Υποψήφιοι καναλάρχες… στο έλεος της ΝΔ!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ MEDIA

Υποψήφιοι καναλάρχες… στο έλεος της ΝΔ!

Διαστάσεις… ευγενούς άμιλλας τείνει να πάρει μεταξύ των καναλαρχών η παρουσίαση «διαπιστευτηρίων» προνομιακής σχέσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εν τούτοις να είναι ξεκάθαρο ποιος μιλάει με ποιόν, κυρίως όμως ποιος είναι σε θέση να αποσπάσει εκτός από υποσχέσεις και απτά οφέλη. Η εικόνα είναι εξόχως μπερδεμένη καθώς πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου περνούν την μικρή «πλαϊνή» είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ελάχιστοι βγαίνουν… σοφότεροι σχετικά με το επιχειρηματικό τους μέλλον.

Στην πράξη ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλον ότι διαθέτει σοβαρά ερείσματα σε «ισχυρούς κυβερνητικούς παράγοντες» (σ.σ. ουσιαστικά τον εξής έναν…), όμως σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται ότι προκύπτουν περισσότεροι συντελεστές στην εξίσωση. Δεν είναι σαφές αν έγινε ηθελημένα ή κατά λάθος, μέσα στην γενικότερη προχειρότητα που διακρίνει τα εσπευσμένα κυβερνητικά νομοθετήματα, γεγονός είναι όμως ότι η αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου περνάει τώρα μοιραία και από τα…διόδια της ΝΔ, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων της συστημικής αντιπολίτευσης. Στο… κολοβό ΕΣΡ καταλήγει το μπαλάκι της αδειοδότησης και η ανανέωση της σύνθεσης του προϋποθέτει αυξημένη έως… εξωπραγματική πλειοψηφία 4/5 της κοινοβουλευτικής διάσκεψης των προέδρων. Υπό μία έννοια δηλαδή, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συνταγή για την επ’ αόριστον παραμονή στο σημερινό status quo…

Σατανική πρόνοια του… ταλαντούχου Νίκου Παππά; Η μία ακόμη αστοχία; Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Αλλά σε κάθε περίπτωση βολεύεται προσωρινά και η κυβέρνηση, όπως ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία που θα μπορεί κι αυτή να… παζαρέψει γύρω από πρόσωπα και πράγματα σε σχέση με το νέο ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση η… αναστολή εκτέλεσης βολεύει τους σημερινούς πρωταγωνιστές στα κανάλια, που αναγκάστηκαν μεν να βάλλουν το χέρι στη τσέπη για κάποιους φόρους που συνήθιζαν να αφήνουν απλήρωτους, αλλά μικρό το κακό μπροστά στο φάσμα συνολικής αποχώρησης από το τηλεοπτικό πεδίο.

Παρά τους ρητορικούς κομπασμούς η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές μέχρι ποιο βαθμό θα κυνηγήσει δια της δικαστικής οδού τις δανειοδοτήσεις των καναλαρχών από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Με την εξαίρεση του ΔΟΛ που βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ποιος έχει σειρά. Μία λογική πρόγνωση θα αφορούσε τον Πήγασο του Γιώργου Μπόμπολα, φαίνεται όμως οι σχετικές δανειοδοτήσεις είναι επαρκέστερα διασφαλισμένες, ενώ ο πρωτότοκος του πατριάρχη που διευθύνει πλέον τον όμιλο, λέγεται πώς έχει εξασφαλίσει ένα εύθραυστο μεν, αλλά προς το παρόν λειτουργικό modus operandi με τον Νίκο Παππά.

Οι γνωρίζοντες τα μυστήρια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τις ιδιαιτερότητες, όπως και τις ψυχαναγκαστικές εμμονές της… δεύτερης αριστερής κυβέρνησης, προβλέπουν ότι ο επόμενος μιντιακός όμιλος που θα βρεθεί στο στόχαστρο θα είναι ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο έμπειρος Μίνως Κυριακού έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από το προσκήνιο, όμως ο γιός του Θοδωρής, «έπαιξε ρέστα», όπως λένε στη πιάτσα, για την αποτροπή της ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον περασμένο Γενάρη, αλλά και στη πρόσφατη αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Η στενή σχέση του Θοδωρή Κυριακού με την Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με κάποιες επιθέσεις του τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εγγραφεί στο «σκληρό δίσκο» του πρωθυπουργικού επιτελείου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Κυβερνητικές «τοξίνες» υπάρχουν ασφαλώς και προς την πλευρά Μπόμπολα, με την διαφορά ότι εκεί υπάρχει και το υπολογίσιμο μέγεθος του κατασκευαστικού πυλώνα (ΑΚΤΩΡ) ο οποίος, θέλοντας και μη διαπλέκεται, με τις «μιντιακές» δραστηριότητες της οικογένειας των βασικών… μετόχων.

Από τους παλαιούς πρωταγωνιστές της εκδοτικής ελίτ, στην πιο δύσκολη θέση, παρά το θεαματικό πλην όμως όψιμο φλερτ με την κυβέρνηση, βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης. Από την Κουμουνδούρου διαρρέουν χαιρέκακα ότι πληρώνει τις οβιδιακού τύπου μεταμορφώσεις του από λιβελογράφο σε υμνητή του Τσίπρα, καθώς και κάποια χτυπήματα κάτω από την ζώνη στο alter ego του πρωθυπουργού.

Κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι ο κ. Ψυχάρης υπερέβαλε σε δοσολογία και τώρα εισπράττει τα επίχειρα. Την ίδια ώρα κυβερνητικές  πηγές διαρρέουν ότι τα δάνεια του ΔΟΛ, υπήρξαν ευνοϊκά σε υπερβολικό βαθμό. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας μέλλει να φανεί, αλλά οι ισχυρισμοί του κ. Ψυχάρη για δυναμική είσοδο στο «νέο Μέγκα», μέσω εξαγοράς ποσοστών, άλλων μετόχων και χρηματοδοτική υποβοήθηση από γερμανικό fund δεν φαίνεται να ευσταθούν.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στον υπερχρεωμένο Πήγασο. Ο υιός Φώτης πέρασε πρόσφατα για μία ακόμη φορά από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου και διαβεβαίωσε τους κυβερνητικούς ότι έχει βρει φρέσκα κεφάλαια και νέους πρόθυμους παίκτες, στα πρόσωπα του γνωστού εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και του επιτυχημένου επιχειρηματία του διαδικτυακού τζόγου, Δημήτρη Μάρη. Με τον τελευταίο, ο Φώτης Μπόμπολας μετέχει στην στοιχηματική πλατφόρμα “Stoiximan”, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που όμως δεν φτάνουν για το πανάκριβο σπορ του…καναλάρχη, ούτε φυσικά για να καλύψει έστω και μικρό τμήμα των δανειακών του υποχρεώσεων. Γι αυτό μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα φιλόδοξα σχέδια του αφεντικού του φυλλορροούντος «Έθνους» που προς το παρόν βιώνει εφιάλτες με την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το Μέγκα.

Στάση αναμονής τηρεί ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που διαθέτει σαφώς καλύτερο positioning προς τη κυβέρνηση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα δώσει ένεση ζωής στο μεγάλο κανάλι του παρελθόντος ή θα κοιτάξει τα… του οίκου του, ποντάροντας στο ιδιόκτητο Star. Η ιδέα της πλευράς Μπόμπολα για την συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, στο σχήμα του Μέγκα δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τον κ. Βαρδή (σ.σ. οι κκ. Βενιάμης και Μπόμπολας έχουν μικρής κλίμακας επιχειρηματική σύμπραξη σε ποντοπόρα φορτηγά πλοία, που δεν έχουν ωστόσο αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη, δημιουργώντας απογοήτευση στην πλευρά των εκδοτών που αναζητούν άλλη αξιοποίηση των εφοπλιστικών τους γνωριμιών…).

Ο ΣΚΑΪ από την πλευρά του, που έσπευσε πρώτος να ρυθμίσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες, παρά την φημολογία περί…κυπριακής σφήνας, αναζητά τα κεφάλαια που θα του επιτρέψουν να παρατείνει την τηλεοπτική του παραμονή και την «επόμενη μέρα». Προς αυτή την κατεύθυνση κοιτάει πέραν του Ατλαντικού και ποντάρει στην έλευση συγκεκριμένου αμερικανικού distress fund για την διαχείριση ελληνικών κόκκινων δανείων…

Από τους νέους παίκτες, που μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, τελούν σε καθεστώς αγχώδους αναμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο όμιλος της REAL που απειλεί με δυναμική είσοδο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, χάρις στην εξασφάλιση γαλλικών κεφαλαίων. Νέος μέτοχος και πιθανός χρηματοδότης του σχήματος είναι 73χρονος Ελληνο-Γάλλος επιχειρηματίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Πάρις Μουράτογλου, ο οποίος ήταν ένας από τους(μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον πρόεδρο Ολάντ στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του. Ο κύριος Μουράτογλου, πατέρας του διάσημου προπονητή τένις Πατρίκ Μουράτογλου και συντρόφου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σερένα Γουίλιαμς, θεωρείται ισχυρό οικονομικό μέγεθος ή τουλάχιστον έτσι θέλει να τον βλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαφές ότι ευλογεί το σχετικό επιχειρηματικό συνοικέσιο. Δεν είναι τόσο σαφές αν ανάλογες ευλογίες έχουν εξασφαλιστεί από την οικογένεια Βαρδινογιάννη ή πρόκειται για πρωτοβουλία των κκ. Χατζηνικολάου και Κουρή. Πάντως η εταιρεία ΕREN του κ. Μουράτογλου έχει ήδη γραφεία στην Αθήνα και μεσαίας δυναμικότητας φωτοβολταϊκές μονάδες σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Η πρόσφατη σφοδρή αντιπαράθεση του φαρμακοβιομήχανου Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον εταίρο της κυβέρνησης Τσίπρα, Πάνο Καμμένο δεν φαίνεται να έχει ανακόψει καθόλου την επιθυμία του για πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, χρησιμοποιώντας ως όχημα το «ελληνικό CNN» που προς το παρόν έχει λάβει την μορφή υβριδικού καναλιού στο διαδίκτυο. Κεφάλαια, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, υπάρχουν και μάλιστα άφθονα από την πλευρά του κ. Γιαννακόπουλου…

Άγνωστα παραμένουν τα τελικά σχέδια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος θα ήθελε ένα δικό του μέσο τηλεοπτικής επιρροής.

Ασαφές παραμένει το τοπίο και για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς, όπως ο Φίλιππος Βρυώνης του φιλόδοξου «Έψιλον», αλλά και ο Διονύσης Παναγιωτάκης του Action 24 που προς το παρόν δεν φαίνεται να διαθέτουν τα καύσιμα (τουλάχιστον όχι μόνοι τους) για ουσιαστική συμμετοχή στην premier league του τηλεοπτικού πρωταθλήματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγή του «χάρτη των συχνοτήτων», καθώς όπως προαναφέραμε η κυβέρνηση φρόντισε να μεταθέσει τις ευθύνες για την επαναστελέχωση του ΕΣΡ στην αντιπολίτευση. Το πάζλ δεν αναμένεται να συμπληρωθεί, τουλάχιστον πριν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΝΔ, με την ανάδειξη νέου αρχηγού…