Στ. Κασσελάκης: Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα, εκλογές στις 10 Μαρτίου
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Κασσελάκης: Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα, εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Σας καλώ όλοι να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντι μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι «ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες;» 

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σαν να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι άλλαξε την ώρα της ομιλίας του για να απευθυνθεί στους συνέδρους τώρα, «γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα η τίποτα».

«Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε'. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας». «Αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε.

«Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», τόνισε.

Αιχμές άφησε για όσους ζητούν εκλογές μετά τις ευρωεκλογές. Σε ένα μήνα είναι 25η Μαρτίου, άρα πάμε 31 Μαρτίου. Πάνω από ένα μήνα η χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση, με διαφωνούντες στα κανάλια για να μην μείνει τίποτα όρθιο. Και μετά Πάσχα και προεκλογική περίοδος για ευρωεκλογές, για σίγουρη αποτυχία, υπογράμμισε.

Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία στις ευρωεκλογές για να πάμε σε ένα νέο ρινγκ, σημείωσε. «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους που ήρθαν από διαδρόμους γεύματα και μυστικούς δείπνους, που στην πλάτη μας παίζουν σκάκι επίδοξοι βασιλιάδες και βασίλισσες;» τόνισε.

Στο σημείο αυτό έριξε τα «καρφιά του» στην υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλης σημειώνοντας ότι «αν είναι κάποιος φυτευτός δεν θα επανεκλεγεί. Θα επανεκλεγεί μόνο αν έχει ριζώσει στην κοινωνία». 

«Κάντε την καρδιά σας πέτρα και πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη μάχη των ευρωεκλογών» ανέφερε ακόμη. «Πρόεδρος υπό προθεσμία, που θα πάει στις ευρωεκλογές αμέσως μετά την εσωκομματική σύγκρουση, δεν μπορώ να γίνω» υπογράμμισε.

«Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε επίσης να γίνουν άμεσες αλλαγές στο καταστατικό.

Οι ζυμώσεις και οι συμμαχίες στο Συνέδριο

Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν, πότε και το πώς θα στηθούν οι κάλπες, κορυφώνονται καθώς μετά την ομιλία του θα διευκρινιστεί, ποια θα είναι η απόφαση των συνέδρων, η οποία θα κληθούν να ψηφίσουν εάν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Επίσης, αν θα τεθεί εκτός της εισήγησης του προέδρου για διεξαγωγή εκλογών στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο σε ψηφοφορία και το ψήφισμα που διακινήθηκε χθες και ζητάει να μη γίνουν εκλογές για κανένα όργανο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Με την Όλγα Γεροβασίλη  να επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά της με τη φράση «δηλώνω παρούσα για να σταματήσει ο κατήφορος και να γίνει ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής» και τον Στέφανο Κασσελάκη να δεσμεύεται ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «ανεξαρτήτως αποτελέσματος» με πρόταση οι κάλπες να στηθούν στις 10 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε χθες η τρίτη ημέρα του τέταρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να πάρουν μέρος με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία, σύμφωνα με την πρόταση Κασσελάκη, ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατόπιν της ομιλίας της η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι πρέπει να περάσει ένας μήνας από την προκήρυξη για εκλογή αρχηγού «όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος».

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας άμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη μετά την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ότι θα δουλέψω. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειάζονται στο κόμμα. Η αλήθεια θα κερδίσει και γι αυτό πρέπει να πάμε στις εκλογές στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη σε «θέση μάχης», γεγονός, που αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις τους από το βήμα του συνεδρίου.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες, τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασσιμάτη, κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Υποστήριξε ότι πρέπει να στηθούν κάλπες στις 10 Μαρτίου και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Αν γίνουν εκλογές θα στηρίξω την φίλη μου Όλγα Γεροβασίλη γιατί η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με τόλμη», δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης ένας εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά των νέων εκλογών είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εμμέσως εξέφρασε την στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ σήμερα συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία. 

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε στην ομιλία του Γιάννης Μπουρνούς λέγοντας ότι η παρέμβασή του ακύρωσε την βασική αποστολή του Συνεδρίου. «Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ακύρωσε το Συνέδριο. Το κόμμα μας εξέλεξε πρόεδρο πριν από πέντε μήνες απέναντι σε χορηγούμενο αντίπαλο που οδήγησε σε χορηγούμενη διάσπαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Δήλωσε την συμφωνία του με τις τοποθετήσεις των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου  και Κυριακή Μάλαμα -που έχουν ταχθεί κατά της νέας εκλογής. 

Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν, έχουμε πρόεδρο και με αυτόν θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά τόνισε η Έλενα Ακρίτα, από το βήμα του 40υ Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη τάχτηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου. «Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι υπαρξιακής σημασίας όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην αντίθεσή του σε μια νέα εκλογή προέδρου επέμεινε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη εάν γίνονται κάθε πέντε μήνες εκλογές». Όπως είπε, δεν βλέπει διέξοδο με την πρόταση για εκλογή προέδρου.

«Ποιο είναι το επίδικο, το όραμα ; Επιστροφή στο κόμμα των φραξιών εσωκομματικό βόλεμα;  Φιλοδοξίες των ηγετίσκων ή μήπως είναι η επιστροφή σε μια κομματική ορθοδοξία του 3-4%;» , είπε ο Πέτρος Παππάς.

«Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, όσοι θέλουν αν πάνε στην κεντροαριστερά να πάνε να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη.΄Όχι να φύγουμε από τις παλιές φράξιες και να δημιουργήσουμε νέες ομάδες, νέα αρχηγόπουλα, νέους προεδρικούς, είπε από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης.