Η Πειθώ μάς φέρνει «παρθενώνειο» από το Παλέρμο

Η Πειθώ μάς φέρνει «παρθενώνειο» από το Παλέρμο

Ίσως η συγκεκριμένη θεότητα, να φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα θραύσμα από τη ζωφόρο, που βρίσκεται στο Παλέρμο της Σικελίας και αρχικά θεωρήθηκε πως εικονίζει το πόδι της Πειθούς, θα έρθει στη χώρα μας ως μακροχρόνιο δάνειο και θα παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης επί τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Τόσο προβλέπει η ιταλική νομοθεσία σε σχέση με μακροχρόνιους δανεισμούς αρχαιοτήτων, αλλά κάλλιστα ο δανεισμός μπορεί να ανανεωθεί πάλι και πάλι.

Η χώρα μας θα δανείσει σε ανταπόδοση ένα ακέφαλο άγαλμα Αθηνάς και ένα γεωμετρικό αγγείο, το καθένα για 4 χρόνια. Εφόσον παραταθεί και άλλο η δωρεά της Ιταλίας, προφανώς θα σταλούν και άλλα εκθέματα για προσωρινή έκθεση. Το συγκεκριμένο θραύσμα από τη ζωφόρο φαίνεται ότι απεικονίζει το πόδι της Αρτέμιδος και όχι της Πειθούς και «κουμπώνει» με μικρό θραύσμα που βρίσκεται στην Αθήνα και μεγάλο στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επιστροφή του θραύσματος δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίαση του, την Τρίτη. Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού. Ως αντιδάνειο, η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο. Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

Η επικοινωνία μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο Μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Η Ελλάδα καταφέρνει για μια ακόμη φορά με τη βοήθεια της Πειθούς να έχει αίσιο αποτέλεσμα σε προσπάθειές της που αφορούν τα παρθενώνεια γλυπτά.

Το συγκεκριμένο θραύσμα είχε μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Μουσείο Ακρόπολης, από τον τότε πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με συμφωνία για διετή δωρεά. Μετά την παρέλευση διετίας, επεστράφη και πάλι στην Ιταλία. Εικονίζει το άκρο δεξί πόδι και τις παρυφές του ενδύματος της θεάς Άρτεμης. Αποτελεί τμήμα της σύνθεσης της Ανατολικής Ζωφόρου του ναού, στην οποία παρουσιάζονται οι ολύμπιοι θεοί να πλαισιώνουν, ανά έξι, τη σκηνή παράδοσης του πέπλου της Αθηνάς. Έχει διαστάσεις 35x34 εκ.

Δόθηκε από τον ίδιο τον Έλγιν στον συμπατριώτη του Βρετανό πρόξενο, ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ζωγράφο Ρόμπερτ Φάγκαν, όταν κατά το ταξίδι του προς τη Βρετανία σταμάτησε στο Παλέρμο. Μετά την αυτοκτονία του, η συλλογή ενώθηκε με αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σικελία, όπου ο Φάγκαν ανέσκαπτε και κατόπιν δόθηκε στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και τελικά στο Μουσείο Σαλίνας.