Με εισιτήριο η είσοδος στο Πάνθεον της Ρώμης
Shutterstock
Shutterstock

Με εισιτήριο η είσοδος στο Πάνθεον της Ρώμης

Μνημείο - σύμβολο της αρχαίας Ρώμης και μέρος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, το Πάνθεον, θα «δέχεται» πλέον επισκέπτες που έχουν εισιτήριο. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις και συναισθήματα μεταξύ των τουριστών.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, υπογράμμισε ότι είναι μία απόφαση «που βασίζεται στην κοινή λογική: να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία».

Δίχως να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία της έναρξης ισχύος αυτού του μέτρου, ούτε η μέγιστη τιμή του εισιτηρίου· ακόμη και εάν δεν έχει ακόμη καθοριστεί (σ.σ η μέγιστη τιμή) θα είναι πέντε ευρώ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσο για τα έσοδα που αναμένονται από την έκδοση εισιτηρίων, θα μοιραστούν μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (70%) και της Μητρόπολης Ρώμης (30%), και θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κτιρίου που είναι ηλικίας 2.000 ετών, υποστήριξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΡ / Alessandra Tarantino

Διευκρινίζεται ότι η έκδοση εισιτηρίου για την είσοδο στο Πάνθεον δεν θα είναι υποχρεωτική για όλους. Θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανηλίκους και τους συνοδούς σχολικών ομάδων καθώς και για τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης.

Σημειωτέον ότι η είσοδος σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της Ρώμης είναι μέχρι στιγμής δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται εντός των τειχών του Βατικανού.

Αντιδράσεις

Με θετικό αλλά και αρνητικό πρόσημο σχολίασαν τουρίστες την απόφαση εισόδου στο Πάνθεον κατόπιν έκδοσης εισιτηρίου, τασσόμενοι οι μεν υπέρ λόγω των εσόδων που θα δημιουργηθούν για τη συντήρηση του μνημείου, οι δε κατά λόγω του «αποκλεισμού» που δημιουργεί.

«Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε» είπε μια 21χρονη Γαλλίδα ενώ μία 46χρονη ξεναγός χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπιαστική», σχολιάζοντας ότι «τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους». «Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», προσέθεσε μια 29χρονη Πολωνή.

Τουναντίον, «η χρέωση εισόδου σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον έχει νόημα», καθώς «για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», τόνισε ένας 37χρονος Χιλιανός. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, «αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι», ανέφερε μία 32χρονη Ισπανίδα, σύμφωνα με το AFP.

Το Πάνθεον

Πηγή: ΑΡ / Alessandra Tarantino

Τον 1ο αι. π.Χ. χτίστηκε με εντολή του Αγρίππα, το Πάνθεον, το οποίο υπέστη ζημιές από πολλές πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε πλήρως επί Αδριανού, στις αρχές του 2ου αιώνα.

Κατέχει τον μεγαλύτερο τρούλο της αρχαιότητας (43 μέτρα σε διάμετρο), και στα πρώτα χρόνια αφότου χτίστηκε ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες τις αρχαίες θεότητες. Μετατράπηκε σε εκκλησία τον 7ο αιώνα από τον πάπα Βονιφάτιο Δ'.

Σε αυτό φυλάσσονται λείψανα Ιταλών βασιλιάδων και του ζωγράφου Ραφαήλ (1483-1520).