Φύλο και διαφορετικότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φύλο και διαφορετικότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ξεφυλλίζοντας το μεγάλο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας παρατηρούμε ότι κοινωνικά ζητήματα όπως ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές είχαν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την προϊστορική εποχή έως τον σύγχρονο κόσμο. Με τη διαφορά να έγκειται στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε χρονολογική περίοδος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Παρατηρούμε, επίσης, ότι στη σημερινή εποχή τίθενται στο προσκήνιο οι έννοιες του φύλου, της διαφορετικότητας και των διακρίσεων, καθότι καθημερινά αναδύονται ζητήματα φύλου, περιπτώσεις διακρίσεων στους τομείς της ζωής μας. Ακόμη, παρατηρείται και μια αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις

Τα τέσσερα παραπάνω κοινωνικά ζητήματα (ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη, τεχνικές) διερευνώνται σε τρεις θεματικές εκθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «ReThinking»· αποτελούν απότοκο συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μουσείου του Γκρατς (Αυστρία) και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (Λευκωσία), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ζητήματα στα οποία επέλεξε να εστιάσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι οι ταυτότητες φύλου και οι κοινωνικές τους διαστάσεις, με έμφαση στη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. 

Οι εκθέσεις που στους χώρους του φέρουν τους τίτλους «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» (έως 8/5), «ReThinking Συγκρούσεις» (18/5-15/6) και «ReThinking Τέχνη & Τεχνικές» (29/6-27/7).

Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η πρώτη έκθεση, «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που έχουν σκοπό να παρουσιάσουν το θέμα της ταυτότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Πρόκειται για το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής, την «Αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδος Ida-Sofia Maly» και ένα αγαλματίδιο με την ονομασία «Ο υπηρέτης του ναού» των τριών μουσείων αντίστοιχα.

Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Ταυτότητας Φύλου» που οδηγεί τον επισκέπτη σε επιλεγμένα αντικείμενα των τεσσάρων μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το φύλο, τη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις.

Τα αντικείμενα αυτά θα παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις ταυτότητες φύλου.

Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz, Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Παράλληλες δράσεις

Διαλέξεις και εργαστήρια περιλαμβάνουν οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις».

Στις 30 Μαρτίου (17.00-17.40) η δρ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου θα δώσει, στην αγγλική γλώσσα, την διαδικτυακή διάλεξη «Αντικρουόμενα συναισθήματα, διαμαρτυρόμενα σώματα» κατά την οποία θα εστιάσει σε διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζονταν σε νεαρές γυναίκες κατά τη μεταβατική περίοδο από την εφηβεία στη σεξουαλική ενηλικίωση στην αρχαία Ελλάδα και στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Δήλωση Συμμετοχής εδώ, πληροφορίες: 2107294220

Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στις 2 και 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα Cinemathesis το εργαστήριο εφήβων «Ταυτότητες». Μέσω της φωτογράφισης, της κινηματογράφησης, του photocollage, του αυτοπορτραίτου, της ανάλυσης οπτικού και ηχητικού αρχειακού υλικού, των βιβλίων, των τεκμηρίων και των προσωπικών αναφορών, καθώς και παρακολουθώντας αποσπάσματα από εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη θεματική της ταυτότητας φύλου, δημιουργώντας ένα ψηφιακό αποθετήριο προσωπικών έργων τέχνης που θα συνομιλούν με τα εκθέματα της έκθεσης.

Ακόμη, στις 6 Απριλίου θα διεξαχθεί το δημιουργικό εργαστήριο με ομάδα νέων «It’s a Shirt», κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες, θα συζητήσουν και θα διαμορφώσουν τα δικά τους, ουδέτερα ως προς το φύλο, πουκάμισα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εικαστικό και σχεδιάστρια Χριστίνα Χριστοδούλου και την ειδικό ψυχικής υγείας Λίλη Πέππου στις 6 Απριλίου.

Η συμμετοχή σε όλες τις παράλληλες δράσεις, όπως και στη έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» είναι δωρεάν. Θα ακολουθήσουν διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα, αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.

Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις»: καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα, Τηλ.: (+30) 210 7228321-3