Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνων. Φωτ.: Maria Grammatikou Photography, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Χρώματα της Ιβηρικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνων. Φωτ.: Maria Grammatikou Photography, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Χρώματα της Ιβηρικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με μια συναυλία αφιερωμένη στα «Χρώματα της Ιβηρικής» επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Στέφανος Τσιαλής που διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε έργα εμπνευσμένα από την ισπανική μουσική παράδοση, με την υπογραφή του Μανουέλ ντε Φάγια, του Μωρίς Ραβέλ και του Γιόχαν Νέπομουκ Χούμμελ.

Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου (20:30), με την ΚΟΑ-Ορχήστρα in Residence συμπράττει ο Αμερικανός Μαρκ Σαμπάχ (βιόλα), ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του, ένας «εκπληκτικός βιολίστας» όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο μαέστρος Ζούμπιν Μέτα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές δημιουργίες του Ισπανού συνθέτη του 20ού αιώνα Μανουέλ ντε Φάγια: το Ιντερλούδιο και ο Ισπανικός χορός από την όπερα «Η σύντομη ζωή», το μπαλέτο «Ο μάγος έρωτας» και οι Σουίτες αρ. 1 και 2 από το μπαλέτο «Το τρίκωχο καπέλο». Θα ακουστούν ακόμη η σύνθεση Alborada del grazioso του Ravel και το Ποτπουρί για βιόλα και ορχήστρα του Hummel. 

Μαρκ Σαμπάχ

Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αναγνωρισμένος σολίστ βιόλας, μουσικός δωματίου, καθηγητής και σήμερα σόλο βιόλα της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου, ο Μαρκ Σαμπάχ γεννήθηκε το 1988 στη Νέα Υόρκη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Παραστατικών Τεχνών Fiorello H. LaGuardia και στο Προκολεγιακό Τμήμα της Σχολής Juilliard. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο του Άμστερνταμ ως μαθητής των Σβεν Αρν Τεπλ και Νομπούκο Ιμάι, αποφοιτώντας με έπαινο.

Το 2013 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Βιόλας του Άμστερνταμ και τρία χρόνια αργότερα απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής (Grand Prix in Μusic), στο πλαίσιο των Rising Stars, με τη σόλο εμφάνισή του στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Επιπλέον, σε ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ, του απενεμήθη το πρώτο Μεγάλο Βραβείο (1st Grand Prize) στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Μανχάταν.

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες με διεθνούς φήμης ορχήστρες (Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, Συμφωνική της Βασιλείας, Φιλαρμονική του Κάσκο, Filharmonie του Άμστερνταμ, Κρατική Συμφωνική της Αττάλειας, Φιλαρμονική της Μπογκοτά κ.ά.). Από το 2017, ο Marc Sabbah είναι καθηγητής βιόλας στο Βασιλικό Ωδείο του Μονς (Βέλγιο). Το 2019, δημιούργησε, επίσης στο Βέλγιο, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Kâsteaux, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. 

Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η νέα του ηχογράφηση με τίτλο «AppassionΑlto» (Prospero Classical), που περιλαμβάνει έργα για βιόλα και πιάνο, απέσπασε επαινετικές κριτικές από το περιοδικό «STRAD» και άλλα έντυπα. Ως ιδρυτικό μέλος και βιολίστας του String Trio NOMADA, ο Marc Sabbah συνεργάζεται με τον David Cohen, σόλο τσέλο της Συμφωνικής του Λονδίνου, και τον καταξιωμένο βιολονίστα Noé Inui. Ο Marc Sabbah έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε σε Εκουαδόρ και Κολομβία. Διδάσκει επίσης σε masterclasses.

Από το 2020, είναι πρεσβευτής των Jargar Strings. Tην περίοδο 2023-2024, έχει προγραμματίσει συναυλίες μουσικής δωματίου στο Εκουαδόρ, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία και στο Βέλγιο, καθώς και εμφανίσεις σε Μεξικό, Ελλάδα, Ελβετία, Κολομβία και Ιταλία. Παίζει με βιόλα Leroy F. Geiger του 1951. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333

Κεντρική φωτ.: Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνων. Φωτ.: Maria Grammatikou Photography, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών