Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός δίνει τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία
Eurokinissi / Μαριλία Βασιλακοπούλου
Eurokinissi / Μαριλία Βασιλακοπούλου

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός δίνει τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία

Τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία δίνει ο πολιτισμός. «Για κάθε επένδυση ενός ευρώ επιστρέφουν πίσω 3,44» Αυτό τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συζητώντας με τον διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιο Περδικάρη, στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Επί του παρόντος υλοποιούνται 813 έργα πολιτισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την πραγματοποίηση των οποίων εργάζονται 4.500 άτομα όλων των ειδικοτήτων. Οι πόροι για την υλοποίηση των έργων προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και 650 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αρχαιολογικό κτηματολόγιο

Έτοιμο αναμένεται να είναι έως το 2025 το αρχαιολογικό κτηματολόγιο το οποίο θα συνδεθεί με το e-adeies. Δεν θα απαιτείται συναλλαγή με τις υπηρεσίες, όλα θα γίνονται πιο γρήγορα, πιο ξεκάθαρα, για το ποιος μπορεί να χτίσει, πού και πώς.

Αναφορικά με την Αττική, η υπουργός δήλωσε ότι ήδη εκτελούνται τα έργα στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι, ύψους 90 εκατ. με παραπάνω από τα μισά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έως το τέλος του 2024 θα είναι έτοιμες οι μελέτες για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το έργο. Έως το 2026 θα είναι έτοιμο το κέλυφος και αμέσως μετά θα στηθεί η ν έκθεση, ανέφερε. Όπως είπε, ο πολιτισμός αφορά το 40% του τουρισμού γενικότερα, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγουν με βάση και το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε περιοχής.

Συν τοις άλλοις, η υπουργός αναφέρθηκε στην ώθηση που δίνεται στον τουρισμό από την ενοποίηση του μουσείου της Ακρόπολης με τους αρχαιολογικούς χώρους, ένα έργο που συνέβαλε σημαντικά και στην αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Και επεσήμανε την πολιτιστική Χάρτα του υπουργείου Πολιτισμού, με βάση την οποία καταγράφεται το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε περιοχής.