Αποκαθίσταται ο Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στη Λευκάδα
Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Υπ. Πολιτισμού

Αποκαθίσταται ο Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στη Λευκάδα

Ένα από τα πλέον αξιόλογα και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας, ο Ι. Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, αποκαθίσταται προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό αρχιτεκτονικά και μορφολογικά αποκατεστημένο, ασφαλές και στατικά επαρκές σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες. 

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώνοντας την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ναού, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, σύμφωνα με την από 08-07-2022 υπογραφείσα σύμβαση κατασκευής του έργου, μετά την παράδοση αντιγράφου των κλειδιών του ναού από τον κ. Σπυρίδωνα Τσαρλαμπά.

Λήψη από το εσωτερικό του ναού. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

 Η πράξη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ» προϋπολογισμού 910.000€ με Φ.Π.Α συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 

Οι άοκνες πολυετείς προσπάθειες για τη διάσωση του μνημείουευοδώθηκαν μετά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο νησί, το έτος 2020. Οπότε και δρομολογήθηκε η ένταξη του έργου αποκατάστασης του ναού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Λήψη από το εσωτερικό του ναού. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Στις νομικές διαδικασίες, σημαντική υπήρξε η συνδρομή της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδας, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του γραφείου Αγρινίου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ενώ αμείωτο ήταν το ενδιαφέρον των κατοίκων της Λευκάδας. Η αγαστή συνεργασία όλων των φορέων συνέδραμε στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα ολοκληρώσει την αποκατάσταση και ανάδειξη ενός εμβληματικού μνημείου για την Λευκάδα.

Κεντρική φωτογραφία: Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ