Ισπανία: Εντοπίστηκαν δύο σχέδια 100 ετών του Σαλβαδόρ Νταλί
Facebook / Bernard Ewell Art Appraisals LLC
Facebook / Bernard Ewell Art Appraisals LLC

Ισπανία: Εντοπίστηκαν δύο σχέδια 100 ετών του Σαλβαδόρ Νταλί

Ηλικίας 100 ετών, «πατρότητας» του σουρεαλιστή Σαλβαδόρ Νταλί και συνολικής αξίας περίπου 300.000 ευρώ είναι τα δύο σχέδια τα οποία κατέσχεσαν οι ισπανικές αρχές. Σύμφωνα με αναδημοσιευμένο άρθρο του Reuters στο CNNi, τα σχέδια είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο του 2022 σε μια διάρρηξη στη Βαρκελώνη, και βρέθηκαν στην κατοχή τριών αδερφών ηλικίας 50, 53 και 55 ετών τους οποίους συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές.

Τα σχέδια απεικονίζουν δύο τοπία σχεδιασμένα με μολύβι σε σκούρο χαρτί, των οποίων η αυθεντικότητα πιστοποιήθηκε από το Ίδρυμα Σαλβαντόρ Νταλί, το οποίο έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα επ' αυτών. Τα σχέδια είχαν δημιουργηθεί το 1922 για την εικονογράφηση του βιβλίου «Οι χάρες της Εμπορδά» (Les Gràcies de l'Empordà) του Pere Coromines.

Εκτός από τα δύο έργα του Νταλί, οι αρχές κατέσχεσαν πέντε έργα του Ισπανού καλλιτέχνη Χοάν Μίρο, που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για την αυθεντικότητά τους και δύο έργα του ζωγράφου Πάκο Σόλα. Ακόμη, κατασχέθηκαν 55 πολυτελή ρολόγια, ασημένια και χρυσά στυλό, κοσμήματα και πολλές συλλογές νομισμάτων και τραπεζογραμματίων από διαφορετικές χρονικές περιόδους και χώρες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα αντικείμενα εικάζεται ότι προέρχονται από σειρά διαρρήξεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Η καταλανική αστυνομία εκτιμά ότι τα τρία αδέρφια φέρονται ότι είχαν βάλει στόχο συγκεκριμένα σπίτια στην περιοχή της Βαρκελώνης με έργα τέχνης, συλλογές νομισμάτων και άλλες αντίκες.

Σημειωτέον ότι τα τρία αδέρφια δεν ήταν οι μόνοι συλληφθέντες. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν για κλοπές δύο ακόμη άτομα.

Οι τρεις φερόμενοι ως διαρρήκτες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση πριν από τη δίκη, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους.