Τ. Θεοδωρικάκος: Παρείχε ελλιπής ενημέρωση ο απερχόμενος διοικητής των «αδιάφθορων»

Τ. Θεοδωρικάκος: Παρείχε ελλιπής ενημέρωση ο απερχόμενος διοικητής των «αδιάφθορων»

Αιχμές για την αποτελεσματικότητα του απερχόμενου διοικητή της  Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη, αλλά και για την ελλειμματική πληροφόρηση που ο ίδιος του παρείχε, άφησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια έγκρισης του νέου διοικητή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Απαντώντας σε ρωτήσεις βουλευτών - μελών της Επιτροπής ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε τους διαλόγους αξιωματικών της ΕΛΑΣ με μέλη παράνομων κυκλωμάτων από το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πάμε τώρα στο θέμα του προηγούμενου Διοικητή αυτής της θέσης. Θέλω να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής κύριοι. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν από 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα, για να γνωρίσει και να αναγνωρίσει θέματα.

Συνεπώς, για την περσινή Έκθεση του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω, για να είμαστε αντικειμενικοί, ήταν πολύ περιορισμένη. Γιατί ήταν προϊόν μιας συνεργασίας η οποία ήταν πολύ λιγότερη και από τους τέσσερις μήνες στην πραγματικότητα. Υπήρξε και η συνέχεια. Η συνέχεια είναι κακή, θέλω να είμαι σαφής.

Στη δική μου αντίληψη για τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι - αναφέρομαι στο πρόβλημα της διαφθοράς - είναι πενιχρά. Προσωπικά, θα ήθελα να υπάρχουν πολύ περισσότερες υποθέσεις και να έχουν διερευνηθεί. Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω τη στοιχειώδη ενημέρωση».

Δεδομένου ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχθηκε ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Βούτση και Παύλο Πολάκη για την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας (με διαλόγους αξιωματικών της ΕΛΑΣ και παράνομων κυκλωμάτων) και το πως ο ίδιος κινήθηκε αλλά και σχετικώς με πικρίες που μπορεί να ανακύπτουν κατά τις κρίσεις της ΕΛΑΣ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε αφενός για το πως λειτούργησε ο ίδιος αμέσως μόλις είδε το σχετικό δημοσίευμα, αφετέρου κατηγορηματικά ανάφερε ότι τον νέο Διοικητή της υπηρεσίας δεν τον γνωρίζει παρά μόνον υπηρεσιακώς και δεν τον αφορά η πολιτική του τοποθέτηση.

«Όταν την Κυριακή διάβασα το δημοσίευμα του Βήματος, είχα μόνο μία επιλογή, να δώσω εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να το ελέγξει και ταυτόχρονα είπα να σταλεί αυτό στον κ. εισαγγελέα. Αυτό έγινε αυτομάτως την Κυριακή. Αυτομάτως. Καθαρές κουβέντες, καθαρότατες κουβέντες. πεντακάθαρες κουβέντες.

Αλλά, πάρτε μια απόφαση. Στη συζήτηση, ο ένας με εγκάλεσε για το ένα και ο άλλος για το αντίθετό του. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, «όλα στο φως». Διαφάνεια, πραγματικός έλεγχος και πραγματική διαφάνεια. Και σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν υπάρχει λόγος, μαζί με όλα τα άλλα, τώρα να συκοφαντείτε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του. Όμως, στην ουσία του θέματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις ετέθη μπροστά σε ένα δημοσίευμα το οποίο γράφει διάφορα τα οποία πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ως προς τα πάντα, να μην μείνει τίποτε απέξω και το ίδιο και από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει ναι, να «λάμψει η αλήθεια». Περίμενα, λοιπόν, να πείτε, καλά κάνατε κ. υπουργέ, μπράβο και θα συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο», απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικώς με τα υπονοούμενα που αφέθηκαν για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Γιατί ξαφνικά συμβαίνουν πράγματα και συζητούνται πράγματα πάνω στις κρίσεις; Παρατηρήσατε ότι στις κρίσεις της ΕΛΑΣ από άποψη ποσότητας δεν έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Το θεωρώ λογικό γιατί οι προηγούμενες κρίσεις έγιναν προ οκταμήνου. Είναι συγκεκριμένες οι αλλαγές και έχουν στόχο την βελτίωση της κατάστασης και να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό ήταν το κριτήριο».