόδου του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «Επίσημη λειτουργία (Missa Solemnis)».

Η μεγαλειώδης σύνθεση του σπουδαίου μουσουργού, η οποία θεωρείται από πολλούς ως το ύψιστο συμφωνικό έργο όλων των εποχών, διαπνέεται από ανυπόκριτη πίστη στον Θεό αλλά και στον άνθρωπο καθώς και από βαθιά ουμανιστικά ιδεώδη.

Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές Κάρεν Λάιμπερ (υψίφωνος), Ίνγκεμπορ Νταντς (μεσόφωνος), Zενίς Υσμάνοφ (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Διευθύνει ο Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Πριν την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για τους κατόχους εισιτηρίων.

H Χορωδία της ΕΡΤ. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στη συναυλία «Του μοιρολογιού το μύρο» (10/4) τραγουδούν οι Κώστας Τζίμας, Βασίλης Σερμπέζης, Γιώργος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και το πολυφωνικό συγκρότημα Ηπείρου Ισοκράτισσες. Ειδική συμμετοχή: Παντελής Θαλασσινός, Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Νταραβάνογλου. Ειδικός προσκεκλημένος: Christopher King.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, καλλιτεχνική επιμέλεια), Κώστας Καραπάνος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο), Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Ανέστης Ιωακειμίδης (λύρα Πόντου), Πάρις Περισυνάκης (λύρα Κρήτης), Γιώργος Σκορδαλός (λαούτο Κρήτης, τραγούδι).

Χορεύουν: η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου και το σωματείο Ελληνική παράδοση (επιμέλεια: Ευθυμία Ρούτη, Βασίλης Τσούνης), οι «Αργοναύτες Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), οι Κουρήτες (επιμέλεια: Μανώλης και Γιώργος Παττακού) καθώς και ο Αποστόλης και ο Αλέξης Τασιούλης.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, www.megaron.gr

Κεντρική φωτογραφία: Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων @ Νικόλας Κομίνης. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών